CNE Cernavodă funcționează, din nou, cu un singur reactor. Defecțiune la sistemul electric la Unitatea 2

Publicat pe Categorii Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic CNE Cernavodă funcționează, din nou, cu un singur reactor. Defecțiune la sistemul electric la Unitatea 2

În cursul nopții trecute, în jurul orei 3:00, Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost deconectată, din nou, de la Sistemul Energetic Național. În această dimineață, la ora 9.45, Centrala de la Cernavodă funcționa cu 649 MW, potrivit datelor  Transelectrica. 

Comunicat Nuclearelectrica: 

Nuclearelectrica anunță că Unitatea 2 a CNE Cernavoda s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic National in dimineața zilei de 29 martie 2018, ca urmare a apariției unei disfunctionalități la un sistem electric de proces, partea clasică, nu cea nucleară a centralei. Specialiștii investighează cauza și vor efectua lucrările necesare de remediere în conformitate cu procedurile aferente industriei nucleare specifice în astfel de situații.

Nu există o legatură cauzală între reducerea de putere a Unității 2 din data de 25 martie 2018 și deconectarea automată a reactorului de astăzi, 29 martie 2018. Deconectarea automata a reactorului de la SEN este prevazută și realizată prin sisteme de protecție prevăzute în proiect în anumite situații,  așadar reprezintă un comportament conservativ, procedurat fără impact asupra securității nucleare.

Corpul de Control al premierului se află la CNE Cernavodă. Directorul General al SNN,  Cosmin Ghiță, a declarat la un post  TV: ”Momentan, Corpul de Control al Primului Ministru verifică respectarea procedurilor de către centrală, procedurilor manageriale și de control al calității”.

Deconectarea reactorului are loc după ce la începutul săptămânii au fost reconectate la SEN ambele reactoare ale SNN, în urma unor reparații. La Unitatea 1 a CNE Cernavodă a apărut unui defect la unul dintre sistemele de proces ale centralei, iar la Unitatea 2 a fost înlocuit un rulment la motorul unei pompe de condensat, din partea clasică a centralei.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *