Burduja: România „stă mai bine ca oricând”. Nu vor fi probleme cu alimentarea cu energie și gaze la iarnă

Publicat pe Categorii Flux energetic, Info, Info Consumatori
Prima Pagina Actual Flux energetic Burduja: România „stă mai bine ca oricând”. Nu vor fi probleme cu alimentarea cu energie și gaze la iarnă
  • Romgaz este pregătită pentru iarnă, având peste 3 miliarde metri cubi de gaze în depozite, a spus Răzvan Popescu, director general Romgaz

Într-o iarnă moderată, România va trece fără probleme în ceea ce priveşte alimentarea cu energie şi fără a apela la importuri, a declarat, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la conferinţă privind „Provocările iernii 2023 – 2024 pentru sistemul energetic naţional”, organizată de Focus Energetic. Din ce estimăm, într-o iarnă moderată, nu vor fi probleme cu acoperirea consumului din ceea ce România produce, a spus el.

România „stă mai bine ca oricând”, în contextul în care stocurile de gaze naturale se ridică la 3,24 miliarde mc, gradul de umplere fiind de 101,99%,a  subliniat Burduja. În ceea ce priveşte datele hidrografice deocamdată stăm bine, gradul de umplere al lacurilor fiind de 75,41%. Pe partea de cărbune, stocurile sunt de 925.000 de tone, iar în centralele de la Complexul Energetic Oltenia de 415.000 tone.

Ministrul Burduja a mai spus România are și posibilitatea de a importa gaze din Azerbaidjan, având acea opţiune de până la un miliard normal metri cubi disponibilă.

Romgaz este pregătită pentru iarna care urmează, având peste 3 miliarde metri cubi de gaze în depozite, şi îşi va onora toate obligaţiile, fără sincope, a declarat și directorul general al Romgaz, Răzvan Popescu, la Conferința Focus Energetic.

„Dacă discutăm despre depozite, acestea sunt la un nivel extrem de ridicat. Avem peste 3 miliarde metri cubi înmagazinaţi şi cu siguranţă suntem pregătiţi pentru iarna care urmează. Din punct de vedere al unei plase de siguranţă, în continuare Romgaz are un contract de achiziţie de gaze naturale încheiat cu Socar şi, în cazul în care vom avea, să spunem, dar nu anticipăm evident, un necesar de gaze, ele pot fi accesate. Nu vedem nicio sincopă în aprovizionare şi cu siguranţă vom oferi securitatea energetică necesară României”, a spus Popescu.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *