Când legile lasă loc interpretărilor ANRE…piața de energie dă în clocot!

Publicat pe Categorii Esential, Info Legislativ, Opinii / Analize, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Când legile lasă loc interpretărilor ANRE…piața de energie dă în clocot!

Marii consumatori de energie și-au făcut degeaba speranțe: scutirea de la plata certificatelor verzi nu se aplică retroactiv!

Anunțul vine din partea Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE, care printr-o interpretare – nu neapărat oficială – a legislației, încinge din nou spiritele pe piața de energie. Este o interpretare corectă, chiar dacă vine cu întârziere, care lovește în marii consumatori de energie care și-au făcut calculele să fie exceptați de la plata certificatelor verzi cu data de 1 ianuarie 2015, cu toate că acordurile le-au fost înmânate începând din vara anului trecut. ANRE consideră , pe bună dreptate, că acordurile de exceptare nu pot produce efecte retroactiv (înainte de data emiterii acordului), ci numai după data emiterii acestora. În România, potrivit art. 1 din Codul civil, „Legea dispune numai pentru viitor; ea nu are putere retroactivă”!

Solar panels stand in front of the Electricity power stations of Agiou Dimitriou in Kozani, some 550km north of Athens, on 20 June, 2011. Greece will be paralyzed with electricity cuts as the labour union GENOP of the electricity company DEH launches repeated 48-hours strikes morning.The strike will continue until the vote of the Mid-Term Austerity Package. AFP PHOTO/Sakis Mitrolidis
AFP PHOTO/Sakis Mitrolidis

Cu toate acestea, pe fondul unei legislații care lasă loc interpretărilor, se precizează că „exceptarea […] se aplică la cota obligatorie de achiziţie de certificate verzi care se aplică furnizorilor de energie, comunicată de ANRE, începând cu anul în care a fost obţinut acordul de exceptare’, fără a fi indicată o dată precisă de la care aceste acorduri intră în aplicabilitate. Cu acordul tacit al Ministerului Economiei, fără ca Ministerul Energiei sau ANRE să se grăbească să tranșeze lucrurile,  beneficiarii scutirilor de la plata certificatelor verzi au pariat pe … aplicarea retroactivă a legii!

ANRE vine însă, la începutul anului 2016, și își exprimă punctul de vedere, dar lasă în seama Guvernului emiterea unei interpretări oficiale a prevederii de la art. 3 alin. (1) din HG nr. 495/2014 în ceea ce privește momentul aplicării acordurilor de exceptare emise pe parcursul anului 2015 – respectiv, începând cu 01 ianuarie 2015 sau începând cu data emiterii acordurilor de exceptare.  În plus, cel care a adoptat norma civilă este competent să facă şi interpretarea ei oficială, susțin reprezentanții ANRE.

Până când Guvernul va lua poziție, se merge pe interpretarea ANRE. Măsura care trebuia luată din vara anului trecut le impune actorilor din piață să se repoziționeze. Nemulțumiți vor fi marii consumatori de energie, unii dintre aceștia nu au mai cumpărat certificate verzi, afectându-i astfel pe producătorii din sectorul regenerabilelor. Alții, au cumpărat până în momentul în care au fost exceptați.Cum li se aplică exceptarea  la emiterea acordului, aceștia vor trebui să achiziționeze certificate verzi pe care nu și le-au bugetat! Teoretic, ar trebui să fie bine pentru regenerabili că își vor vinde certificatele verzi pe care le au din belșug. În realitate, lucrurile nu stau chiar așa, un mare consumator industrial – în condițiile interpretării ANRE – va invoca lipsa banilor și va cumpăra certificate cu bilete la ordin cu plata la un interval de timp, chiar ani!, potrivit specialiștilor din domeniu.

S-a înregistrat anul trecut un blocaj pe piața certificatelor verzi: nu s-au cumpărat din cauza cotei trimestriale inaplicabile, furnizorii preferând să stea în expectativă pentru a se proteja. Unul din motivele principale ale lipsei de tranzacții anul trecut pe PCV a fost lipsa unei decizii ferme a autorităților.

Producătorii de energie regenerabilă au acuzat, în repetate rânduri, că piaţa de certificate verzi este în colaps, neînregistrându-se tranzacţii în mai multe luni ale anului, ceaa ce afectează pe mulţi dintre investitorii din domeniu, în special pe cei mici şi medii.

De notat că,  din calculele realizate de ANRE la sfârșitul lunii decembrie 2015, a rezultat că nu este necesară modificarea cotei obligatorii estimate de achiziție de certificate verzi pentru anul 2015, de 0,274 CV/MWh, întrucât abaterea rezultată este mai mica de 10% față de această valoare’, după cum susțin oficialii Autorității.


Publicat de

C. T.

Director Editorial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.