Cercetători germani, studiu: Prețurile energiei electrice vor crește, dar vor reveni la nivelurile actuale până în 2050. Noul obiectiv UE privind clima va tripla prețurile la carbon și ar putea elimina treptat energia cărbunelui în Europa încă din 2030

Publicat pe Categorii Esential, Opinii / Analize, Semnal, Stiri externe
Prima Pagina Actual Esential Cercetători germani, studiu: Prețurile energiei electrice vor crește, dar vor reveni la nivelurile actuale până în 2050. Noul obiectiv UE privind clima va tripla prețurile la carbon și ar putea elimina treptat energia cărbunelui în Europa încă din 2030

Prețurile energiei electrice vor crește, dar vor reveni la nivelurile actuale până în 2050, este vestea bună pentru industrie și consumatorii casnici ce vine de la o echipă de cercetători din Potsdam, Germania, care au cuantificat, într-un nou studiu, schimbările substanțiale în sistemul de electricitate european când va fi implementat noul obiectiv UE privind clima.

„Închiderea centralelor pe cărbune înainte de sfârșitul vieții lor și extinderea timpurie a energiei eoliene și solare în acest deceniu vor crește temporar prețurile”, explică Renato Rodrigues de la Potsdam-Institute for Climate Impact Research (PIK), unui dintre autorii studiului. „Dar după 2025, costurile vor scădea din nou din cauza unei disponibilități mai mari a energiei eoliene și solare ieftine, reducând în cele din urmă prețurile la electricitate la nivelurile observate în ultimul deceniu. Astfel, UE este  sfătuită să traducă rapid noua țintă în limite ETS mai stricte, pentru a asigura o transformare accesibilă și durabilă a sistemului nostru de energie”, completează acesta.

Noul obiectiv al Uniunii Europene privind clima va crește prețurile la carbon și ar putea elimina treptat energia cărbunelui în Europa încă din 2030, potrivit studiului realizat de o echipă de cercetători din Potsdam, Germania. Prețurile mai ridicate ale carbonului nu sunt doar un pas inevitabil pentru reducerea emisiilor, acestea vor conduce, de asemenea, mult mai repede la un sistem electric ieftin alimentat cu energii regenerabile, susțin cercetătorii.

“Conform țintei UE anterioare de atenuare a climei – care însemna reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030 cu doar 40% – era de așteptat ca prețul carbonului în cadrul sistemului de comercializare a emisiilor din UE să crească la 35 € pe tonă de CO2 până în 2030. Totuși, prin aderarea la noul obiectiv de minus 55%, prețurile la carbon în ETS se vor tripla, până la aproximativ 130 € pe tonă de CO2 în 2030. Acesta ar fi sfârșitul energiei generate de cărbune așa cum o cunoaștem”, spune Sebastian Osorio de la Potsdam-Institute for Climate Impact Research (PIK), co-autor al studiului.

https://www.pik-potsdam.de/en/news/latest-news/the-new-eu-climate-target-will-increase-carbon-prices-and-could-phase-out-coal-power-in-europe-as-early-as-2030

„Odată ce UE și-a tradus recent obiectivul ajustat de reducere a emisiilor cu cel puțin 55% în 2030, sectorul electricității va vedea schimbări fundamentale surprinzător în curând”, spune Robert Pietzcker de la PIK. „În simulările noastre computerizate ale noilor obiective ambițioase, acest lucru ar însemna că sursele regenerabile de energie ar contribui cu aproape trei sferturi din producția de energie deja în 2030 și că vom ajunge la zero emisii în sectorul energiei imediat după 2040. Odată ce schimbarea este inițiată, poate câștiga viteză într-un mod fără precedent”, avertizează acesta.

Dispariția cărbunelui nu va duce la generarea mai multor gaze pe viitor

Spre deosebire de ceea ce s-a observat în ultimii ani, dispariția cărbunelui nu va duce la generarea mai multor gaze pe viitor, se prezintă în studiu. „Odată cu creșterea prețurilor la CO2 peste 100 EUR pe tonă de CO2, ne așteptăm ca producția de energie pe bază de gaz să scadă la mai puțin de 40% din valoarea sa din 2015 până în 2030 și la mai puțin de 4% în 2045. Planurile de a construi un nou ciclu combinat centralele electrice pe gaz din unele state membre ale UE se simt ca și cum ar fi călătorit înapoi în timp până în 2005, când utilitățile au planificat noi centrale electrice pe cărbune, în ciuda EU-ETS, creând astfel miliarde de active blocate care nu își vor rambursa niciodată costurile de investiții. Singurele construcții noi care își vor recupera costurile de investiții sunt centralele cu turbine care pot trece la cote mari de hidrogen”, precizează Sebastian Osorio.

Depozitarea sezonieră a hidrogenului în combinație cu o mai bună interconectare între statele membre ale UE și desfășurarea bateriilor va permite o funcționare stabilă a unui sistem de alimentare curat bazat aproape exclusiv pe surse regenerabile, sunt recomandările cercetătorilor germani.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *