Centrul Român al Energiei, la Conferința Global Smart Energy Summit

Publicat pe Categorii Evenimente, Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Centrul Român al Energiei, la Conferința Global Smart Energy Summit

Autor: Irina NIŢĂ, CRE

Reprezentantii Asociaţiei Centrul Român al Energiei (CRE) au participat la Conferinţa “GLOBAL SMART ENERGY SUMMIT”, organizată în perioada 6-8 martie, la World Trade Center Dubai, ca parte a expoziţiei “MIDDLE EAST ELECTRICITY”. La aceasta Conferință de nivel înalt au paticipat peste 700 de delegati, din patru continente: Europa, Asia, America, Australia, reprezentând peste 30 țări și regiuni, inclusiv: Australia, Bahrain, Canada, China, Danemarca, Egipt, Franta, Germania, India, Iraq, Italia, Iordania, Coreea, Regiunea Kurdistan, Kuweit,Leiban, Maroc, Olanda, Oman, Pakistan, Romania, Rusia, Arabia Saudita,Spania, Suedia, Turcia, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie, Statele Unite. Au fost prezenți reprezentanți ai celor mai mari actori din sectorul inovaţiei,inclusiv Tesla, Laboratorul Național de Energii Regenerabile  din S.U.A., Departamentul Energiei din S.U.A. și NASA.

Summitul “Global Smart Energy” este o inițiativă in cadrul Expoziției “MIDDLE EAST ELECTRICITY” din Orientul Mijlociu și este co-localizată cu acest eveniment comercial semnificativ.

Vice-Preşedintele CRE, Mihai PĂUN, a reprezentat asociaţia CRE în cadrul evenimentului în Sesiunea intitulată “H2020 Nobel Grid: Asigurarea instrumenteor avansate și serviciilor ICT pentru toti actorii in Rețelele Inteligente pentru a asigura beneficii la prețuri mai reduse, rețele mai sigure și mai stabile și energie electrică curată”. La discutiile din aceasta sesiune moderată de Antonio MARQUES, Director Tehnologie al grupului ETRA, au contribuit si alti parteneri in Proiectele Europene Nobel Grid si WiseGRID: Dirk VASINTJAN, Președinte, Federația Europeană a Grupurilor de Cooperative ale Cetățenilor pentru Energii Regenerabile, REScoop Belgia, Jan PECINOVSKY, Cercetător DATA, EnergielD, Belgia, Lola ALACREU GARCIA, Manager Proiect, Departamentul de Tehnologie, ETRA – Nobel Grid, Spania. Peste 100 de reprezentanti ai companiilor si societatilor energetice au asistat si participat la discutiile in cadrul acestei Sesiuni. În intervenţia sa, ca raspuns la intrebarile moderatorului, si publicului, Mihai PĂUN a menţionat problematica politicilor energetice la nivel European: “Bruxelles-ul este motorul pentru atingerea obiectivelor energetice Europene. Voi începe prin a afirma că, la nivel european, politicile sunt menite să permita depășirea provocărilor, atât cele tehnice, cât și cele de altă natură din cadrul sectorului. Ne aflăm în faza de aprobare de către Statele Membre a Pachetului Legislativ de Iarnă pentru energie propus de Comisia Europeană. Codurile Europene de Reţea, o sarcină a ENTSO-E, mandatată de Comisia Europeană să elaboreze Codurile de Reţea reprezinta una dintre provocările actuale. Implementare acestora este o alta provocare. Stocarea energiei și integrarea energiilor regenerabile cu o nouă abordare în managementul transfrontalier, este subiectul comun Al unuia dintre proiectele noastre impreuna cu partenerii de la ETRA, Spania si alti parteneri europeni. Gestionarea transfrontalieră a integrării energiilor regenerabile, precum și stocarea energiei reprezinta alte elemente importante. Identificarea si implementarea Proiectelor de Interes Comun (PIC) reprezinta o direcție relevantă încurajată de instituțiile europene și susținută de TSO-uri atât pentru electricitate, cât și pentru gaz, in vederea dezvoltarii infrastructurii și a creșterii gradului de interconectare între Statele Membre, la inalta tensiune pentru energie electrică și la inalta presiune pentru gaze. Dezvoltarea pieței unice europene face parte din politica europeană de încurajare a inovării in energie prin finanțarea Proiectelor Europene.

Implementarea Codurilor Europene de Reţea este o provocare pentru toate Statele Membre, inclusive pentru România. Membrii CRE TRANSELECTRICA si TRANSGAZ se confrunta cu provocarea implementarii acestor coduri. Creșterea capacității de interconexiune atât pentru electricitate, cât pentru gaze natural este o tinta europeana. In acest sens exista un interes comun pentru creșterea capacității de interconexiune dintre România și tarile vecine. Un exemplu este proiectul BRUA – coridorul de gaze care leagă Bulgaria, România, Ungaria și Austria cu o lungime de cca. 1300 km – care va oferi o mai bună interconexiune între țări și va stimula piața energetică. Un alt proiect este coridorul de gaz din Sud – un proiect de aproape 480 mil. Euro, 150 mil. Euro investite de Transgaz, TSO-ul românesc și 180 mil. Euro acordate de Uniunea Europeană sub formă de granturi. Acesta este un alt exemplu de PIC în domeniul gazelor naturale. În ceea ce privește PIC în domeniul energiei electrice, în țara noastră se fac eforturi pentru a construi linii electrice aeriene (LEA) de interconexiune intre România si Serbia: LEA 400 kV Resiţa – Pancevo și intre România si Ungaria – LEA 400 kV Nadab – Békéscsaba. Reglementarea este un alt factor-cheie pe care aș dori să il menționez. Sectorul energetic pledează pentru un cadru de reglementare stabil, transparent și predictibil, atât la nivel european, cât și la nivel național” a subliniat Mihai Păun, in finalul interventiei sale.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *