Centrală fotovoltaică Enel la observatorul Silla din Chile

Publicat pe Categorii Flux energetic, Stiri externe
Prima Pagina Actual Flux energetic Centrală fotovoltaică Enel la observatorul Silla din Chile

Enel a inaugurat o centrală fotovoltaică inovatoare la observatorul Silla din Chile. La ceremonia de ianugurare au participat ministrul chilian al Energiei Maximo Pacheco, reprezentantul European Southern Observatory (ESO) în Chile Fernando Comerón și Salvatore Bernabei, director pentru America Latină al Diviziei Enel pentru Energii Regenerabile.

la-silla

„Centrala este un exemplu de excelență tehnologică care cuplează inovare cu durabilitate și care, în conformitate cu strategia Enel pentru energie deschisă pentru mai mulți clienți, utilizări și parteneriate, va servi progresul științific dincolo de industria energiei electrice, alimentând o instituție importantă de cercetare astronomică”, a spus Bernabei.

Enel a investit 3,4 milioane de dolari americani în construcția La Silla

Instalația fotovoltaică, care beneficiază de un contract de achiziție de energie pe termen lung cu observatorul astronomic La Silla, va livra energia către Central Region Interconnected System (SIC) din Chile. Instalația poate genera aproximativ 4,75 GWh în fiecare an, echivalentul nevoii de energie electrică a aproximativ 2.000 de gospodării din Chile și mai mult de 50% din consumul anual de energie al Observatorului. Energia curată generată de La Silla va evita emisia a peste 2.000 de tone de CO2.

Observatorul La Silla este echipat cu mai multe telescoape optice cu diametre oglindă de până la 3,6 metri. Facilitatea aparține ESO, o organizație interguvernamentală axată pe proiectarea, construirea și exploatarea instalațiilor energetice pentru observații astronomice de pe Pământ. În plus față de La Silla, ESO deține Observatorul Paranal care găzduiește Very Large Telescope (VLT). La aproximativ 20 km de la Paranal, la summitul de la Cerro Armazones, ESO construiește European Extremely Large Telescope (E-ELT), un telescop cu un diametru de 39 de metri. ESO operează, de asemenea, telescopul APEX, situat la o altitudine de 5.000 de metri, pe platoul Chajnantor, la aproximativ 50 km de San Pedro de Atacama. În cele din urmă, ESO este partener în ALMA, cel mai mare observator astronomic de radio din lume.

La Silla este o centrală fotovoltaică de mari dimensiuni, care combină utilizarea modulelor bifaciale inovatoare și inteligente cu module convenționale pentru testarea side-by-side. Centrala, deținută de către filiala Enel Green Power Chile Ltda. („EGPC”), a fost denumită după observatorul astronomic învecinat, căruia îi va furniza energie curată. Instalația fotovoltaică și observatorul sunt situate pe un deal din apropierea comunei La Higuera în regiunea Coquimbo, la marginea desertului Atacama, la 600 de km nord de capitala Santiago. Modulele fotovoltaice inovatoare și inteligente La Silla dispun de un microcip care optimizează producția de la fiecare panou, permițându-i să livreze energie electrică în rețea, indiferent de eventualele defecțiuni care afectează alte panouri, spre deosebire de modulele convenționale, unde un panou defect poate afecta producția la celelalte panouri operaționale. Modulele bifaciale ale facilității captează energia solară din ambele părți ale panoului fotovoltaic, spre deosebire de modulele tradiționale, care captează energia dintr-o singură parte a panoului.

Testarea side-by-side a modulelor inteligente și bifaciale cu panourile convenționale va compara performanța lor cu cea a panourilor convenționale în același amplasament. Utilizarea panourilor inovatoare va crește generarea de energie electrică la instalația cu  5-10%, în comparație cu o instalație fotovoltaică convențională de dimensiuni egale. Primele rezultate de la testare confirmă această estimare iar Enel continuă să exploreze potențiale îmbunătățiri.

Enel, prin intermediul filialei EGPC, operează în prezent un portofoliu de centrale în Chile, care au o capacitate instalată combinată de peste 1 GW, din care 452 MW provin din energia eoliană, 492 MW din surse solare fotovoltaice și 92 MW din surse hidroelectrice. În plus, EGPC are în prezent 150 MW de proiecte în curs de dezvoltare, care, atunci când vor fi finalizate, vor aduce capacitatea instalată totală a companiei în Chile la aproximativ 1.200 MW. Printre aceste proiecte este Cerro Pabellon, care va avea o capacitate instalată brută de 48 MW și care va fi prima centrală geotermală din America de Sud.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.