Cătălin Nițu, fost membru al Directoratului, se judecă iar cu Transelectrica, la Centrul de Arbitraj de la Viena. Cere să i se plătească 2, 2 miliarde lei că a fost revocat din funcție, după ce a câștigat deja 560.000 lei

Publicat pe Categorii Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Cătălin Nițu, fost membru al Directoratului, se judecă iar cu Transelectrica, la Centrul de Arbitraj de la Viena. Cere să i se plătească 2, 2 miliarde lei că a fost revocat din funcție, după ce a câștigat deja 560.000 lei

Transelectrica ar putea fi, din nou, bună de plată! Compania informează că pe rolul Centrului de Arbitraj de la Viena a fost înregistrată cererea de arbitraj ARB-5758 NIȚU Cătălin (RO) vs. Transelectrica (RO).

Prin intermediul acestei cereri, Cătălin Nițu, fost membru al Directoratului, revocat prin Decizia Consiliului de Supraveghere nr. 25/25.06.2021, a solicitat obligarea Companiei la plata sumei totale de 2.249.082 lei.

Transelectrica trebuie să mai plătească lui Cătălin Nițu compensația de neconcurență în sumă de 559.164 lei, conform art. 5.2.3 şi 9.1 din Contractul de Mandat nr. C444/23.11.2020, potrivit unei alte Decizii a Centrului de Arbitraj de la Viena, din primăvara acestui an.

Suma solicitată de fostul membru al Directoratului, de 2.249.082 lei, este formată astfel:

  • 1.910.477 lei, care ar reprezenta compensația aferentă indemnizațiilor fixe brute lunare rămase până la finalul mandatului;
  •  279.582 lei, care ar reprezenta componenta variabilă a remunerației pentru îndeplinirea criteriilor și obiectivelor de performanță aferent primului semestru al anului 2021;
  • 59.023 lei, care ar reprezenta componenta variabilă a remunerației pentru îndeplinirea criteriilor și obiectivelor de performanță aferent perioadei noiembrie – decembrie 2020, sume la care se adaugă accesorii ( dobândă legală, actualizarea cu rata inflaţiei și cheltuieli de arbitraj).

Pretențiile sunt formulate în baza contractului de mandat încheiat de către Companie cu Nițu Cătălin, anterior revocării.

Pe lângă Cătălin Nițu, Ciprian Constantin Dumitru și Luiza Popescu, foști membri ai Consiliului de Supraveghere, au depus cereri la Centrul de Arbitraj Viena, valoarea totală a pretențiilor ridicate de cei 3 fiind de peste 2,2 milioane de lei.

 În data de 24.02.2022 Transelectrica a formulat, la Tribunalul București, secția a VI-a Civilă, acțiune în constatare a nulității Hotărârii Adunării Generale a Acționarilor nr. 9/28.09.2020 și a Deciziei Consiliului de Supraveghere nr.73/16.11.2020, precum și a actelor subsecvente, prin care au fost numiți pentru mandate de patru ani membrii Consiliului de Supraveghere și ai Directoratului în anul 2020. În susținerea acțiunii, Transelectrica a invocat încălcări ale prevederilor legale aplicabile numirii membrilor organelor de conducere, încălcări cu privire la care, separat, Compania a fost informată despre existența unui dosar aflat pe rolul unei structuri specializate de urmărire penală. În prima instanța, cererea Companiei a fost respinsă că fiind formulată de o persoană lipsită de calitate procesuală activă, decizie împotriva căreia Compania a declarat apel, potrivit unor informări a Transelectrica.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *