Cărbunele ne-ar putea salva la iarnă. Pollyanna Hangan, deputat, apel la autorități: Să se amâne vânzarea termocentralei Mintia și să repornească grupul 3, cu cărbune de bună calitate și mai puțin poluant

Publicat pe Categorii Minerit, Opinii / Analize, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Cărbunele ne-ar putea salva la iarnă. Pollyanna Hangan, deputat, apel la autorități: Să se amâne vânzarea termocentralei Mintia și să repornească grupul 3, cu cărbune de bună calitate și mai puțin poluant
  • “Vânzarea termocentralei Mintia să se transforme într-o privatizare de succes. Cumpărătorul și Ministerul Energiei să-și asume transparență totală, iar în contract să fie incluse o serie de garanții”

Europenii vor trece iarna cu bine cu mai mult cărbune. La fel și România. Oficialii Uniunii Europene au admis că trebuie să ne întoarcem temporar la cărbune, o măsură necesară pentru țările UE în actualul context geopolitic, dar și meteorologic. Germania, Italia, Spania au anunțat deja că își redeschid termocentrale pe cărbune. Ce face România? Vrea să închidă și să vândă termocentrale.

România are mare nevoie de termocentrala Mintia în această iarnă și nu numai, insistă Pollyanna Hangan, deputat USR de Hunedoara, membru în Comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare a Camerei Deputaților, solicitând redeschiderea urgentă a unității modernizate. Soluția cea mai rezonabilă acum ar fi ca, în loc să se vândă urgent Mintia, mai bine să se amâne vânzarea și să repornească grupul 3, cu cărbune de bună calitate și mai puțin poluant. Mai ales că, la cele trei licitații publice organizate pentru vânzarea termocentralei Mintia, nu s-a prezentat niciun cumpărător!

“Pentru ca Termocentrala Mintia să nu fie încă o victimă a corupției politice și să sfârșească dezmembrată și vândută la fier vechi, am reluat apelurile către autoritățile competente. Am solicitat să transforme vânzarea într-o privatizare de succes. Mai exact, atât cumpărătorul cât și Ministerul Energiei să-și asume transparență totală, iar în contract să fie incluse o serie de garanții”, afirmă Pollyanna Hangan.

Așadar, contractul să include următoarele garanții:

– clauze publice;

– publicarea fiecărei etape de evaluare a contractului de vânzare în urma căreia statul primește o tranșă de bani;

– contractul să fie lovit de nulitate dacă investitorul nu-și îndeplinește angajamentele, fără amânări după amânări ca la Iernut;

– statul să rămână acționar și să aibă drept de preempțiune la vânzare;

– garanții că nu se va schimba destinația acestui complex industrial de care fiecare hunedorean este legat;

– drept de preempțiune al statului pentru activele pe care investitorul nu le poate utiliza în procesul de reconversie cu conservarea acestor active în patrimoniul național industrial.

Despre Centrala termoelectrică Mintia: dispune de 5 grupuri energetice destinate producției de energie electrică și termică, alimentate cu cazane de abur. Fiecare bloc constituie o unitate independentă. Centrala a fost pusă în funcțiune în 3 etape: 1969 – 1971 (etapa 4×210 MW), 1977 – grupul 5 și 1980 – grupul 6 de câte 210 MW fiecare. Grupul 3 a fost retehnologizat în anul 2009 la 235 MW. De la punerea în funcțiune și până la finele anului 2011, termocentrala Mintia a livrat 204 TWh din energia electrică necesară României și a consumat 117 milioane tone de cărbune. Cu o istorie de peste 50 de ani, Termocentrala Mintia a fost oprită în martie 2021. 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *