Centrală Enel pentru stocarea energiei în Germania

Publicat pe Categorii Flux energetic, Stiri externe
Prima Pagina Actual Flux energetic Centrală Enel pentru stocarea energiei în Germania
  • Investiția pentru construcția noii centrale este de aproximativ 17 milioane de euro

Enel, prin intermediul subsidiarei sale Enel Green Power Germania (EGP Germania), a semnat un acord cu compania germană de energie eoliană ENERTRAG AG și cu compania elvețiană pentru soluții de stocare a energiei, Leclanche SA, pentru a construi și administra o centrală de stocare în baterii de litiu-ion cu o capacitate de 22 MW în Cremzow, în statul german Brandenburg. Proiectul reprezintă prima centrală de stocare a Enel din Germania și construcția sa va implica o investiție de aproximativ 17 milioane de euro.

Unitatea de stocare va furniza servicii de reglare a frecvenței pentru Piața Germană a Rezervelor de Control Primar (PCR), pentru stabilizarea rapidă a rețelei, urmând să fie integrată ulterior cu parcurile eoliene ale ENERTRAG. Se preconizează că prima secțiune de 2 MW a centralei din Cremzow va fi operațională în aprilie 2018, atingerea capacității maxime fiind planificată pentru sfârșitul acestui an.

“Proiectul de la Cremzow este o reușită importantă pentru noi, după succesul unor proiecte similare din Italia și Chile, și va demonstra în continuare cât de benefică este stocarea pentru sistemele energetice, în special atunci când este cuplată cu surse regenerabile de energie”, a declarat Antonio Cammisecra, Directorul Enel pentru divizia Globală de Energii Regenerabile, Enel Green Power (EGP). “Stocarea energiei devine un instrument-cheie din ce în ce mai important în asigurarea stabilității rețelelor și reprezintă, de asemenea, o direcție pentru adoptarea pe scară largă a surselor regenerabile de energie la nivel mondial, facilitând integrarea lor în rețelele electrice”.

Joerg Mueller, Directorul Consiliului ENERTRAG, a declarat că “bateriile comerciale și capacitatea lor de a furniza energie pentru echilibrare vor fi unul dintre factorii cheie pentru următoarea fază a tranziției energiei către sursele regenerabile de energie. Proiectul Cremzow va juca un rol esențial în reducerea treptată, în siguranță, a utilizării lignitului în statul Brandenburg. Ca etapă următoare, proiectul Cremzow va testa capacitatea de pornire, fără ajutorul tensiunii din sistemul de transport de electricitate, a centralei regenerabile ENERTRAG din regiunea Uckermark.”

“Suntem încântați că am fost aleși de Enel Green Power și ENERTRAG pentru dezvoltarea și livrarea acestui proiect de pionierat în stocarea  energiei în Germania”, a declarat Anil Srivastava, CEO al Leclanché. “Sistemele de stocare a energiei în baterii au un rol foarte important în stabilizarea rețelelor, pe măsură ce tranziția globală tinde către o utilizare mai mare și variată a surselor de energie regenerabilă. De asemenea, acestea contribuie la reducerea risipei uriașe de energie regenerabilă atunci când rețelele funcționează la capacitate maximă.”

Proiectul va fi gestionat printr-un vehicul investițional special (SPV) în care EGP Germania deține o participație majoritară de 90%, iar ENERTRAG deține restul de 10%. Leclanché va acționa în calitate de contractor pentru inginerie, achiziții și construcții (Engineering Procurement Construction – EPC) al proiectului, fiind responsabilă cu integrarea bateriilor, a sistemelor de conversie a energiei electrice și a software-ului de management al energiei.

Proiectul va oferi rețelei un serviciu de reglare a frecvenței primare în timp real, contribuind la stabilitate. Atunci când frecvența rețelei scade ca urmare a consumului ridicat de energie, bateria va livra rapid energia stocată, în timp ce, în cazul măririi frecvenței în condițții de consum  redus, bateria va fi încărcată cu surplusul de energie. În plus, integrarea cu parcurile eoliene ale ENERTRAG va permite utilizarea surplusului de energie produs de centrale pentru a încărca bateria, reducând astfel necesitatea scăderii producției de energie eoliană atunci când aceasta este mai mare decât cererea din rețea.

Piața Germană a Rezervelor de Control Primar a evoluat foarte mult în ultimii ani, mai ales cu ocazia licitării, în primăvara anului 2017, a aproximativ 600 MW de Rezerve de Control Primar care a atras ofertanți din Austria, Belgia, Franța, Olanda și Elveția, confirmând astfel cererea transfrontalieră din piață. Introducerea sistemelor de stocare a energiei în baterii reprezintă o evoluție importantă a pieței PCR din Germania: în 2017, BESS (Sisteme de Stocare a Energiei în Baterii) a furnizat aproximativ 200 MW de PCR, echivalentul a aproximativ 31% din piață.

Enel Green Power, divizia de energie regenerabilă a Grupului Enel, este dedicată dezvoltării și operării surselor regenerabile de energie din întreaga lume, fiind prezentă în Europa, America, Asia, Africa și Oceania. Enel Green Power este lider mondial în sectorul energiei verzi, cu o capacitate gestionată de 40 GW printr-un mix de surse care include energia eoliană, solară, geotermală, biomasă și hidroenergie și se află în fruntea integrării tehnologiilor inovatoare în centrale de energie regenerabilă.

ENERTRAG generează energie electrică și termică exclusiv din surse regenerabile și se numără printre cei mai mari furnizori de energie eoliană din Europa. Având peste 667 de turbine eoliene, ENERTRAG produce aproximativ 2,9 miliarde de kWh de electricitate anual – suficient pentru a satisface nevoile unui milion de oameni. Turbinele eoliene ale ENERTRAG deservesc și oferă soluții pentru clienți de-a lungul întregului lanț de valori, de la concept la livrarea de energie.

Leclanché este unul dintre cei mai importanți furnizori de soluții de stocare a energiei integrate pe plan vertical. Oferă o gamă largă de soluții de stocare a energiei pentru case, birouri mici, industrii majore, rețele electrice, precum și hibridizarea sistemelor de transport în masă, cum sunt flotele de autobuze și feriboturile. Leclanché deține astăzi un portofoliu bogat de Sisteme de Stocare a Energiei în Baterii (BESS), care includ sistemele de baterii personalizate ale celor mai importanți furnizori de soluții pe bază de litiu-ioni din industrie. Leclanché este listată la bursa din Elveția și este singura companie din lume care oferă exclusiv servicii de stocare a energiei.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *