CEZ România, eveniment în premieră la nivel mondial: Primul DJ care mixează de pe o turbina eoliană. Festivalul Neversea, alimentat cu energie verde
Pentru prima data în lume, sunetele muzicii electronice s-au auzit din vârful unei turbine eoliene ce aparține grupul CEZ. Alex Parker, un tânar DJ român, a mixat de la înălțimea de 100 de metri, pe o turbină din cel mai mare parc eolian de pe uscat din Europa.
Evenimentul a avut loc în parcul eolian CEZ și marchează atât colaborarea cu festivalul Neversea, cât și începutul unui parteneriat „verde” între festival și Grupul CEZ, potrivit unui comunicat transmis de companie.
Alex Parker este DJ-ul care a acceptat provocarea de a mixa peste 5 ore într-un loc inedit. Fără teamă, cu entuziasm și motivat de dorința de a fi primul DJ din lume care duce muzica la înălțimea unui parc eolian, el a reusit să unească energia verde și muzica. Atmosfera unică a fost sustinută și de echipele tehnice ale Parcului Eolian CEZ și Neversea, care au asigurat desfășurarea în deplină siguranță a „concertului” de la înălțime.
Potrivit informațiilor oferite de CEZ România, urcarea echipamentelor, pupitrului și a mixerului DJ-ului s-a realizat cu o macara din turbina eoliană cu o capacitate de 700 de kg, pe o înălțime de până la 100 de metri. Deplasarea persoanelor și a altor aparate de mici dimensiuni s-a realizat cu ajutorul liftului din turbina care doar în acea zi a parcurs o distanță cumulată de peste 3 km.
Grupul CEZ în România este pentru al doilea an consecutiv partener al festivalului Neversea, iar prin această colaborare își propune să crească gradul de conștientizare în rândul generațiilor actuale și viitoare asupra importanței utilizării surselor alternative de producere a energiei electrice.
„Generația Neversea se declară hotărâtă să adopte un stil de viata prietenos cu mediul, iar noi nu facem altceva decât să le susținem planul. Parcul eolian CEZ este, de acum, mai mult decat o amenajare tehnică impresionantă, este dovada că putem face lucruri extraordinare într-un mod sustenabil, daca îndrăznim să acționăm diferit.”, a declarat Ondrej Safar, CEO-ul CEZ România.
Neversea va deveni în 2020, primul festival de muzica din lume alimentat cu energie verde, de la Parcul Eolian al Grupului CEZ în România
Alături de Grupul CEZ în România, Neversea își propune să devină în 2020, primul festival de muzică din lume alimentat cu energie verde, care va proveni din Parcul Eolian Fântanele-Cogealac-Grădina al Grupului CEZ, situat în județul Constanța.
„Parteneriatul CEZ & Neversea este un exemplu de bune practici la nivel international care demonstreaza ca doua companii din industrii total diferite pot obtine rezultate extraordinare impreuna prin punerea la comun a unor resurse care transforma in realitate idei si initative extrem de curajoase, menite sa contribuie la protejarea noastra si a mediului inconjurator pe termen mediu si lung”, a declarat Bogdan Radulescu, Head of Partnership al Neversea.
Pentru editia Neversea 2019, zona CEZ va fi prima zona 100% verde din cadrul festivalului. Aceasta va fi in totalitate alimentata cu energie regenerabila si va adopta masuri pentru a preveni, reduce si compensa orice efect advers asupra mediului: colectarea selectiva a deseurilor si reciclarea lor; inlocuirea tacamurilor si veselei de plastic de unica folosinta cu paharele de sticla sau din carton reciclabil; eliminarea paielor de plastic; selectia elementelor de decor care se pot reutiliza.
Energia eoliană – cea mai potrivită sursă de energie alternativă pentru un sfert dintre români
Potrivit studiului „Perceptia romanilor despre un viitor «verde»”, initiat de CEZ Romania odata cu lansarea campaniei de comunicare „The wind of green generation”, peste jumatate dintre respondenti (57,75%) considera ca energia solara ar fi cea mai buna alternativa pentru inlocuirea surselor de generare actuale, iar un sfert (26,75%) au ales energia eoliana ca sursa alternativa.
Acelasi studiu arata ca jumatate dintre respondenti (62,72%) incearca sa aiba un impact pozitiv asupra mediului prin actiunile lor de zi cu zi, iar o treime au aceasta grija doar partial (33,85%).
Dintre romanii care sunt responsabili fata de mediu, 7 din 10 au grija sa nu arunce gunoaie in spatii nepermise, 6 din 10 recicleaza selectiv gunoiul, iar 54,69% incearca sa reduca consumul de apa si energie.
Romanii considera ca cele mai grave trei probleme cu care se va confrunta mediul inconjurator in viitor sunt: poluarea (86,4%), utilizarea excesiva a resurselor naturale (76,68%) si gunoiul (71,71%). In 20 de ani, trei sferturi dintre respondenti cred ca lumea va fi mai poluata. 48,76% dintre romani sunt de parere ca peste 20 de ani lumea va fi mai putin verde, iar 38,74% mai periculoasa. 71,42% dintre respondeti spun ca lipsa infrastructurii de reciclare din tara ii impiedica sa aiba o atitudine mai „verde”, iar 20,39% spun ca nu au timp suficient sa dezvolte o atitudine mai atenta la mediul inconjurator.
Studiul a fost derulat in perioada 2-6 mai 2019 pe platforma ivox.ro, pe un esantion de 1368 de respondeti din mediul urban, reprezentativi din punct de vedere statistic.