CEFC preia 51% din KMG International (fosta Rompetrol). Are aprobarea autorităților române

Publicat pe Categorii Flux energetic, Investitii / Tranzactii
Prima Pagina Actual Flux energetic CEFC preia 51% din KMG International (fosta Rompetrol). Are aprobarea autorităților române

Tranzacţia dintre NC KazMunayGas (KMG) şi China Energy Company Limited (CEFC) a primit aprobarea autorităţilor din România, a anunţat, joi, KazMunayGas International. Participarea KMG şi CEFC în noul joint-venture KMGI va fi de 49%, respectiv 51%, se precizează în comunicatul transmis de companie.

Autorităţile din România și-au dat acordul pentru preluarea de către China Energy Company Limited (CEFC) a KMG International, fosta Rompetrol Group, de la KazMunayGas, compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan. CEFC a primit recent acordul din partea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării și confirmarea Consiliului Concurenței pentru finalizarea tranzacției de preluare a pachetului majoritar de acțiuni al KMG International, se arată în comunicatul KMG International. Tranzacția se va încheia în această toamnă. Aprobările primite din partea autorităţilor abilitate din România reprezintă o etapă importantă în derularea procedurilor tranzacţiei, de aceea, după derularea tuturor demersurilor legale necesare, aceasta poate fi încheiată în această toamnă, se afirmă în comunicat.

‘Finalizarea tranzacţiei va permite stabilirea unei baze solide de cooperare între KMG şi CEFC, facilitând extinderea ulterioară a companiei KMGI în Europa de Est şi de Vest, dar şi în alte regiuni ale lumii. Acest joint venture va beneficia de potenţialul resurselor energetice din Kazahstan şi de resursele financiare ale Chinei, pentru extinderea activităţilor în contextul proiectului global ‘One belt, one road’. Proiectul reprezintă o oportunitate excepţională pentru KMGI din perspectiva extinderii operaţiunilor sale în Republica Kazahstan, care, la rândul său, va asigura implementarea programelor guvernamentale pentru atragerea investiţiilor. O atenţie deosebită va fi acordată proiectelor din România, fiind statul în care Grupului KMGI deţine principalele active. În concluzie, trebuie remarcat faptul că acest proiect global va avea efecte multuplicatoarea în economiile ţărilor participante – România, Kazahstan, China – precum şi un impact social pozitiv’, declară Zhanat Tussupbekov, CEO al KMG International.

Conform Grupului, KMGI devine, astfel, o platformă de dezvoltare a unui parteneriat strategic în sectorul energetic în Europa de Vest şi de Est, care va asigura atât o creştere a performanţelor operaţionale şi financiare ale Grupului, cât şi o extindere a activităţilor şi operaţiunilor efectuate de către CEFC la nivel internaţional.

Acordul între KMG şi CEFC privind vânzarea pachetului de 51% din acţiunile Grupului KMGI, care deţine şi desfăşoară activităţi de rafinare, comercializare şi distribuţie ţiţei şi produse petroliere prin reţeaua proprie de benzinării Rompetrol în România, Bulgaria, Moldova, Georgia, precum şi prin intermediul partenerilor săi din regiunea Mării Negre, a fost semnat în decembrie 2016.

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *