Cât de importantă este industria de petrol și gaze pentru România? Apel la autorități: Suprataxăm companiile, dar să le și susținem în procesul de tranziție energetică! Necesitatea unor investiții suplimentare râmâne primordială în contextul crizei energetice

Publicat pe Categorii Esential, Opinii / Analize, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Cât de importantă este industria de petrol și gaze pentru România? Apel la autorități: Suprataxăm companiile, dar să le și susținem în procesul de tranziție energetică! Necesitatea unor investiții suplimentare râmâne primordială în contextul crizei energetice

România are una dintre cele mai vechi industrii ale ţiţeiului și gazelor naturale din lume. Cu peste 100 de ani de producţie a gazelor naturale și peste un secol și jumătate de extracţie și rafinare industrială a ţiţeiului, această industrie a sprijinit continuu dezvoltarea economică a României.

Criza energetică a arătat că rolul economic al sectorului petrolului și gazelor rămâne foarte important. Astfel, contribuțiile fiscale din ce în ce mai mari plătite de companiile de petrol și gaze au permis autorităților să redistribuie aceste venituri și să finanțeze măsuri de protecție împotriva prețurilor ridicate la energie. Importanța sectorului petrolului și gazelor pentru economie a crescut treptat în ultimii doi ani, pe măsură ce  economia și-a revenit de la minimele  înregistrate în timpul pandemiei.  Contribuția sa la PIB a atins 7,8% în  prima jumătate a anului 2022 și este  acum de peste 2,5 ori mai mare decât  cea a sectorului „Intermedieri financiare  și asigurări”, având o contribuție de  valoare adăugată aproape similară la  întreaga economie cu cea a „ sectoarelor  „Artă, divertisment și activități recreative” sau „Construcții”, relevă un studiu realizat de Consilium Policy Advisors Group (CPAG), sub coordonarea lui Laurian Lungu, la cererea și cu sprijinul financiar al Federației Patronale a Petrolului și Gazelor (FPPG). De notat că cea de-a doua ediție a acestui studiu folosește datele furnizate în baza unui chestionar unic de 15 companii relevante pentru sector.

Industria de petrol și gaze rămâne astfel un contribuitor semnificativ la bugetul consolidat. Contribuțiile fiscale totale plătite de sector au crescut vertiginos în prima jumătate a anului 2022, reprezentând echivalentul a 9,7% din veniturile totale ale guvernului. Numai din supraimpozitarea veniturilor suplimentare din vânzările de gaze naturale, statul a încasat peste 6,2 miliarde lei în prima jumătate a anului 2022, echivalentul a 2,7% din veniturile totale ale bugetului general consolidat.

“Astăzi, industria noastră se confruntă cu noi provocări precum tranziția energetică, rolul gazului în mixul de combustibili din România și noile reglementări destinate pieței libere. Pentru toate aceste este nevoie de măsuri rapide și ferme ale autorităților statului, care să ajute industria să răspundă tuturor provocărilor locale și globale”, susțin reprezentanții Federației de Petrol și Gaze din România – FPPG. “Dacă atenția și importanța pe care ar trebui să o acorde autoritățile sectorului de petrol și gaze ar fi pe măsura deciziilor de creștere a taxării acestui sector, situația ar fi diferită în acest moment!”.

În condițiile unei suprataxări continue, FPPG solicită un dialog transparent şi constructiv între autorități – Guvern și Parlament – și reprezentanţii sectorului de petrol și gaze. Un lucru este cert: dacă sectorul de petrol și gaze va mai putea juca un rol în procesul de tranziție energetică, investițiile în acest sector ar avea un impact pozitiv asupra creșterii PIB și a contribuțiilor fiscale ale sectorului la buget în anii următori. După cum a arătat actuala criză energetică, necesitatea unor investiții suplimentare în sectorul petrolului și gazelor rămâne primordială. Realizate împreună cu obiectivele de reducere a emisiilor cu efect de seră, acestea vor crește capacitățile interne de producție, întărind securitatea energetică națională, se concluzionează în studiu.

