CEZ, prin TMK Hydroenergy Power, amplasează o centrală hidroelectrică în Caraș Severin. Investiție de 700.000 euro

Publicat pe Categorii Flux energetic, Investitii / Tranzactii
Prima Pagina Actual Flux energetic CEZ, prin TMK Hydroenergy Power, amplasează o centrală hidroelectrică în Caraș Severin. Investiție de 700.000 euro


Compania TMK Hydroenergy Power, parte a Grupului CEZ în Romania, amplasează o noua centrală în județul Caraș Severin, cu sprijinul granturilor acordate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin mecanismele financiare SEE și Norvegian 2014-2021, în cadrul „Programului de Energie din Romania”.

Compania va investi, în perioada 2020 – 2022, aproape 700.000 EURO pentru amplasarea unei noi centrale hidroelectrice Breazova 2, pe golirea de fund a barajului Valiug. A primit deja o finanțare nerambursabilă de aproximativ 44,7% (300.000 Euro) din valoarea totala a investiției.

Potrivit CEZ, scopul investitiei este producerea energiei electrice verzi (nepoluante) prin folosirea potentialului hidroenergetic al raului Barzava cu consecinte benefice asupra mediului, atingand urmatoarele rezultate:gestionarea responsabila a resurselor energetice fosile prin valorificarea resurselor regenerabile viabile pentru generarea electricitatii, reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera in scopul scaderii incalzirii globale prin utilizarea energiei regenerabile.

Barajul cu lacul de acumulare Valiug, construit pe cursul raului Barzava este un lac de acumulare cu un volum nominal de 1 milion m³ de apa si care este tranzitat anual aproximativ 35 – 50 milioane m³, in functie de conditiile climatice anuale.

In urma analizelor interne realizate de specialistii companiei, a fost identificat potentialul oferit de acest volum de apa tranzitat, care poate fi utilizat pentru producerea de energie electrica “verde” prin amplasarea la baza barajului Valiug a unei microhidrocentrale cu putere instalata de 367 kW. Estimarile specialistilor sustin ca noua centrala hidroenergetica va asigura productia de energie electrica de aproximativ 2 500 MWh anual. Avand in vedere si obiectivele stabilite de Uniunea Europeana in materie de energie si clima pentru 2020, 2030 si 2050, putem spune ca aceste investitii reprezinta un sprijin important, pe termen lung pentru Romania.

Obiectivele investitiei:
a) Reducerea anuala estimata a emisiilor de CO2 (masurate in tone CO2eq./an): 770 tone CO2 echivalent / an;
b) Numarul estimat de locuri de munca create: 1 nou loc de munca;
c) Energia produsa din surse hidroenergetice (in MWh / an): 2.453 MWh / an.
d) Numar de instalatii noi sau reconditionate pentru producerea energiei hidroenergetice: 1 instalatie noua;
e) Capacitatea instalata pentru producerea energiei hidroenergetice (in MW): 0,367 MW.

Producatorul de energie verde – TMK Hydroenergy Power continua investitiile in sistemul hidroenergetic din Caras Severin, cu scopul de a contribui la bunastarea comunitatii locale in care isi desfasoara activitatea, dar si pentru a sprijini Romania sa-si atinga tintele privind cota de energie verde.

In decembrie 2010, Grupul CEZ in Romania a achizitionat 100% pachetul de actiuni al companiei care detinea sistemul hidroenergetic de langa Resita, format din 4 microhidrocentrale (Grebla, Crainicel 1, Crainicel 2 si Breazova) si amenajarile hidro aferente de la Timis Trei Ape, Gozna, Valiug si Secu, avand o capacitate totala instalata de aproximativ 22 MW dupa procesul de retehnologizare si o productie de circa 70GWh/an.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *