Ministrul Energiei: Circa 13 milioane de români vor primi subvenții pentru plata facturilor la electricitate. Se va acorda 18 bani/kWh românilor cu un consum lunar cuprins între 30 și 200 kWh. Facturile la gaze vor fi compensate în procent de 25%

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Info Consumatori, Petrol si gaze, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica Ministrul Energiei: Circa 13 milioane de români vor primi subvenții pentru plata facturilor la electricitate. Se va acorda 18 bani/kWh românilor cu un consum lunar cuprins între 30 și 200 kWh. Facturile la gaze vor fi compensate în procent de 25%

Facturile la gaze vor fi compensate în procent de 25% și circa 13 milioane de români vor primi subvenții pentru a-și putea achita facturile la electricitate. Consumatorii casnici cu un consum lunar cuprins între 30 și 200 kWh lunar vor primi de la stat o subvenție de 18 bani/kWh, a anunțat ministrul Energiei, Virgil Popescu, după ședința de guvern. Adică, cosumatorii casnici cu un consum lunar cuprins între 30 și 200 kWh vor primi în facturile de energie reducerea de 18 bani/kWh, pe perioada iernii.

Consumatorii vulnerabili vor fi sprijiniți printr-o altă lege, dedicată acestora, de prevederile OUG pentru subvenționarea prețului la energia electrică vor beneficia românii care consumă între 30 și 200 de KW pe lună.

”Am pus un preț minim de referință, care este mai mic decât prețul reglementat. Avem o bază de pornire și avem un preț mediu în piață de 82 de bani/KW. Cel mai mic preț este 64 de bani/KW și prețul mediu este de 82 de bani. Diferența de 18 bani / KW la consumator va fi subvenționată în integralitate de către stat. Avem consumatori între 30 de KW și 200 de KW lunar. Acest prag de 30 de KW înseamnă că acolo avem case nelocuite sau locuințe de vacanță și nu are rost să le subvenționăm. Peste 200 de KW nu mai considerăm că este un consum mediu, ci oameni cu un venit peste medie și nu are rost să subvenționăm. Avem 5.172.193 de gospodării, dacă le înmulțim cu 2,5 persoane/gospodărie avem 13 milioane de români care vor beneficia de acest ajutor pentru energia electrică,  a explicat ministrul Energiei.

De exemplu, la un consum, să zicem, de 100 de kW, factura la un consum de 100 de kW la 82 de bani kilowatt-ul este de 82 de lei, cu tot cu TVA, 82 de lei. Din această factură se scad 18 bani înmulțit cu 100 de kW, se scade 18 lei. Deci, practic, el la 100 de kW plătește 64 de lei, atât cât ar fi plătit dacă ar fi în portofoliul celui mai mic furnizor din piață, a prezentat Popescu.

La gaze naturale, am luat un preț de referință, care este un preț mai mult decât dublu față de anul trecut, de 255 de lei pe kW, ca preț de referință, iar acolo avem alte tranșe de consum. Avem tranșă de consum de la 100 la 300 de metri cubi consum anual. Trebuie să știți că dintr-un consum anual la gaze naturale, vorbim de 60-70%, se consumă pe perioada de iarnă, restul, în perioada de vară, consumul este foarte mic, spre deosebire de energie electrică, unde vorbim de consum cât de cât liniar. Între 100 și 300 de metri cubi vorbim de o garsonieră, între 300 și 600 de metri cubi vorbim de un apartament cu două camere, între 600 și 900 de metri cubi vorbim de un apartament cu trei camere, între 900 și 1.100 de metri cubi vorbim de un apartament cu patru camere până în 100 de metri pătrați, în jur de 100 de metri pătrați, și între 1.100 și 1.200 de metri cubi vorbim de locuințe, inclusiv case individuale, până în 120 de metri pătrați. Toate aceste tipuri de locuințe, unde locuiesc români care au veniturile, zicem noi, până în plaja medie, vor beneficia de un ajutor în sumă procentuală fixă de 25% din valoarea facturii, a precizat Virgil Popescu. Pentru gaze naturale, deci vorbim de 25% suma fixă, în funcție de consum, se aplică la fel, la final, pe factură și tot dând în jos, stornând 25% din valoarea facturii cu tot cu TVA, a completat el.

Cum va funcționa mecanismul? La sfârșitul fiecărei luni, furnizorii vor emite factura, vor trece acest discount diferențiat, vor întocmi niște boderouri pe care le vor prezenta la ANAF, în declarațiile de taxe și impozite, și se vor scădea de la taxe și impozite. Pe scurt, sistemul propus e foarte simplu. Nu vrem ca românii să fie puși pe drum să demonstreze că au un consum mediu, a spus Virgil Popescu.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.