Reprezentanții FPPG speră să vadă că producția românească va crește în următorii ani, mai ales prin proiecte offshore și onshore, care vor consolida rolul acestei țări în noua arhitectură de securitate energetică a regiunii din care face parte. Prin această industrie, România are potențialul și responsabilitatea de a avea un impact mai mare în remodelarea securității est-europene în toate dimensiunile sale și îmbunătățirea nivelului de trai al românilor. Acest lucru se realizează în principal prin impozite de la contributorii majori ai acestei industrii, care reprezintă o sursă vitală de venituri pentru România, oferind resursele necesare pentru finanțarea serviciilor publice, promovarea creșterii economice, reducerea inegalității veniturilor, plata datoriilor guvernamentale și promovarea stabilității sociale, se precizează în studiul FPPG.

De asemenea, industria de petrol și gaze este foarte importantă pentru economia românească deoarece susține, în mod direct, 61.000 de locuri de muncă (date la sfârșitul lunii iunie 2022). În fapt, impactul total asupra forței de muncă, luând în considerare efectele indirecte și induse, este de 145.000, aproape 3% din totalul numărului de angajați din România, potrivit datelor FPPG.

Atenție! Sectorul producției de gaze naturale din România continuă să scadă

Producția internă de gaze naturale a continuat să scadă, accelerându-și declinul. Din 2008 până în 2022, consumul de gaze naturale a scăzut cu o rată anuală de 1,7% (vezi figura de mai jos).

Potrivit studiului FPPG, aceasta este o consecință a mai multor factori, printre care creșterea eficienței energetice, schimbarea structurii economiei și nivelul ridicat de  impozitare. Redevențele pe producția de gaze naturale și supraimpozitarea  veniturilor suplimentare din vânzările de gaze naturale cresc, de fapt, costul marginal de producție a gazelor naturale, cu impact negativ asupra producției pe termen lung.

Rata de dependență a importurilor de gaze naturale, calculată ca raport dintre importuri și consumul intern, a crescut din 2015, de la 1,8% la aproape 30% în 2021.

Cu toate acestea, această situație este probabil să se schimbe în viitorul apropiat, deoarece producția de gaze offshore din Marea Neagră este de așteptat să crească în următorii ani. Adoptarea Legii offshore în mai 2022 a  fost un pas important pentru demararea  investițiilor necesare în vederea  extragerii gazelor naturale din  rezervoarele dovedite, cum ar fi cele din perimetrul Neptun Deep, de exemplu, se prezintă în studiu.

Sudiu FPPG: Impactul sectorului de petrol și gaze asupra investițiilor

Datele investițiilor de la companiile de petrol și gaze intervievate au relevat o decelerare a acestora în ultimii doi ani. Acest lucru era de așteptat, deoarece deciziile de investiții în sector sunt legate de prețul petrolului. Prețurile medii ale petrolului au fost scăzute în 2020, an în care cererea globală de petrol s-a prăbușit din cauza restricțiilor impuse în perioada pandemiei. În consecință, investițiile efectuate în anul 2021 – decizii luate însă în cursul anului 2020 – au fost mai mici.

Având în vedere nivelul actual al prețurilor petrolului, investițiile autohtone din sector ar putea să crească anul viitor. Într-o anumită măsură, acest lucru va depinde și de cadrul de reglementare. Dar sfera lor de aplicare este, de asemenea, importantă. Există investiții care susțin tranziția verde și țintele asociate acestora, pe care multe companii care operează în sectorul petrolului și gazelor și le-au asumat deja. Acestea vor ajuta atât la decarbonizarea propriilor operațiuni cât și a celor aferente lanțurilor lor valorice.

Alte tipuri de investiții ar putea viza capacități de producție care se adresează combustibililor fosili, în specialgazele naturale, deoarece acesteasunt considerate a fi un combustibil de tranziție.

Gazul natural este probabil cea mai importantă sursă de energie în prezent, jucând un rol semnificativ în menținerea securității aprovizionării pentru majoritatea țărilor din întreaga lume. Popularitatea gazelor naturale ca sursă de combustibil se datorează caracteristicilor sale de ardere curată, accesibilității și versatilității. Astfel, securitatea aprovizionării cu gaze naturale este esențială pentru asigurarea fiabilității și disponibilității economiei europene. O aprovizionare sigură cu gaze naturale oferă predictibilitate, coerență și poate satisface cerințele publice și industriale ale utilizatorilor săi fără întreruperi. Acest lucru poate fi realizat printr-o combinație de factori, cum ar fi o infrastructură robustă și flexibilă, surse de aprovizionare fiabile și multe alte aspecte care fac parte din dialogul nostru constant cu autoritățile.

Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *