Ceremonie pentru gazoductul BRUA, faza 1. Președintele Iohannis: Este cel mai ambițios proiect din domeniul energiei. Premierul Orban: Ne-am îndeplinit obligațiile asumate față de partenerii europeni

Publicat pe Categorii Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Business Investitii / Tranzactii Ceremonie pentru gazoductul BRUA, faza 1. Președintele Iohannis: Este cel mai ambițios proiect din domeniul energiei. Premierul Orban: Ne-am îndeplinit obligațiile asumate față de partenerii europeni

În prezența Președintelei României Klaus Iohannis și Prim-Ministrului Ludovic Orban, în acest week-end a avut loc ceremonia care a marcat finalizarea obiectivului de investiții BRUA – faza 1, respectiv a conductei în lungime de 479 kilometri și a celor 3 stații de comprimare.

Locația a fost aleasă simbolic de către conducerea Transgaz, având în vedere faptul că Stația de Comprimare Gaze Naturale de la Jupa a fost primul obiectiv de investiții aferent proiectului BRUA – faza 1 care a fost finalizat, inaugurarea Stației având loc pe 30 septembrie 2019.

Sursă foto: https://www.presidency.ro/

Președintele Iohannis a declarat: “În primul rând, felicitări! Felicit compania Transgaz și conducerea acesteia pentru finalizarea primei faze a celui mai ambițios proiect din domeniul energiei. Atenție! Cel mai ambițios proiect din domeniul energiei. Este gazoductul BRUA, proiect realizat în bună măsură și cu fonduri europene. Este o realizare deosebită, cu o încărcătură simbolică și prin faptul că pentru că marchează în pragul zilei naționale îndeplinirea unui obiectiv extrem de important pentru România. Anul trecut cu ocazia inaugurării unei alte stații de comprimare din cadrul proiectului BRUA am decorat compania Transgaz pentru rezultatele sale. Vizita de astăzi reprezintă încă o confirmare a ceea ce am spus anul trecut. Și anume că Transgaz este o companie matură, aflată pe drumul dezvoltării la scară regională și capabilă de rezultate valoroase.

BRUA nu este însă singurul proiect de dezvoltare finalizat în decursul acestui an de către Transgaz. Doresc să menționez și gazoductul Ungheni-Chișinău, un alt proiect major de investiții, strategic pentru România și pentru Republica Moldova, proiect prin care ne bucurăm să fim încă o data aproape de românii de peste Prut. Iată că România își dovedește capacitatea de a valorifica în mod corect poziția geostrategică, mixul energetic diversificat și resursa umană calificată. Vă felicit, Domnule Director, pe dumneavoastră și întreaga echipă Transgaz! Vă doresc mult succes în continuare și aștept vești la fel de bune și despre alte inițiative care să apropie România de statutul de hub energetic regional.

Dezvoltarea Sistemului Național de Transport de gaze pe coridorul BRUA este o etapă esențială a întăririi securității energetice atât a țării noastre, cât și a Uniunii Europene, dar și a securității energetice în regiunea Mării Negre. Astfel, prin interconectarea BRUA pe Coridorul Vertical, prin materializările exploatărilor offshore din Marea Neagră, care sperăm să debuteze cât mai curând, România are atuuri veritabile pentru a deveni un important jucător în regiune pe piața gazelo r. În acest sens, am convingerea fermă că fondurile investite în infrastructura de transport de gaze vor genera mai mult decât o poziționare competitivă a României pe piețe de profil sau o reafirmare a credibilității țării noastre ca partener etalon în creșterea securității energetice în întreaga regiune…”

