CE Oltenia, pe cale să încheie colaborarea cu Tinmar pentru cele 4 parcuri fotovoltaice și un grup pe gaze naturale. Ministrul Burduja: „Totuși, a trecut un an și ceva de la semnarea contractelor. Ajunge!”

Publicat pe Categorii Business, Esential, Minerit, Semnal
Prima Pagina Actual Esential CE Oltenia, pe cale să încheie colaborarea cu Tinmar pentru cele 4 parcuri fotovoltaice și un grup pe gaze naturale. Ministrul Burduja: „Totuși, a trecut un an și ceva de la semnarea contractelor. Ajunge!”
  • Blocaj în negocieri și posibil litigiu, CE Oltenia apelează la serviciile consultanților și avocaților specializați

Complexul Energetic Oltenia este pe cale să încheie colaborarea cu Tinmar în ce privește construirea a  4 parcuri fotovoltaice și un grup pe gaze naturale la Sucursala Electrocentrale de la Turceni. Conform calendarului, cele 4 parcuri parcuri fotovoltaice ar fi trebuit să devină operaționale în acest an, iar blocul pe gaze în 2026!

Conducerea CE Oltenia cere aprobarea acționarilor pentru achiziționarea de servicii de consultanță, asistență juridică și participare la procesul de negociere în faza de blocaj a Acordurilor acționarilor încheiate cu Tinmar Energy pentru implementarea proiectului de investiții ce include 4 parcuri fotovoltaice și un grup energetic de funcționare cu gaze naturale de tip CCGT de cca 475 MW. Mai mult, șefii CE Oltenia vor să angajeze avocați speciallizați care să reprezente compania dacă se ajunge la un litigiu cu Tinmar Energy, potrivit unui document consultat de InvesTenergy.

În octombrie 2022, Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor a CE Oltenia a respins toate asocierile care urmau să fie făcute cu Tinmar pentru a se construi noile proiecte energetice decise prin planul de decarbonare al CE Oltenia. Practic, s-a respins înființarea societăților mixte, între companie și Tinmar pentru toate proiectele: centrala pe gaze de la Turceni, de 475MW, parcurile fotovoltaice de la Rovinari, Turceni și de pe haldele de la Pinoasa și Bohorelu, în total 280 MW. Apoi, în decembrie 2022, s-a decis să se continue cu Tinmar pentru centrala pe gaze. Însă, nu s-a trecut la fapte!

Dan Iulius Plaveti, președintele Directoratului CE Oltenia, a confirmat pentru Pandurul că s-a solicitat angajarea unei case de avocatură pentru clarificarea anumitor aspecte legate de divizarea care a avut loc în cadrul Tinmar. Iar ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a cerut finalizarea caietelor de sarcini până în luna noiembrie și să se ajungă la un acord. „Totuși, a trecut un an și ceva de la semnarea contractelor. Ajunge!”, a spus Burduja, citat de Pandurul.

Tinmar Energy este producător de energie din surse regenerabile și furnizor de energie electrică și gaze naturale. Compania este controlată de omul de afaceri Augustin Oancea. În ianuarie 2023, în urma procedurii de selectie si a negocierilor purtate, Tinmar Energy SA a fost desemnată ca investitor pentru patru proiecte fotovoltaice și  un grup pe gaze naturale.

Proiectele urmau să fie dezvoltate prin intermediul a cinci entități juridice separate, cu o structură de participație de 50% – 50%. Investițiile totale necesare pentru dezvoltarea acestor capacitati se ridică la suma de cca 595 milioane de euro.

Pe lângă aportul celor doi parteneri, proiectele vor beneficia de finanțare din Fondul pentru Modernizare in proporție de 70% din valoarea investițiilor pentru parcurile fotovoltaice si de 50% pentru centrala pe gaz CCGT Turceni , precum si din alte surse. Calendarul estimativ prevede că cele patru parcuri fotovoltaice vor fi operaționale în 2024, iar blocul pe gaze in 2026, potrivit unui comunicat al CE Oltenia.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *