Ciucă a prezentat soluțiile care includ plafonări și compensări ale prețurilor la energie și gaze naturale, pentru un an de zile

Publicat pe Categorii Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Ciucă a prezentat soluțiile care includ plafonări și compensări ale prețurilor la energie și gaze naturale, pentru un an de zile

La nivel național, Guvernul va adopta, în această săptămână, pachetul de masuri care să reducă presiunea generată de facturile la energie și gaze naturale. Vom interveni în sprijinul economiei românești, printr-un set de soluții care includ plafonări și compensări ale prețurilor la energie si gaze naturale, pentru un an de zile, începând cu 1 aprilie, a anunțat premierul Nicolae Ciucă.

Astfel, pentru un consum de până la 100 de kwh pe lună, românii vor plăti  0,68 de  lei/kwh, iar pentru un consum cuprins între 100 și 300 de kwh, vor plăti 0,8 de lei/kwh. La gaz, prețul practicat pentru gospodării va fi de 0,31 de lei/kwh.

Cu excepția marilor consumatori, care vor avea pachete dedicate de ajutor de stat, toate companiile românești vor beneficia de un preț fix, la energia electrică, de 1 leu pe kwh, tva inclus, și 0,37 lei/kwh pentru gaz, tva inclus,  a precizat șeful Guvernului.

Acesta a mai spus că autoritățile române sunt în discuții cu Comisia Europeană pentru a continua și în acest an sprijinul acordat marilor consumatori precum combinatele chimice sau cele din industria de prelucrare de materii prime.

„Traversăm o perioadă complicată, marcată de crize multiple, care necesită decizii și măsuri eficiente, de contracarare a creșterii prețurilor. În acest sens, am discutat cu ministrul de Finanțe, care se află la Bruxelles, unde discută cu omologii europeni din ECOFIN să găsească măsuri concrete, la nivelul Uniunii Europene, pentru sprijinul economic al țărilor membre. Avem deja un mecanism care a funcționat în perioada pandemiei și care poate fi extins și chiar dezvoltat în contextul celorlalte crize cu care ne confruntăm azi. România va  cere realocarea  fondurilor rămase necheltuite din programele europene anterioare destinate economiei românești, pentru a putea interveni în ajutorul mediului de afaceri, al întreprinderilor românești. Acest pachet trebuie să facă față provocărilor ridicate pe piața europeană și să garanteze continuitate, stabilitate și predictibilitate, atât mediului de afaceri, cât și populației, a precizat premierul Nicolae Ciucă.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.