Angajații Hidroelectrica cer șefilor interimari plata orelor suplimentare, recrutări de personal de exploatare, chirii reduse la locuințele de serviciu

Publicat pe Categorii Actual, Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Angajații Hidroelectrica cer șefilor interimari plata orelor suplimentare, recrutări de personal de exploatare, chirii reduse la locuințele de serviciu

Ce se mai întâmplă la Hidroelectrica?, ne întrebăm cu toții, obișnuiți cu raportările lunare din cei 4 ani de insolvență și cu numeroasele declarații ale administratorului judiciar Remus Borza. După mai bine de o lună și jumătate de la ieșirea din insolvență, nicio informare oficială nu a mai venit din partea companiei, ceea ce s-ar putea traduce – în cazul dat – că Hidroelectrica și-a intrat într-un firesc al lucrurilor și activitatea decurge normal. Așa să fie!

Perioada de tranziție pe care trebuie să o asigure șefii Hidroelectrica nu este tocmai ușoară. Printre obiectivele asumate de către aceștia este să continue procesul de optimizare a numărului de angajați, derulat în perioada insolvenței, astfel încât să se asigure necesarul de personal atât ca număr, cât și pe categorii și calificări. Potrivit unui document al companiei, până la finele anului 2016 numărul de personal ar urma să ajungă la 3000 salariați, reducându-se atât pe cale naturală, cât și prin concedieri, inclusiv plecări voluntare de personal.

hidro-pichetare

Cu toate acestea, este liniște de partea angajaților, liderii de sindicat având deja câteva întâlniri amiabile cu actuala conducere. Preocupările actuale ale sindicaliștilor vizează situația orelor suplimentare și a posturilor vacante, precum și a contractelor de închiriere.

Situatia personalului de exploatare este gravă în majoritatea sucursalelor, lipsa de personal se acutizează, cu riscurile de rigoare – funcționarea în siguranță a instalațiilor și echipamentelor hidroenergetice va fi afectată –  semnalează liderii de sindicat, solicitând măsuri în cel mai scurt timp. Într-o adresă transmisă Președintelui Directoratului, Ovidiu Agliceru, de către reprezentanții sindicatului Hidrosind, se precizează că analizând situația personalului de exploatare în raport cu Normativul de personal pentru CHE-urile din Hidroelectrica, se constată existența  unui număr semnificativ de posturi vacante sau care urmează să se vacanteze până la finele anului, cu o probabilitate mică de ocupare a acestora prin recrutări. Constatăm că nu există o preocupare reală pentru recrutarea și formarea pe post a personalului necesar pentru ocuparea posturilor respective, se precizează în adresa menționată. Totodă, se semnalează numărul foarte mare de ore suplimentare în majoritatea centralelor și se solicită plata acestora, conform prevederilor contractului colectiv de muncă.

Ca să se evite acumularea în exces a  altor ore suplimentare, sindicatul cere să se întreprindă de urgență demersurile necesare pentru recrutarea de personal  pentru posturile care vor fi vacante până la finele anului, urmare a cererilor de pensionare depuse și nu numai.

O altă solicitare a sindicatului este întocmirea unui plan de management al resurselor umane pentru atragerea, dezvoltarea și utilizarea corectă a resurselor umane în Hidroelectrica.

Pentru salariații care stau în locuințe de intervenție/serviciu, sindicaliștii au negociat chiriile cu Remus Borza, cu speranța că acestea vor scădea urmare a unei reevaluări realizate în februarie, lucru care nu s-a întâmplat. Demersul este reluat acum, înainte de încheierea noilor contracte de închiriere. Sunt mulți angajații care vor să cumpere aceste locuințe, iar sindicaliștii solicită conducerii Hidroelectrica modificarea procedurii de vânzare a locuințelor de serviciu/intervenție cu respectarea legislației în vigoare, astfel încât să se acorde pentru chiriașul existent dreptul de achiziționare la valoarea evaluată, fără supralicitare.

Hidroelectrica asigură locuințe de serviciu/intervenție cu scopul de a  atrage personal specializat în locuri izolate, departe de localități sau care pot fi închiriate în zone în care se află centralele hidroelectrice.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *