Sebastian Burduja a prezentat un raport de activitate la împlinirea unui an de mandat ca ministru al energiei.
“Noua Strategie Energetică a României, Planul Național pentru Energie și Schimbări Climatice, Legea privind energia eoliană offshore, semnarea de contracte pentru infrastructura energetică din marile orașe, primul proiect de construcție a unui nou CET în București din ultimele decenii, CET Titan, și îndeplinirea jaloanelor asumate prin PNRR sunt doar câteva dintre realizările noastre într-un an intens și plin de muncă la Ministerul Energiei, a precizat ministrul Sebastian Burduja”, în cadrul unei conferințe de presă.

Sursă foto: Financial Intelligence
âStrategia Energetică a României ar putea intra în avizare interministerială în jurul datei de 15 iulie, iar în decursul a 30 de zile să o avem aprobată, a precizat Burduja. “În paralel, suntem în discuţii cu Comisia Europeană pe Planul Naţional Integrat Energie şi Schimbări Climatice şi ne dorim să finalizăm cât mai rapid şi Strategia şi PNIESC, să avem ordine în partea de viziune, de strategie pentru Sistemul Energetic Naţional. Mecanismul contractelor pentru diferenţă este bineînţeles şi un jalon în PNRR, parte din Reforma 1, o schemă finanţată în premieră europeană de România din Fondul pentru modernizare cu trei miliarde de euro şi unde ne pregătim de lansarea procedurilor de licitaţie pentru prima rundă anul acesta, urmând a doua pentru anul viitor. În total. vor fi 5.000 de megawaţi solari şi eolian”, a anunțat ministrul.
Referitor la Legea eoliană offshore, se lucrează la un studiu cu termen de finalizare anul 2025, prin care să fie definite acele “go to areas”, zone unde se pot construi centrale eoliene în Marea Neagră. Astfel, ne încadrăm astfel în calendarul de 2031-2032 pentru primii megawaţi produşi prin centrale eoliene în Marea Neagră, a spus ministrul.
Investiții record de peste 13,6 miliarde de euro în primul an de mandat al Ministrului Energiei, Sebastian Burduja. Fondurile alocate provin din PNRR, Fondul pentru Modernizare, Scheme naționale și Planul Național de Investiții și sunt distribuite prin diverse mecanisme de finanțare, arată un comunicat de presă al Ministerului Energiei.
Burduja: Nu e rău ca prosumatorii să aibă obligația să-şi instaleze baterii de stocare a energiei. Legea 255/2024 are un termen de conformare până în 2027
Nu poate fi considerat un lucru rău ca actualii și viitorii prosumatori să aibă obligația să-şi instaleze baterii de stocare a energiei, consideră ministrul Burduja.
“Legea 255/2024 are un termen de conformare până în 2027. Legiuitorul a considerat că e un termen suficient pentru ca cei care sunt prosumatori acum, să-şi poată instala aceste capacităţi. Pentru sistemul de distribuţie, nu poate fi considerat un lucru. Faptul că impune o povară unor contribuabili care în momentul în care şi-au achiziţionat aceste panouri nu au ştiut că la un moment dat vor avea şi această obligaţie, este o provocare. Noi vom face toate demersurile care ţin de noi să putem adresa această problemă. Din păcate, noi nu avem de-a face de multe ori cu aceşti consumatori casnici, mai degrabă cu consumatorii non-casnici. De aceea am şi lansat toate aceste scheme din PNNR. Vă spuneam de Fondul pentru Modernizare, în Electric Up dacă au componentă de stocare, sunt bonusaţi. Deci, există o preocupare pentru a încuraja astfel de capacităţi de stocare. Termenul este 2027, iar visul meu e ca, până atunci, să avem o producţie mai mare de baterii în România. Până la urmă, de asta am şi reluat investiţia IV din PNNR, care include inclusiv sprijin pentru fabricarea bateriilor în ţara noastră”, a explicat Burduja, la conferința de presă, citat de Agerpres.