Clar, prețul gazelor trebuie să crească!

Publicat pe Categorii Flux energetic, Opinii / Analize
Prima Pagina Actual Flux energetic Clar, prețul gazelor trebuie să crească!

Autor: Dumitru Chisăliță, Expert Petrol și Gaze

Este dispoziția directorului general al E.ON România. Aceste categorii de poziții, dese în ultimii 10 ani, la încercarea de contracare de către Președintele ANRE, au fost rapid catalogate de către directorul general al celeilalte mari companii GdF Suez – prețul trebuie să scadă la alții. Puterea obișnuinței sau ”ciocu mic”, noi suntem Ștabi?

images

La o conferință desfășurată pe data de 28 septembrie 2015, au apărut opinii convergente, dar atât de separate între reprezentanții ANRE și principalii furnizori de gaze privind evoluția prețului gazelor naturale în anul următor.

Preşedintele Autorităţii de Reglementare în Energie, Niculae Havrileţ, a lansat cu puțin timp în urmă o prognoză: „Anul viitor, dacă vorbim strict de preţul gazelor, preţul la gaze va scădea cu 10% la consumatorul final”. O afirmație care poate să fie plauzibilă în trendul actual al evoluției cererii și ofertei pe piață.

De cealaltă parte, reprezentanţii companiilor afirmau la aceeași conferință (conform Digi24), că va scădea prețul, dar nu la gazele pe care le vor vinde ei.

Eric Stab, director general GDF Suez arăta: „Poziţia ANRE la care vă referiţi, că preţul gazului va scădea din vara anului viitor, nu se referă la gazul pentru consumatorii finali, ci la gazul pentru industrie.” Frank Hajdinjak, director general E.ON, spunea: „Avem o reducere semnificativă a consumului de gaze naturale. În acelaşi timp reţeaua rămâne aceeaşi, iar numărul de angajaţi care întreţin reţeaua nu scade. În acest caz, costul pe Megawatt oră trebuie să crească, este clar!”

Este important să subliniem că în perioada 2004-2015, numericul personalului care întreținea aceleași rețelele de distribuție a scăzut semnificativ, și – cu toate acestea – tariful de distribuție a crescut de cca. 4,5 ori!!! Să înțelegem, că această corelație se stabilește doar când le convine unora?

Mobilitatea și rapiditatea cu care au reacționat aceste firme, la afirmația Președintelui ANRE, organizând o conferință spre a – l contrazice pe acesta și a da direcția: Clar, prețul trebuie să crească. Chiar dacă piața din România arată tendință de scădere a prețului la gaze, chiar dacă piața din Europa arată o tendință de scădere a prețului la gaze, unele firme din domeniul furnizării gazelor nu concept decât o singură abordare: Clar, prețul trebuie să crească!

Fermitatea cu care reprezentanții acestor companii, sar la gâtul președintelui ANRE, la o simplă afirmație, denotă modul în care sunt tratați consumatorii români.

Clar, românii sunt condamnați să plătească mai mult pe gaze, pentru că așa vor unii.

Pentru a înțelege tabloul acestor afirmații, am să încerc o ”traducere” a lor: gazele vor fi achiziționate mai ieftin în anul următor, dar este impetuos necesar să fie vândute mai scump către populație.
Realitatea ultimiilor ani arată că puterea cumpărată, puterea obișnuinței și puterea indolenței românilor:

Clar, a determinat, creșterea prețului la gaze.

Clar, v-a determina creșterea prețului la gaze.

Vai, sărac popor român!


Publicat de

Dumitru Chisalita

Expert Petrol si Gaze

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *