CE Oltenia a finalizat achiziția de certificate de gaze cu efect de seră

Publicat pe Categorii Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic CE Oltenia a finalizat achiziția de certificate de gaze cu efect de seră

Complexul Energetic Oltenia a finalizat achiziția de certificate de gaze cu efect de seră alocate prin Planul Național de Investiții, respectându-și astfel obligațiile de conformare impuse de prevederile HG nr.780/2006. Compania a achiziționat peste 3,7 milioane certificate de CO2 aferente productiei de energie realizate în acest an, din care circa 3,4 milioane unități EUA au fost alocate prin Planul Național de Investiții (PNI), restul fiind achiziționate de pe piaţa primară EEX.

Cele 3,7 milioane certificate de CO2 au necesitat un efort financiar din partea CE Oltenia de peste 20 milioane euro, conform unui comunicat al companiei. Obligativitatea achizitionarii in totalitate a certificatelor de CO2 a aparut dupa anul 2013, cand alocarile gratuite pentru sectorul energetic au fost sistate. In anii urmatori preturile au inregistrat cresteri, ajungand chiar pana la dublarea valorii.

Pentru perioada 2013-2020, UE a aprobat Planul National de Investitii care prevede ca 25% din cheltuielile eligibile efectuate pentru eficientizarea instalatiilor, in scopul reducerii emisiilor de gaze cu efect de sera, sa fie returnat operatorului economic. Pentru a beneficia de aceste fonduri, o conditie obligatorie la contractele de finantare este aceea de a face dovada platii la zi a certificatelor care revin instalatiilor modernizate prin PNI.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.