Ce face Uniunea Europeană pentru o energie sigură și verde

Publicat pe Categorii Flux energetic, Stiri externe
Prima Pagina Actual Flux energetic Ce face Uniunea Europeană pentru o energie sigură și verde

Prețurile la gaz și electricitate au atins niveluri record în 2021. Uniunea Europeană este în mare măsură dependentă de importuri de energie, în special gaze naturale (90%) și petrol (97%), fiind astfel vulnerabilă la mișcările pieței care pot induce creșteri de prețuri. O mai bună cooperare și interconectare a rețelelor energetice și dezvoltarea surselor de energie regenerabilă pot ajuta statele UE să-și stabilizeze sursele de energie, se precizează într-un material publicat pe site-ul Parlamentului European – Ce face UE pentru o energie sigură și verde.

Citiți mai multe despre soluțiile UE pentru decarbonizarea acestui sector și despre diferitele propuneri la nivelul UE pentru reducerea emisiilor din sectorul energetic și pentru a garanta o aprovizionare sigură, prezentate în material.

Conexiuni mai bune între țările UE

Conectarea infrastructurii energetice între statele UE poate asigura accesul la surse diverse de energie și preîntâmpinarea posibilelor perturbări ale pieței. UE revizuiește regulile de finanțare a proiectelor de infrastructură energetică transfrontaliere pentru a atinge obiectivele climatice. La fiecare doi ani este selectată o listă de proiecte cheie de infrastructură. Aceste proiecte pot beneficia de permise simplificate și de posibilitatea de a solicita finanțare din partea UE.

Membrii comisiei pentru energie a Parlamentului doresc să oprească finanțările UE pentru proiecte de gaze naturale și să direcționeze banii pentru proiecte de infrastructură pentru hidrogen și pentru captarea și înmagazinarea carbonului. Parlamentul va negocia noile reguli cu Consiliul UE.

Hidrogen regenerabil

Folosit ca sursă de energie, hidrogenul nu emite gaze cu efect de seră, ceea ce ar putea ajuta la decarbonizarea sectoarelor unde este dificil să se reducă emisiile de CO2. Se estimează că până în 2050 hidrogenul ar putea furniza între 20-50% din necesarul de energie al UE în transporturi și între 5-20% în industrie.

Totuși, pentru a fi durabil, hidrogenul trebuie produs din electricitate regenerabilă. Deputații au insistat asupra distincției clare dintre hidrogenul regenerabil și cel cu amprentă redusă de carbon, cât și asupra eliminării treptate a hidrogenului generat din combustibili fosili.

Energie regenerabilă offshore

În prezent, vântul este singura sursă de energie regenerabilă offshore folosită la scară comercială, dar UE vizează și alte surse, cum ar fi forța mareelor sau a valurilor, panouri solare plutitoare, sau folosirea algelor pentru biocarburanți.

Comisia Europeană a propus o strategie UE pentru a crește dramatic producția de electricitate din surse regenerabile offshore. Se preconizează o creștere doar din capacitatea eoliană offshore de la 12GW astăzi până la 300GW în 2050. Parlamentul urmează să prezinte o poziție privind această propunere.

Obiective mai ambițioase

Creșterea procentului de energie regenerabilă și mărirea eficienței energetice sunt necesare în egală măsură pentru decarbonizarea sectorului energetic. În cadrul legislației pentru atingerea obiectivelor Pactului Verde, Comisia a propus revizuirea țintelor la energie regenerabilă (în prezent 32% până în 2030) și la eficiența energetică (32,5% până în 2030).


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.