CE Oltenia așteaptă să primească un ajutor de stat de 386,6 milioane lei pentru 2024 pentru finanțarea cheltuielilor cu certificatele de emisii de gaze cu efect de seră

Publicat pe Categorii Business, Esential, Minerit, Semnal
Prima Pagina Actual Esential CE Oltenia așteaptă să primească un ajutor de stat de 386,6 milioane lei pentru 2024 pentru finanțarea cheltuielilor cu certificatele de emisii de gaze cu efect de seră
  • Societatea riscă o penalizare de 100 euro/certificat dacă nu se achită de obligație până la finele lunii aprilie
  • Ministerul Energiei a pregătit proiectul de hotărâre de guvern

Guvernul urmează să aprobe ajutorul de stat pentru restructurare sub formă de grant în favoarea Societăţii ”Complexul Energetic Oltenia” S.A. în scopul finanțării cheltuielilor cu certificatele de emisii de gaze cu efect de seră, pentru anul 2024.

Ministerul Energiei a pregătit proiectul de hotărâre de guvern. Ajutorul de stat, în valoare totală 386.635.925 lei pentru anul 2024, se acordă integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei, pentru finanțarea:

a) achiziției de certificate de emisii de gaze cu efect de seră necesare pentru îndeplinirea obligației de restituire a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră aferente anului 2023, corespunzătoare emisiilor de gaze provenite de la instalațiile societății, cu scadență la data de 30 aprilie 2024;

b) achiziției de certificate de emisii de gaze cu efect de seră aferente anului 2024, corespunzătoare emisiilor de gaze provenite de la instalațiile societății, cu scadență la data de 30 aprilie 2025.

Măsurile de sprijin pentru CE Oltenia, sub fora ajutorului de stat, se acordă până în anul 2025 și au fost notificate și autorizate de către Comisia Europeană prin Decizia nr. C(2022)553 final din 26 ianuarie 2022.

În lipsa alocării anuale a grantului, CE Oltenia nu poate achiziționa certificatele de emisii de gaze cu efect de seră aferente conformărilor anuale cu consecința nerespectării Planului de restructurare și implicit a restabilirii viabilității societății la sfârșitul anului 2026.

Societatea, ca operator de instalații de producere a energiei electrice, are obligația, în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 780/2006 privind stabilirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, cu modificările și completările ulterioare, de a preda, cel târziu la data de 30 aprilie a fiecărui an, numărul de certificate de emisii de gaze cu efect de seră egal cu cantitatea totală de emisii de gaze cu efect de seră emise în cursul anului precedent. Nerespectarea obligației de conformare atrage o penalizare de 100 euro echivalent în lei/certificat, se specifică în nota de fundamentare a proiectului de HG.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *