Autoritățile studiază conversia bonusului de cogenerare pentru înaltă eficienţă din sprijin operaţional în sprijin investiţional. „Ne gândim să transformăm acest sprijin operaţional (n.r. – bonusul de cogenerare) în sprijin investiţional”, a declarat Emil Calotă, vicepreşedintele ANRE, la a doua ediţie a forumului naţional „Thermal Energy Forum 2016”.
Oficialul ANRE a mai spus că există situaţii în care discutăm despre monopoluri, un exemplu în acest sens fiind energia termică distribuită prin companii locale (n.r. – „radeţi”). „Din anul 2011 există schema de sprijin pentru cogenerarea de înaltă eficienţă. Practic, 37 de producători în cogenerare primesc aceste sume, aproximativ un miliard de lei anual, plătit, în factura de energie, de către toţi cei aproximativ 9 milioane de consumatori de electricitate, deşi mult mai puţini sunt cei care beneficiază de energia termică produsă în cogenerare. Din cei 37 de producători, 12 produc pentru autoconsum, iar 25 – pentru locuitorii unor oraşe”, a precizat Calotă, citat de focus- energetic.ro
Sunt câteva exemple meritorii, în care s-au implicat autorităţile locale (precum Giurgiu, Botoşani, Ploieşti, Suceava etc.), dar şi altele în care s-au acordat degeaba bonusuri în valoare de circa 70 milioane de euro (de exemplu în Galaţi, Constanţa, Piteşti etc.). Potrivit lui Calotă, sunt 6 localităţi cu un mare grad de risc, precum Craiova, Deva, Arad, cel mai greu caz din sistem fiind al Bucureştiului, cel mai mare consumator de energie termică din ţară.
Perioada de implementare a programului pentru încălzire termică în România estimat pentru 2006-2015, constând în diverse investiţii în generarea, transportul şi distribuţia de energie termică, a fost prelungit până în 2020. Până în 2015, doar 95 de milioane de euro din suma totală alocată iniţial de 480 de milioane de euro au fost utilizate pentru a finanţa programul. Suma rămasă este destinată finanţării programului între 2015 şi 2020, informează The Diplomat Bucharest, organizatorul forumului național.
Programul continuă să sprijine modernizarea centralelor termice şi îmbunătăţirea serviciilor de alimentare cu energie termică prin punerea în aplicare a politicilor de eficienţă energetică. O atenţie mai mare a fost în cele din urmă acordată dezvoltării şi punerii în aplicare a centralelor electrice de cogenerare.
Evenimentul a fost organizat sub patronajul ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie), ANRSC (Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice), cu partenerii strategici ARPEE (Asociaţia Română pentru Promovarea Eficienţei Energetice), COGEN România şi companiile partenere – Adrem Invest, EY, Veolia, BCR, Bepco, şi cu sprijinul AMR (Asociaţia Municipiilor din România), CRE (Centrul Român al Energiei), ESCO (Asociaţia ESCOROM a Societăţilor de Servicii Energetice din România), Liga Habitat (Liga Asociaţiilor de Proprietari Habitat) şi World Energy Council.