- Indemnizația Președintelui CA – Secretarul de stat Cristian Bușu ar urma să fie 4.000 euro/lună
Va suna bine viitorul la Electrica? De la începutul anului, s-au operat schimbări pe toate planurile: în conducere, dar și în activitate. Una dintre cele mai valoroase societăți din sectorul energetic va avea un nou director general din luna iunie, membrii Consiliului de Administrație fiind deciși “să revoluționeze“ compania. După listarea cu succes, Electrica nu a dovedit performanță investițională, acesta fiind unul dintre motivele care au determinat schimbarea lui Ioan Roșca din funcția de director general. Deciziile de a pune banii din listare la păstrare în conturi bancare nu pare să fie pe placul celor 7 administratori, care vor planuri de investiții și achiziții puse în aplicare pentru companie.
“Electrica trebuie să-și investească resursele suplimentare în dezvoltarea de business, în identificarea de noi oportunități. Banii investiți să se reîntoarcă astfel în societate, ca aceasta să-și susțină business-ul pe termen mediu și lung. Sunt multe oportunități, care trebuie să fie investigate, va trebui dezvoltată o direcție la nivelul companiei – de Business Development, astfel încât compania să fie capabilă să identifice segmente noi de activitate, să facă investiții. Ne preocupă prezentul și viitorul Electrica. Pentru început, în această companie, lucrurile trebuiesc aliniate. Vom implementa în filiale un concept unitar pornind de la actul constitutiv. În prezent, sunt acte constitutive diferite la nivel de companie mamă și de filiale, concepte de dezvoltare unitare, vom implementa aceeași guvernanță, le vom solicita să-și stabilească strategii comune”, a declarat Secretarul de Stat Corina Popescu într-un interviu acordat InvesTenergy. În opinia sa, în mod clar, se impune reorganizare la Electrica.
Membrii CA vor încasa indemnizația atât pentru participarea fizică la ședințe, cât și pentru conferință audio-video sau audio
Este mult de lucru la Electrica! Invocând cele mai bune practici utilizate la nivel national și international, precum și situația actuală a societății și proiectele importante ce urmează a fi dezvoltate și implementate sub îndrumarea CA, reprezentanții Electrica (Comitetul de Nominalizare și Remunerare și Consiliul de Administrație) propun spre aprobare acționarilor revizuirea remunerării administratorilor. Mai exact, pentru prestația lor administratorii Electrica să primească o remunerație fixă lunară de 3.000 euro brut/membru, iar Președintele CA – secretarul de stat Cristian Bușu să fie onorat cu 4.000 euro brut. Indemnizația de participare la ședințele CA și ale comitetelor ar urma să fie de 1000 euro brut pe ședință pentru membri și 1200 euro brut pe ședință pentru președintele de Comitet. În nota ce urmează a fi prezentată acționarilor se face precizarea că numărul anual de ședințe plătite este limitat la 12 pentru CA și la 6 pentru fiecare dintre cele 3 comitete – Comitetul de Audit și Risc, Comitetul de Nominalizare și Renumerare, respectiv Comitetul de Strategie, Restructurare și Guvernanță Corporativă.
De notat și că membrii CA vor încasa indemnizația atât pentru participarea fizică la ședințe, cât și pentru conferință audio-video sau audio. Nu va fi considerată elibgibilă pentru plată o hotărâre scrisă semnată sau confirmată electronic de către toți membrii CA și nici dacă un administrator este reprezentat la ședință de un alt administrator.
Administratorii Electrica mai au dreptul la o compensație în cazul revocării nejustificate, la poliță de asigurare de răspundere tip D&O, precum și rambursarea cheltuielilor rezonabile aferente îndeplinirii mandatului.
Potrivit reprezentanților Electrica, propunerea de creștere a remunerațiilor, bazată pe recomandările consultanților AT Kearney și Pedersen&Partners, reprezintă o abordare echilibrată între remunerația fixă și cea variabilă în funcție de implicarea și participarea membrilor CA în cadrul ședințelor și comitetelor și, ca o consecință directă, contribuția eficientă și competentă în dezvoltarea societății.
Din Consiliul de Administrație al Electrica fac parte: Cristian Bușu – Președinte, Arielle Malard de Rothschild, Corina Popescu, Ioana Drăgan, Michael Boersma ( se retrage începând cu data de 1 mai 2016), Pedro Mielgo Alvarez, Bogdan Iliescu – membri.
Planul de investiții la nivel de grup, pe 2016: 833.662 mii lei
Acționarii vor aproba, în AGA de la finele lunii martie, planul de investiții consolidate la nivel de grup pentru anul 2016 în valoare de 833.662 mii lei. Conform strategiei de investiții în rețelele electrice a Electrica, se urmărește promovarea acelor categorii de cheltuieli de capital, care să contribuie la derularea unei activități de distribuție cât mai profitabile, precum și la crearea condițiilor de acces a cât mai mulți consumatori sau producători de energie la rețeaua de distribuție, se menționează într-un document consultat de InvesTenergy.
Principalele obiective de investiții pe 2016 ale Electrica sunt:
– automatizarea distribuției prin integrarea instalațiilor în SCADA, SAD;
– extinderea sistemelor moderne de măsurare a consumului de energie;
– modernizarea echipamentelor din stațiile de transformare și rețeaua de medie tensiune;
– introducerea unor echipamente cu pierderi proprii reduse, cu randamente de funcționare superioare, ecologice;
– modernizarea branșamentelor și a rețelelor de distribuție.