Kazahii vând Rompetrol chinezilor. Statul român – „fin observator”!

Publicat pe Categorii Flux energetic, Investitii / Tranzactii, Stiri externe
Prima Pagina Actual Flux energetic Kazahii vând Rompetrol chinezilor. Statul român – „fin observator”!

Rompetrol este pe cale să-și schimbe proprietarul. KMG Internațional a decis să vândă 51% din acțiuni unei companii chineze – China Energy Company. Anunțul a fost făcut de Reuters, nefiind confirmat de reprezentanții KazMunayGas, care însă recunosc că a fost semnat un acord în acest sens. China Energy Company a semnat ieri la Beijing un acord pentru achiziţia a 51% din KMG International, respectiv rafinăria Petromidia, benzinăriile Rompetrol şi controlul fostului grup Rompetrol, scrie Reuters.

rompetrol-rafinarie-300x224

Compania chineză CEFC China Energy Company Ltd a ajuns la un acord pentru achiziţia a 51% din KMG International, care grupează rafinăria Petromidia, lanţul de benzinării Rompetrol, Dyneff Franţa şi celelalte firme din fostul grup Rompetrol, potrivit Reuters. Acordul face parte dintr-un pachet de tranzacţii ce totalizează 4 mld.dolari, ce include înţelegeri între statul chinez şi cel kazah în domenii ca petrol şi gaze, telecomunicaţii şi energie nucleară.

Statul român rămâne cu un memorandum prin care ar trebui să cedeze o parte din pachetul de acţiuni pe care-l deţine la Rompetrol Rafinare, în schimbul unei sume de 200 de milioane de dolari!

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu nu a confirmat posibila tranzacție, doar a dat asigurări că va urmări cu maximă atenție îndeplinirea tuturor obligațiilor asumate de KMG Internațional în raport cu statul român.Decizia de vânzare a unui pachet majoritar de acțiuni din compania KMG International aparține strict statului kazah. Din datele deținute până în acest moment, în cazul unei astfel de preluări, forma de acționariat a societății Rompetrol Rafinare rămâne neschimbată, a declarat Grigorescu.

KMG – CEFC, parteneriat strategic pentru dezvoltarea activităților de profil în Europa

Prin intermediul unui comunicat, KMG Internațional salută încheierea la Beijing a memorandumului de înțelegere între compania națională a KazMunayGas Kazahstan și CEFC China Energy Company Limited pentru crearea și dezvoltarea la nivel internațional a unui parteneriat strategic în sectorul de petrol și gaze.

În cadrul acestui memorandum, CEFC și-a exprimat intenția de a prelua o parte din acțiunile deținute de KMG în cadrul KMGI și în acest sens, a transmis către unicul acționar – KMG o propunere de preluare. KMG Internațional este deținut integral de KazMunayGas, compania națională de petrol și gaze din Kazahstan, se menționează în comunicatul transmis de Departamentul de Comunicare și Relații Publice KMG Internațional.

KMG va lua în considerare continuarea livrărilor de țiței pe termen lung către subsidiarele KMGI pentru susținerea și extinderea operațiunilor de profil ale acestora în Europa. Activele și operațiunile deținute și derulate de KMG Internațional (KMGI) în Europa și în regiunea Mării Negre vor sta la baza acestei platforme de dezvoltare, care va urmări atât creșterea performanțelor operaționale și financiare ale KMG și ale subsidiarelor sale din afara Kazakhstanului, cât și extinderea la nivel internațional a activităților și operațiunilor de profil derulate de compania CEFC, se precizează în comunicat.

Potrivit KMG Internațional, parteneriatul strategic va aduce beneficii companiilor KMG, CEFC si KMG International, va stabili cadrul necesar pentru viitoare proiecte comune și va contribui la creșterea economică și socială a zonelor în care acestea vor fi implementate, inclusive în România.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *