CE Oltenia a inițiat procedura de selecție de investitori pentru  societatea mixtă care se va ocupa de construirea centralei cu ciclu combinat pe gaz natural de 850 MW la Ișalnița. Ofertele preliminare și neangajante pot fi depuse până pe 1 aprilie

Publicat pe Categorii Business, Esential, Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Actual Esential CE Oltenia a inițiat procedura de selecție de investitori pentru  societatea mixtă care se va ocupa de construirea centralei cu ciclu combinat pe gaz natural de 850 MW la Ișalnița. Ofertele preliminare și neangajante pot fi depuse până pe 1 aprilie
  • Acționarii sunt solicitați să aprobe, în ședința AGEA din 21 martie, planul de restructurare revizuit al CE Oltenia pentru perioada 2021-2026, cu perspectiva 2030

Complexul Energetic Oltenia a inițiat procedura de selecție de investitori pentru Constituirea unei societăți mixte (SPV) în vederea construcției unei centrale cu ciclu combinat pe gaz natural de 850 MW la Ișalnița. Aceasta  va înlocui blocul 7 și respectiv blocul 8, ambele de 315 MW pe lignit.

Pentru implementarea proiectului constând în centrala CCGT de 850 MW de la Ișalnița, se va înființa o societate cu capital mixt de tip „Special Purpose Vehicle” (SPV), persoană juridică română, la care CE Oltenia va contribui cu aport în natură (prin operațiunile de aportare agreate), iar investitorul selectat va contribui cu aport în numerar. În acest scop, CE Oltenia își manifestă interesul pentru cooptarea unui (unor) investitor(i) interesat (interesați) să participe în calitate de acționar (acționari) al (ai) Societății care va implementa Proiectul, potrivit unui anunț al comnpaniei.

Pentru acest proiect, CE Oltenia a depus la Ministerul Energiei solicitări pentru a fi incluse în proiectul Fondului de Modernizare a României. Se estimează că finanțarea din Fondul de Modernizare care ar putea fi obținută de SPV poate fi de până la 50% pentru proiectele CCGT. Acest tip de finanțare este o finanțare nerambursabilă, însă finanțarea nu a fost încă aprobată, precizează compania.

Finanțarea descrisă anterior este realizată în contextul planului de restructurare pentru restabilirea viabilității pe termen lung, depus de CE Oltenia la Comisia Europeană, pentru care a fost aprobat un ajutor de stat de restructurare în valoare de până la 2,66 miliarde EUR. Măsura a fost aprobată și în contextul planului de decarbonizare și înlocuire a producției de energie electrică pe bază de lignit cu energie electrică produsă din gaze naturale și din surse regenerabile (energie solară și hidroelectrică), care emit mai puțin sau nu emit deloc CO2.

De asemenea, CE Oltenia a inițiat procesul pentru obținerea de către SPV a unor finanțări bancare de tip project finance.

Potrivit anunțului, investitorul selectat va avea obligația de a asigura resursele financiare suplimentare necesare realizării Proiectului dezvoltat de SPV proporțional cu cota sa de participare. De asemenea, este posibil ca CE Oltenia să contribuie și cu aport în numerar sau altă formă de finanțare și/sau numerar.

Ofertele preliminare și neangajante pot fi depuse până la  data de 1 aprilie 2022.

Plan de restructurare revizuit la CE Oltenia

Acționarii sunt solicitați să aprobe, în ședința AGEA din 21 martie, planul de restructurare revizuit al CE Oltenia pentru perioada 2021-2026, cu perspectiva 2030.

“Avem investitori identificați pentru nouă dintre cele zece proiecte, mai avem un singur proiect CCGT (centrala pe gaze în ciclu combinat) de 850 MW de la Ișalnița pentru care mai așteptăm investitori. Ținta este să punem în funcțiune parcurile fotovoltaice în 2024 și centralele pe gaze în 2026, în total 2.000 MW”, a declarat Lăcrămioara Pințea, membru al directoratului CEO, în cadrul unui eveniment organizat de Ziarul Financiar.

Planul de restructurare propune construirea a două grupuri pe gaze naturale la Termocentrala Turceni și la Termocentrala Ișalnița. De asemenea, se intenționează construirea de parcuri fotovoltaice în Gorj și Dolj cu o putere instalată de peste 725 MW. Acționarii companiei au aprobat deja constituirea de societăți de proiect, mixte, pentru realizarea noilor investiții. Cele 10 investiții pe care le propune Complexul Energetic Oltenia au nevoie de o finanțare de 1,44 de miliarde de euro.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.