Havrileț, ANRE: Liberalizarea nu va duce la majorarea tarifelor finale la gaze la consumatori; va crește sensibil prețul la energie după modificarea legii 220
Lungu, AFEER: Preţurile la energia electrică vor fi din ce în ce mai mici în următorii ani, ca urmare a impactului surselor regenerabile
România ar putea importa 40% din consumul naţional de gaze în această iarnă, întrucât preţul gazelor pe pieţele internaţionale este mai mic – chiar şi cu 20 de lei pe MWh – decât cel al gazelor de producţie internă aflate în depozite, a apreciat Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Cu toate acestea, facturile românilor nu vor scădea în această iarnă.
Preţul gazelor vândute de producătorii interni se va liberaliza începând cu 1 aprilie 2017, însă acest lucru nu va duce la creşterea tarifelor finale pentru consumatori, a declarat șeful ANRE, la Conferința anuală a Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România – AFEER. La rândul său, Corina Popescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, a precizat: “Rămâne în continuare preţul reglementat la consumatorul final până în 2021. Deci să nu rămânem cu ideea că se aruncă în aer preţul la consumatorul final”.
ANRE estimează că nu va fi niciun impact la consumatorul final. Preţul gazelor domestice s-a aliniat la preţul internaţional este chiar un pic mai mare, deci practic nu vedem o creştere de preţ, a spus Havrileţ.
Românii se pot aștepta însă la o creștere ușoară a facturilor la energie electrică anul viitor în urma majorării sprijinului pentru producătorii de energie verde.”Va exista o modificare a legii privind susţinerea regenerabilelor. Probabil că va fi o creştere sensibilă a suportului pentru certificatul verde, dar nu va fi una serioasă şi nu va putea depăşi 1-2% în preţul final”, a spus Havrileţ.
Preţurile la energia electrică vor fi din ce în ce mai mici în următorii ani, ca urmare a impactului surselor regenerabile, a declarat, la rândul său, președintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), Ion Lungu.”Sunt câteva opinii care spun că, pe măsură ce penetrează regenerabilele, din ce în ce mai mult şi înlocuiesc alte tipuri de energie, datorită progreselor tehnologice în domeniul regenerabilelor, preţurile vor scădea”, a afirmat Lungu. ”E păcat să nu folosim şi energia regenerabilă. Şi atunci va fi o energie regenerabilă foarte ieftină noaptea, când bate vântul mai mult. Având posibilităţi de stocare, această energie va putea fi folosită a doua zi, să zicem. De aceea sunt previziuni pe termen lung-scurt, probabil după 2030, când se termină şi la noi schema suport, că vor fi preţuri mai scăzute la energie”, a specificat preşedintele AFEER.
Președinte ANRE: De la 1 aprilie 2017 vom asista la o migrare permanentă a consumatorilor din zona reglementată către furnizorii care pot oferi preţuri mai bune la gaze naturale
Referitor la schimbărilor care vor fi operate pe piața gazelor în baza ordonanţei de urgenţă care vine cu modificări la legea gazelor. Prima modificare se referă la articolul 124, care prevedea că producătorii de gaze trebuie să pună cu prioritate la dispoziţia pieţei reglementate cantităţile necesare pentru perioada de iarnă. Havrileț a explicat că tarifele finale vor rămâne reglementate până la 2021, aşa cum prevede legea, însă a arătat că din ce în ce mai mulţi consumatori vor prefera să îşi schimbe furnizorul.
„Vom rămâne în zona reglementată în ceea ce priveşte tarifele de furnizare, unde legea prevede ca termen-limită 2021, dar, având în vedere că legea spune că fiecare consumator are dreptul să-şi aleagă orice furnizor şi orice contract, de la 1 aprilie 2017 vom asista la o migrare permanentă a consumatorilor din zona reglementată către furnizorii care pot oferi preţuri la gaze naturale mai bune decât furnizorul la care este conectat”, a afirmat oficialul ANRE.
O altă modificare importantă se referă la obligativitatea tranzacţionării pe bursă a unei anumite cantităţi de către producătorii şi furnizorii de gaze. „Astfel că, până în momentul în care vor fi evacuate masiv gazele din Marea Neagră să avem o piaţă lichidă şi cât de cât matură în zona de trading a gazelor naturale, după modelul şi succesul de pe piaţa energiei electrice”, a subliniat preşedintele ANRE.
Corina Popescu, Ministerul Energiei: Se menține în continuare preţul reglementat până în 2021, deci să nu rămânem cu ideea că practic se aruncă în aer preţul la consumatorul final
Corina Popescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, a subliniat, tot la Conferința AFEER: „Ca să fie o bună înţelegere: se menține în continuare preţul reglementat la consumatorul final până în 2021, deci să nu rămânem cu ideea că practic se aruncă în aer preţul la consumatorul final. Am încercat să mergem treptat către liberalizare, încercăm să creăm mecanisme de piaţă care să creeze lichiditate şi să permită şi furnizorilor de pe partea de gaze naturale, aşa cum au furnizorii pe piaţa de energie posibilitatea să achiziţioneze gaze la preţuri competitive şi sper că tot acest saving se va transmite către consumatorii finali, unde trebuie să ajungă în fond şi la urma urmei. Deci lucrurile vor fi tot controlate şi ne-am dorit să dăm şi o direcţie pieţei de gaze naturale, aşa cum am construit-o şi pe cea de energie electrică”.
În completare, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a afirmat că statul va continua să ţină lucrurile sub control chiar şi după liberalizarea totală a pieţei.