Premierul Orban a afirmat: “Mă bucur că putem să marcăm finalizarea unei investiții extrem de importante nu numai pentru România, ci unei investiții extrem de importante pentru Europa. Se știe că proiectul gazoductului BRUA – care vine de la inițialele Bulgaria – România – Ungaria – Austria – are rolul de a diversifica sursele de aprovizionare cu gaz natural ale Uniunii Europene, în special cu legarea la conducta TAP care aduce gaz din Azerbaidjan. De asemenea, există mai multe conexiuni posibile care pot să permită această diversificare a surselor de aprovizionare cu gaz natural de care are atâta nevoie România. De asemenea, gazoductul BRUA este extrem de important, alături de alte investiții care urmează să fie realizate și pentru fructificarea optimă a zăcămintelor de gaz natural de care dispune România. Este o investiție mare. Inițial, fusese prevăzută investiția, evaluată, la aproape 480 milioane de euro. S-a văzut ce înseamnă procedurile de achiziție derulate corect și s-a văzut ce înseamnă un control strict, un management foarte bun al acestui proiect, din costul final, care este 423 de milioane de euro care este cam cu peste 11% mai mic decât costul inițial. Acest proiect a beneficiat de finanțare europeană nerambursabilă în valoare de aproape 180 milioane de euro din cadrul Connecting Europe Facilities, restul finanțărilor fiind asigurate de Transgaz prin intermediul unor credite obținute în condiții foarte bune, care au fost negociate cu Banca Europeană de Investiții și cu Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare.

Sigur, asta este prima fază a BRUA. Sigur că noi ne-am îndeplinit obligațiile asumate față de partenerii europeni. Pentru finalizarea BRUA mai sunt necesare, evident, și câteva lucruri care nu depind de noi, depind de partenerii bulgari și partenerii ungari și suntem încredințați, că până la urmă, o politică ce este stabilită la nivel european va fi pusă în practică de toți partenerii noștri de la nivel european…”

La rândul său, Ion Sterian, Directorul General al SNTGN Transgaz, a declarat: “Prin finalizarea primei faze a Proiectului BRUA, proiect inclus pe lista actualizată a proiectelor de interes comun ale Uniunii Europene, Transgaz și-a îndeplinit misiunea de a crește și dezvolta nivelul de securitate energetică a României, și-a îndeplinit obligațiile față de Uniunea Europeană în ceea ce privește creșterea nivelului de interconectare a României. Interconectorul BRUA reprezintă o etapă esențială în dezvoltarea Sistemului Național de Transport gaze naturale. Odată cu punerea lui în funcțiune, România se conectează la culoarele regionale de transport și va putea să -și asigure aprovizionarea cu gaze naturale din noi surse, ceea ce va satisface într-o măsură mai mare cererea existentă pe piața internă și va conduce la un nivel mai ridicat de predictibilitate și securitate energetică pentru consumatorul român. În același timp, BRUA va însemna și o cale de acces la piețele europene pentru viitoarea producție de gaze naturale extrase de România din Marea Neagră.

În urma finalizării execuției conductei BRUA a rezultat o lungime de 484 km. Valoarea bugetată a proiectului a fost de 479 milioane euro iar valoarea de realizare a proiectului de 423 milioane euro. Transgaz a reușit implementarea proiectului BRUA faza 1 cu o economie de 11% față de valoarea bugetată inițial, în principal ca urmare a încheierii contractelor prin proceduri de achiziție transparente, într-un mediu concurențial, fapt ce a condus la atribuirea contractelor sub va loarea estimată. Cu titlu de exemplu, doar din achiziția de material tubular, Transgaz a înregistrat o economie de 40 milioane EUR comparativ cu valoarea estimată de lansare a licitației. Totodată, prin asigurarea managementului proiectului cu personal din cadrul Transgaz, personal cu înaltă expertiză profesională, management bazat pe principii de eficiență și bune practici de  guvernanță corporativă, compania a înregistrat economii semnificative la categoria cheltuieli de management.

Valoarea pe km ( inclusiv cu stațiile de comprimare) este de 4 mil.lei/km ceea ce în echivalent euro înseamnă 875 mii euro/km. Valoare pe km (doar pentru fir conductă cu obiectele speciale aferente) este de 3 mil lei/km, echivalent în euro, 633 mii euro/km…”


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.