Cine va conduce ANRE în următorii 5 ani? Audieri: George Niculescu – singurul candidat pentru Președinte, are susținerea coaliției de guvernare. Bătălia se dă între Gabriel Andronache și Zoltan Nagy-Bege pentru vicepreședinte. Votul final în Plenul Parlamentului mâine, 19 aprilie

Publicat pe Categorii Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Cine va conduce ANRE în următorii 5 ani? Audieri: George Niculescu – singurul candidat pentru Președinte, are susținerea coaliției de guvernare. Bătălia se dă între Gabriel Andronache și Zoltan Nagy-Bege pentru vicepreședinte. Votul final în Plenul Parlamentului mâine, 19 aprilie
  • Cei 9 candidați audiați au primit aviz favorabil de la Comisiile parlamentare de specialitate

Secretarul de stat George Niculescu are toate șansele să fie noul Președinte al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE pentru următorii 5 ani, cu votul din plenul parlamentului. Singurul candidat pentru această pozție, Niculescu este susținut de coaliția de guvernare. Vicepreședintele va fi ales între Gabriel Andronache (susținut de PSD) și Zoltan Nagy-Bege (susținut de UDMR).

George Niculescu: “Îmi doresc funcția de președinte, știu că nu va fi ușor”

“Îmi doresc funcția de președinte, știu că nu va fi ușor”, a spus George Niculescu la audieri, în Parlament. Vreau să orientez ANRE mai mult spre consumatori și prosumatori, a precizat el, fiind singurul candidat audiat pentru funcția de președinte.

Sursă foto: Financial Intelligence

Gabriel Andronache, despre mandatul său actual: Transelectrica merge bine. Au fost depuse  9 proiecte de investiții în valoare de peste 400 milioane de euro

Gabriel Andronache, Președinte Directorat Transelectrica, candidat pentru funcția de vicepreședinte ANRE, a precizat, la audieri: În ultima perioadă au fost scoase din producție mai multe capacități de producție. Ce am remarcat: consumatorii industriali au făcut investitii pentru reducerea consumului și pentru a se menține pe piață. Și consumatorii casnici au făcut investitți pentru a-și păstra nivelul de trai obișnuit.

În ce privește sursele regenerabile, Andronache a spus că sunt  peste 4500 MW avizati. Foarte interesant este că avem în lucru peste 40.000 Mw pentru avize. Sunt numeroase proiecte care nu se implementează. Lipsesc banii. Aici poate interveni ANRE. Cine nu  pune în practică proiectele respective, sumele pentru avize să rămână la bugetul de stat. Astfel de măsuri se iau la nivelul celorlalte OTS-uri din UE, a propus Gabriel Andronache. El a subliniat că Transelectrica merge bine sub conducerea sa și că au fost depuse  9 proiecte de investiții în valoare de peste 400 milioane de euro.

Zoltan Nagy-Bege: În viitor, stocarea ar trebui să fie obligație în legea primară

Zoltan Nagy-Bege dorește să rămână în continuare pe poziția de  vicepreședintele ANRE. El le-a spus parlamentarilor că lucrează la  la ANRE din 2007, în ultimii 5 ani și jumătate fiind vicepreședintele instituției.

Nagy-Bege a răspuns întrebărilor adresate la audieri:

Am recomandat să se investească în stocare, am încurajat autoritățile – AFM, Ministerul Energiei – ca la capacitățile de energie în surse regenerabile să se finanțeze și stocarea. Vedem că energia regenerabilă generează probleme în rețele, în anumite zone. Una este stocarea. Fără stocare nu avem cum să echilibrăm rețelele. În viitor, ar trebui să fie obligație în legea primară, producătorii de ESRE să fie obligați să stocheze.

ANRE să interpreteze pe cât posibil reglementările în favoarea prosumatorilor.

Am pornit și trebuie să continuăm pe drumul digitalizării. Un exemplu este platforma de schimbare a furnizorului.

La finalul audierilor a 9 candidați pentru Comitetul de Reglementare al ANRE, pentru 4 poziții – președinte, vicepreședinte și 2 membri – comisiile de specialitate reunite au decis să voteze pe 3 buletine, după cum urmează: Buletin 1 – George Niculescu pentru președinte ANRE, Buletin 2 – Gabriel Andronache și Zoltan Nagy-Bege pentru vicepreședinte și Buletin 3 – Sorin Bumb, Radu Florin Porumb, Adrian Borotea, Daniel Bogdan, Vintila Florentiu Grigore, Cornelia Sulger pentru membri în comitet. Comisia pentru industrii şi servicii a Camerei  Deputaţilor, Comisia economică, industrii şi servicii şi Comisia pentru energie, infrastructură energetică şi resurse minerale de la Senat au dat aviz favorabil celor 9 candidaţi pentru ocuparea posturilor vacante în Comitetul de reglementare al ANRE.

Citește și: https://www.investenergy.ro/candidatii-la-sefia-autoritatii-nationale-de-reglementare-in-domeniul-energiei-sunt-audiati-astazi-in-parlament/

Din cei 12 candidați înscriși în cursă, Gheorghe Gabriel Gheorghe nu a fost prezent la audieri, Gabriela Moroianu si-a retras candidatura, fiind plecată din țară și Scarlat Iriza s-a retras.

Plenul Parlamentului va decide mâine, 19 aprilie, cine va conduce ANRE.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *