Consiliul Concurenței se uită la cum e stabilit prețul la apa uzinată

Publicat pe Categorii Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Consiliul Concurenței se uită la cum e stabilit prețul la apa uzinată

Probleme sunt și la compania  Hidroelectrica, chiar dacă aceasta se prezintă foarte bine, a semnalat Corina Popescu, Secretar de Stat în Ministerul Energiei, la o conferință organizată de Consiliul Concurenței. De pildă, Hidroelectrica plătește cel mai mare cost pe apa uzinată din Europa, impact care se vede în megawatt-ul produs, spune oficialul Ministerului Energiei. Potrivit datelor societății, taxa pe apa uzinată reprezintă 15% din costurile Hidroelectrica. De notat că, această taxa se plătește de societățile din România în condițiile în care Directiva 60/2000 a Parlamentului și Consiliului European precizează că apa folosită în scop energetic și pentru irigații nu poate fi taxată. Iar CJUE a decis, anul trecut, că taxarea apei uzinate în țările UE este o practică abuzivă. Hidroelectrica a apelat la Curtea Europeană cu solicitatarea de anulare a acestei taxe, pe care o încasează Administrația Națională Apele Romane, aflată în subordinea Ministerului Mediului.

hidroelComplexul Energetic Oltenia deţine şi ”trei centrale pe firul apei şi plăteşte de trei ori aceeaşi apă,  lucru se vede în preţul MWh produs”, a mai spus Popescu.

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a precizat că a primit plângeri și că se lucrează la o analiză pe acest subiect. “Trebuie să ne uităm mai atent la mecanismul de stabilire a prețului la apa uzinată. Înțeleg că acest preț se calculează funcție de nevoile de investiții ale unei companii, ceea ce nu este corect. Consiliul Concurenței se va uita mai atent și la  CET-uri, unde se constată o diferență mare de prețuri. Trebuie să existe o presiune pentru eficientizarea acestora”, a declarat Chirițoiu.

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *