CE vrea ca schema europeană de achiziţii comune de gaze să fie permanentă

Publicat pe Categorii Flux energetic, Stiri externe
Prima Pagina Actual Flux energetic CE vrea ca schema europeană de achiziţii comune de gaze să fie permanentă

Comisia Europeană (CE) a propus ca schema UE de achiziţii comune de gaze să devină permanentă, pmotiv că cererea a depăşit aşteptările în cadrul primei licitaţii de achiziţionare de combustibil din afara Rusiei, scrie Reuters.

Achiziţiile comune de gaze sunt un instrument pe care blocul comunitar îl foloseşte pentru a limita creşterea costurilor cu energia, declanşată de întreruperea livrărilor ruseşti, după invadarea Ucrainei. Securitatea energetică a Europei la finalul iernii a fost mai bună decât se estima, după ce statele şi-au redus consumul de energie, au umplut depozitele de gaze, iar vremea blândă a ajutat la evitarea penuriei.

Conform propunerii CE consultate de Reuters, companiile din UE vor avea permanent opţiunea de a cumpăra în comun combustibili. Participarea se va face în mod voluntar, dar dacă UE se confruntă cu o criză în aprovizionarea cu combustibili, achiziţiile comune devin obligatorii, pentru a se evita ca statele membre UE să concureze pentru aceleaşi volume insuficiente.

Capacităţile de stocare a gazelor naturale din UE sunt deja pline în proporţie de 90%, cu mult înaintea termenului limită stabilit pentru a se ajunge la acest nivel – 1 noiembrie – a anunţat, recent, Comisia Europeană, potrivit Agerpres.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *