Centrala cu ciclu combinat de la Iernut trebuie finalizată până la finele lunii mai a anului viitor! Este investiție finanțată nerambursabil, pentru care Ministerul Energiei propune prelungirea perioadei de implementare a PNI

Publicat pe Categorii Business, Esential, Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Centrala cu ciclu combinat de la Iernut trebuie finalizată până la finele lunii mai a anului viitor! Este investiție finanțată nerambursabil, pentru care Ministerul Energiei propune prelungirea perioadei de implementare a PNI

SNGN Romgaz se află în imposibilitate de a finaliza centrala cu ciclu combinat cu turbine pe gaz, de 430 MW, de la Iernut, la termenul prevăzut de HG nr. 1118/2023, respectiv 31.12.2024, se precizează într-un document al MInisterului Energiei, în care se prezintă situația și cauzele întârzierii lucrărilor.

În prezent, realizarea contractului de lucrări este în întârziere. Stadiul fizic de realizare a lucrărilor aferente noului contract este de 67%, se prezintă în documentul consultat de InvesTenergy.

Potrivit Ministerului Energiei, executantul a invocat pentru întârzierile în realizarea noului Contract de lucrări următoarele:

– necesitatea înlăturării unor neconformități apărute la unele echipamente;

– negocierea greoaie cu subcontractanții esențiali pentru finalizarea lucrărilor din vechiul  Contract, pentru mobilizarea acestora în Noul Contract de Lucrări;

– existența unor erori cât și elemente incomplete privind ingineria electrică, instrumentație și control, deși această documentație a fost supervizată anterior și de către Executant;

– necesitatea renegocierii contractelor cu furnizorii esențiali pentru asigurarea de asistență tehnică în vederea punerii în funcțiune a echipamentelor și acordarea garanției.

Romgaz a încheiat cu Duro Felguera un  contract, care a devenit efectiv din 24 iulie 2023, când Romgaz a emis Ordinul administrativ de începere a lucrărilor la centrala de la Iernut. Conform prevederilor contractuale, durata de execuție a lucrărilor era de 16 luni, adică până la data de 02.12.2024.

În același document al Ministerul Energiei, se precizează că părțile contractuale au negociat un Plan de acțiune actualizat, în care sunt reflectate solicitările SNGN Romgaz, astfel încât să fie asigurată punerea în funcțiune a CCTG Iernut înainte de data de 01.06.2025. Conform noului grafic de execuție, termenul de finalizare asumat de către executant este de 31.05.2024.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, declara – luna trecută – că Centrala de la Iernut va fi funcțională în vara anului viitor. “În decembrie dorim să o finalizăm recepţia lucrărilor civile la centrala de la Iernut, ca înceapă primele teste la cel puţin o turbină pe gaz. Termenul maxim pe care România îl poate accepta pentru punerea în funcţiune a centralei este jumătatea anului viitor”, a precizat ministrul Burduja. Faptul că proiectul se recepţionează practic anul ăsta şi încep testele este un lucru bun, a spus el, insistând că nu trebuie să se facă rabat de la siguranţă.

Ministerul Energiei a pus în consultare publică un proiect de Hotărâre de Guvern privind modificarea Hotărârii Guvernului nr. 1096/2013 pentru aprobarea mecanismului de alocare tranzitorie cu titlu gratuit a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră producătorilor de energie electrică, pentru perioada 2013-2020, inclusiv Planul naţional de investiţii (PNI).

De ce este necesar acest act normativ? Ministerul Energiei precizează: Este oportună și necesară prelungirea perioadei de implementare a Planului Național de Investiții până la 30 iunie 2025 în ceea ce privește finalizarea și punerea în funcțiune a investiților finanțate din fondurile PNI și până la 31 decembrie 2025 în ceea ce privește rambursarea cheltuielilor pentru a permite aplicarea în continuare a prevederilor contractului de finanțare a investiției Ciclu combinat cu turbine pe gaz – Iernut, astfel încât aceasta să beneficieze de finanțarea nerambursabilă din PNI.

Ministerul spune că a fost avută în vedere și necesitatea verificării conformității propunerilor de modificare cu prevederile Deciziei Comisiei Europene C(2012)8776 final, în sensul evidențierii unei potențiale modificării a schemei de ajutor de stat autorizată. Din analiza efectuată a rezultat că nu suntem în prezența modificării vreunui element obligatoriu – parte a deciziei de autorizare, sens în care nu este necesară realizarea unei notificări formale în acest scop către Comisia Europeană, se specifică în nota de fundamentare a actului normativ.

Astfel, proiectul de act normativ propune modificarea articolelor referitoare la:

– termenul maxim de finalizare și punere în funcțiune a investițiilor finanțate nerambursabil din fondurile PNI, în sensul prelungirii acestuia de la 31.12.2024 până la data de 30.06.2025;

– perioada de eligibilitate a cheltuielilor în ceea ce privește perioada de realizare a acestora, în sensul prelungirii perioadei până la data de 31.07.2025, corelat cu prelungirea termenului de finalizare și punere în funcțiune a investițiilor finanțate nerambursabil din fondurile PNI;

– durata Contractelor de finanțare pentru investiții, în sensul prelungirii acesteia coroborat cu prelungirea termenului de finalizare și punere în funcțiune a investițiilor finanțate nerambursabil din fondurile PNI;

– termenul maxim de rambursare a cheltuielilor eligibile aferente investițiilor, în sensul prelungirii acestuia de la 30.06.2025 la 31.12.2025, corelat cu prelungirea termenului de finalizare și punere în funcțiune a investițiilor finanțate nerambursabil din fondurile PNI;

– termenul maxim de plata a penalității/sumei considerate necuvenite ca urmare a neîndeplinirii, la punerea în funcțiune a investițiilor, a indicatorilor tehnici de performanță prevăzuți în contractul de finanțare în sensul prelungirii acestuia de la 31.03.2025 până la data de 30.09.2025.

Contractul de finanțare nr. 4/2017 pentru investiția ,,Ciclu combinat cu turbine pe gaz- Iernut”, încheiat între Ministerul Energiei și SNGN Romgaz S.A, prevede o valoare a finanțării nerambursabile de 320.912.359 lei.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *