Chiriţoiu: Liberalizarea timpurie a pieţei gazelor pentru casnici are sens

Publicat pe Categorii Flux energetic, Info Consumatori
Prima Pagina Actual Flux energetic Chiriţoiu: Liberalizarea timpurie a pieţei gazelor pentru casnici are sens

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, s-a pronunțat pentru liberalizarea timpurie a pieţei gazelor pentru consumatorii casnici are sens, motivând că preţurile pe piaţa internă au devenit apropiate de cele de pe pieţele international.

chiritoiu„Din moment ce preţurile la noi sunt apropiate de preţurile internaţionale, are sens să accelerăm calendarul de liberalizare. Până de curând, preţurile din România erau substanţial mai mici decât preţurile din restul Europei. Scăzând preţul petrolului, a scăzut şi preţul gazelor, iar acum preţurile internaţionale s-au apropiat de preţul din România. Are sens să lăsăm piaţa să-şi vadă de cursul ei”, a  declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, la conferinţa de lansare a raportului pentru 2015 al instituţiei pe care o conduce.

El a atras atenția asupra nevoii de interconectări cu ţările vecine, pentru a ne cupla la piaţa europeană de gaze şi a avea cât mai multe surse de provenienţă a gazelor. „În acelaşi timp, trebuie să facilităm legăturile cu restul Europei. Deci să putem importa şi exporta gazul românesc şi ne putem lega de o piaţă mai largă, iar atunci nu mai contează că sunt doar doi producători în România. Dacă ei ar creşte preţul, poţi să aduci gaz mai ieftin din afară, iar acest lucru va ţine o presiune asupra lor”, a precizat oficialul autorităţii de concurenţă.

Odată cu noile descoperiri din Marea Neagră, pe piaţa internă ar putea apărea noi producători de gaze. „După cum merg explorările în Marea Neagră, s-ar putea să avem şi alţi producători şi, din nou, se va pune acut problema exportului. Momentan nu mai importăm gaze aproape deloc, deci producţia internă acoperă în mare parte consumul intern, însă, dacă va creşte producţia internă, se va pune problema exportului. Nu am motive să pun la îndoială ce crede reglementatorul”, a adăugat Chiriţoiu.

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a solicitat Ministerului Energiei abrogarea de la 1 iulie a Hotărârii de Guvern prin care a fost instituit calendarul de liberalizare a pieţei gazelor naturale pentru populaţie, a anunţat recent preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ.  Ministerul Energiei a solicitat o analiză şi un studiu de impact prin care să se arate că nu există o posibilitate de revenire a unor preţuri foarte mari, în sensul că ar exista un pericol ca în perioada de iarnă să se reîntoarcă preţurile.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *