Bulgartransgaz EAD, operatorul SNG al Bulgariei, participă la dezvoltarea Terminalului de gaz lichefiat din Alexandroupolis. A fost semnat acordul privind achiziția a 20% din capitalul social al Gastrade, dezvoltatorul terminalului

Publicat pe Categorii Investitii / Tranzactii, Petrol si gaze, Semnal, Stiri externe
Prima Pagina Business Investitii / Tranzactii Bulgartransgaz EAD, operatorul SNG al Bulgariei, participă la dezvoltarea Terminalului de gaz lichefiat din Alexandroupolis. A fost semnat acordul privind achiziția a 20% din capitalul social al Gastrade, dezvoltatorul terminalului
  • Vladimir Malinov, directorul general al Bulgarartransgaz: Terminalul LNG din Alexandroupis completează realizarea conceptului guvernului bulgar – Balkan Gas Hub

Compania bulgară Bulgartransgaz EAD (BTG), operatorul Sistemului Național de Gaz Natural al Bulgariei, achiziționează 20% din capitalul social al companiei elene Gastrade.  Acordul a fost semnat astăzi la Atena de către acționarul fondator și președintele Consiliului de administrație al Gastrade, Elmina Kopelouzou și directorul general al Bulgartransgazului, Vladimir Malinov, în prezența primilor miniștri ai Republicii Elene și a Republicii Bulgaria, Kyriakos Mitsotakis și Boyko Borissov, potrivit unui comunicat transmis InvesTenergy de către compania Gastrade.

Noul acord a fost semnat și  de către acționarii existenți, Elmina Kopelouzou, GasLog Cyprus Investments Ltd, DEPA Commercial SA, compania și noul acționar. GasLog a fost reprezentat de CEO-ul companiei, Paul Wogan și DEPA Commercial de președintele consiliului de administrație, Ioannis Papadopoulos și directorul general, Konstantinos Xifaras.

Gastrade, companie de utilități din Grecia, este dezvoltator al terminalului de gaz lichefiat – LNG Alexandroupolis, care va fi o nouă poartă energetică independentă pentru piețele din sud-estul Europei Centrale.

Potrivit datelor furnizate de Gastrade, proiectul cuprinde o unitate de plutire, depozitare și regazificare offshore (FSRU) pentru primirea, stocarea și regazificarea LNG, care va fi staționată la 17,6 km față de țărmul orașului Alexandroupolis din nord-estul Greciei și o conducta de transport a gazelor prin care gazul natural va fi livrat către NNGTS și mai departe către utilizatorii finali din Grecia, Bulgaria, Serbia, Macedonia, România, Turcia, și mai departe către Moldova, Ucraina și Ungaria. FSRU va avea o capacitate de regazificare și furnizare de 5.5 bcm pe an, și o capacitate maximă tehnică de regazificare și furnizare de 22.8 mil metri cubi pe zi.

Proiectul, prioritar al Uniunii Europene, susține și completează interconectorul Grecia-Bulgaria (IGB) care implică Bulgarian Energy Holding, compania-mamă a Bulgartransgaz și DEPA, prin care gazul natural va fi canalizat de la terminalul LNG din Alexandroupolis către Bulgaria și de acolo către celelalte piețe ale Europa de Sud-Est.

“Participarea la proiect a Bulgartransgaz – compania publică care gestionează și dezvoltă rețeaua și infrastructura de gaze naturale din țara vecină – se încadrează în strategia energetică actualizată a Bulgariei și decizia sa de a obține acces direct la gaz lichefiat prin terminalul Alexandroupolis. În același timp, este o dovadă a rolului strategic al proiectului în sud-estul Europei și va avea un rol cheie în pătrunderea gazului lichefiat în regiune, precum și în îmbunătățirea lichidității energetice pe piețele sale”, se precizează în comunicatul Gastrade.

Directorul general al Gastrade, Konstantinos Spyropoulos, a declarat: “Salutăm participarea Bulgartransgaz la proiect. Semnarea de azi a acordului este concluzia discuțiilor noastre de lungă durată la toate nivelurile administrației bulgare de energie. Participarea Bulgargransgazului la proiect are o importanță deosebită, deoarece demonstrează profilul regional al proiectului și importanța acestuia pentru piețele din Europa de Sud-Est. De asemenea, este o investiție internațională semnificativă în țara noastră și suntem mândri că facem parte din acesta. Cunoaștem bine noii parteneri și suntem siguri că ne vom bucura de o excelentă cooperare în promovarea dezvoltării energiei în regiunea noastră”.

Vladimir Malinov, directorul general al Bulgarartransgaz, a subliniat: „Investiția pe care Bulgartransgaz a făcut-o astăzi în proiectul LNG are o importanță strategică pentru dezvoltarea pieței gazelor naturale din Bulgaria și din regiune. Acest lucru va garanta lichiditatea pieței gazelor naturale și prețuri competitive pentru clienți. Terminalul LNG din Alexandroupis completează realizarea conceptului guvernului bulgar – Balkan Gas Hub. “

Se estimează că Terminalul LNG din Alexandroupolis să fie operațional la începutul anului 2023. Acordul este supus aprobării autorităților competente.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *