Guvernul dă unde verde pentru societatea mixtă (CE Oltenia și CHEC);
Investitorii chinezii ar veni cu banii, CE Oltenia – cu terenurile și construcțiile
Povestea grupului nou energetic de la Rovinari continuă! Autoritățile române, în frunte cu premierul Ponta, și compania China Huadian Engineering Co. Ltd. (CHEC) nu se lasă și după ani de negocieri și sute de discuții, sunt șanse să ducă la bun sfîrșit proiectul privind construcția unui grup energetic la Rovinari, daca nu mai intervine un blocaj pe parcurs! Potrivit anunțului transmis ieri de la Palatul Victoria, grupul va fi de 600 MW și va deveni funcțional în 2019!
Guvernul a aprobat un nou Memorandum pe tema proiectului de la Rovinari, prin care mandatează Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri să exercite dreptul de vot în cadrul AGA a Societății CE Oltenia în vederea constituirii Societății mixte care va implementa proiectul.
Proiectul, de tip „Green/Brown Field”, va fi realizat de către o societate cu capital mixt la care vor participa China Huadian Engineering Co. Ltd. (CHEC), cu un aport inițial, în numerar, de cel puțin 30% din totalul capitalului social necesar realizării investiției și cu asigurarea ulterioară a finanțării, și Complexul Energetic Oltenia (CEO), cu aport în natură (terenuri și construcții). Potrivit comunicatului, valoarea totală a proiectului, estimată prin Studiul de fezabilitate, este de 847,64 milioane euro, cu o perioadă de recuperare a investiției de aproximativ 12 ani și o durată de viață de 30 de ani.
Interesant este faptul că investitorii chinezi au căzut la învoială cu partea română și vin cu banii necesari investiției, având șanse de recuperare în 12 ani. Este de văzut însă care sunt facilitățile promise de autoritățile române investitorilor chinezi! Din comunicatul transmis de la Guvern reiese de exemplu, că doar o parte din echipamentele și materialele necesare construcției și exploatării noii centrale vor fi asigurate din România, firma chineză urmând să vină cu propriile echipamente. Este de remarcat că potrivit reglementărilor bancare din China, investitorul, pentru a obține finanțare, trebuie să prezinte dovada că 60% din valoarea echipamentelor utilizate sunt fabricate în China.
Implementarea proiectului, care va utiliza drept combustibil de bază lignitul de la carierele Roșia, Tismana și Pinoasa, ce aparțin CE Oltenia, va aduce avantaje substanțiale pentru companie și pentru economia românească, în general, se precizează în comunicatul Guvernului. Dintre acestea, se menționează: asigurarea forței de muncă pe perioada implementării proiectului (circa 4.000 locuri de muncă); vânzarea, către noul grup energetic, a unei cantități de lignit de 4,6 milioane tone anual, ceea ce înseamnă securizarea a 3.000 locuri de muncă și crearea a 1.800 noi locuri de muncă; asigurarea, contra cost, a serviciilor de întreținere și reparații cu personalul CEO; asigurarea stabilității și securității sistemului energetic românesc.
Povestea grupului nou de la Rovinari…
Acorduri pentru realizarea unui grup energetic la Rovinari au mai fost semnate la Guvern între Complexul Energetic Oltenia si China Huadian Engineering, însă s-au blocat pe parcurs! În urmă cu câțiva ani,premierul Victor Ponta a participat la semnarea Acordului între Complexul Energetic Oltenia și China Huadian Engineering privind înființarea companiei cu capital mixt de tip IPP(Independent Power Producer) pentru realizarea unui grup energetic de 500 MW la Rovinari.
Reprezentanții Complexului Energetic Oltenia atrăgeau atenția, în urmă cu puțin timp, că proiectul privind un grup de 500 MW, estimat la un miliard de dolari, pe care compania China Huadian Engineering urma să îl construiască la termocentrala Rovinari este blocat, deoarece se pune problema garantării acţiunilor care aparţin CE Oltenia, ca urmare a contribuţiei sale în natură la acestă investiţie.
Compania China Huadian Engineering a fost selectată să deruleze investiţia în urma unei licitaţii internaţionale derulată în luna mai 2012, la care a participat și compania japoneză Marubeni Corporation.
Compania de stat China Huadian Engineering, care face parte din grupul Huadian, are ca principale domenii de activitate producţia de utilaje grele, tehnologii de tratarea apei şi protecţia mediului, energii din surse neconvenţionale, construcţia de centrale electrice, respectiv cercetare şi dezvoltare de produse de înaltă tehnologie. Operaţiunile Huadian includ producţia de energie, servicii de termoficare, dezvoltarea de energie din surse primare, precum cărbunele şi alte servicii tehnologice pentru domeniul energetic. Corporaţia are afaceri în mai multe state, între care Rusia, India, Vietnam, Indonezia sau Arabia Saudită, şi a realizat 212 centrale electrice în China, Indonezia, Malaezia, Cambodgia, având lucrări în desfăşurare şi în Turcia.
China Huadian a fost înfiinţată în 2002 de statul chinez, împreună cu alte patru corporaţii. Împreună, cei cinci producători de energie controlează 45% din capacitatea energetică instalată a Chinei.