Când pui carul înaintea boilor, nu numai că nu va merge, dar riști să rămâi și fără …curent electric!

Publicat pe Categorii Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Când pui carul înaintea boilor, nu numai că nu va merge, dar riști să rămâi și fără …curent electric!

Autor: Andrei Maioreanu, fost Secretar de stat în Ministerul Energiei

Coaliția de guvernare, pentru a intra definitiv în grațiile partenerilor UE, anunță că va șterge de pe fața pământului producția de energie electrică pe bază de cărbune până în 2032! O declarație care arată nu doar necunoașterea realității energetice a României, ci și ipocrizia unor inși care, pentru a nu se vedea cârpelile cu ață albă din PNRR, sunt în stare să lase țara în beznă la propriu.

Cum se face tranziția în sectorul energetic? Simplu. Mai întâi produci Strategia Energetică a României. Apoi, pe baza strategiei, așa cum stabilesc și Comisia Europeană, dar și bunul-simț, produci Planul Național Energie-Schimbări Climatice (PNIESC). Iar după ce ai legiferat cele două documente fundamentale, deschizi gura și faci declarații. Gura care rostește aberații produce pagube!

Coaliția despre care credem că guvernează nu respectă nici logica, nici legea. Strategia Energetică (pe care am lăsat-o în fază de dezbatere transfrontieră când am plecat de la Ministerul Energiei) a fost modificată. Foarte bine, alt guvern, altă viziune! Dar, deși e gata, nu e …gata! Nu a fost aprobată printr-o Hotărâre de Guvern, iar despre aprobarea prin Parlament nici nu poate fi vorba (deși am depus un proiect de lege în acest sens). Mai mult, PNIESC s-a făcut de capul lui, fără strategia prealabilă. Iar realitatea sectorului energetic e tot mai cenușie…

Ca să fie limpede, toți ne dorim o țară cu aer curat. Totul e să poți să respiri aer curat fără să fii obligat să stingi lumina pentru asta. #Tranziția României spre un sector energetic cu zero emisii nocive nu se poate face în același ritm cu tranziția din Germania, de exemplu. România, ca mai toate țările din estul Europei, se află într-un alt moment al dezvoltării decât statele occidentale. Ca să fiu și mai clar: oricât ne-am dori să avem o echipă de fotbal ca Bayern München, nu avem!… Vom putea avea, dar acum sau în viitorul relativ apropiat, acest lucru e imposibil!

Revenind la #energie, românii trebuie să știe că nu putem înlocui toată producția pe bază de cărbune în 10 ani de acum încolo. Avem nevoie de mai mult timp, avem nevoie de creșterea capacităților de producție verde, de diversificarea acestora, dar avem nevoie și de reactoarele nucleare 3 și 4. Fără energie electrică, nu vom putea continua dezvoltarea industriei pentru că, oricât s-ar da unii de ceasul morții, o fabrică nu se alimentează cu clorofilă, ci are nevoie de energie electrică.

Avem nevoie de timp, de #investiții și, mai ales, de gândire strategică. Ca să fim „verzi”, trebuie să fim mai întâi, inteligenți. Să facem planuri corecte, bazate pe potențialul nostru real, și să nu inventăm propoziții doar de dragul de a „da bine”. Iar dacă nu știm, să ne uităm la alții. Polonia, de exemplu. Nici ei nu au echipe de fotbal ca Bayern München. Dar nici nu-și tocesc genunchii pe la Bruxelles!

Inginer de formație, Andrei Maioreanu a lucrat în Compania Națională a Lignitului Oltenia, la Hidroelectrica, Hidroserv (companie în care activează și în prezent) și a fost membru în consiliile de supraveghere ale E.ON Energie România și Transelectrica. Ca secretar de stat în Ministerul Energiei, Andrei Maioreanu a coordonat grupul de lucru ce a elaborat proiectul Strategiei energetice a României, precum și pe cel ce a elaborat Planul Național Integrat Energiei Schimbări Climatice (PNIESC).


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *