Claudiu Dumbrăveanu, Director General ANRE: De la 1 iulie, preţurile energiei pentru consumatorii finali vor depinde exclusiv de piaţa concurenţială

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Flux energetic, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica Claudiu Dumbrăveanu, Director General ANRE: De la 1 iulie, preţurile energiei pentru consumatorii finali vor depinde exclusiv de piaţa concurenţială
  • Oficialul Autorității atrage atenția furnizorilor să nu cadă în capcana anului 2017

De la 1 iulie, furnizarea energiei electrice la consumatorii casnici va trebui să fie bazată exclusiv pe piața concurențială, după ce ordinul prin care ANRE a impus contractele reglementate producătorilor a fost suspendat în justiţie. Aceasta în condițiile în care autoritățile statului nu vor modifica legislația, a declarat Claudiu Dumbrăveanu, Director General al Direcţiei Generale Piaţă Energie şi Preţuri, ANRE, la videoconferința cu tema “Managementul situaţiei de criză pentru industria energetică şi operatorii de infrastructură critică”, organizată de ziarul Bursa.

Contractele încheiate între producători şi furnizorii de ultimă instanţă, respectiv tarifele practicate de aceştia din urmă către clienţii casnici sunt în vigoare până la 30 iunie.  

Practic, de la 1 iulie, prețurile la consumatorii finali vor depinde exclusiv de piața concurențială. Reprezentantul ANRE subliniază importanța unor analize ale prețului energiei, atrăgând atenția furnizorilor să nu cadă în capcana anului 2017.

“Acum sunt prețuri scăzute pe piața spot provocate de scăderea consumului, dar este conjunctural. Nu ar trebui să cădem în capcană și să credem că preţurile de acum vor fi şi după trecerea crizei. Desigur, dacă aceste preţuri vor fi practicate pe pieţele forward, de unde furnizorii de ultimă instanţă îşi achiziţionează energia electrică, ar fi nemaipomenit, ar fi un factor care ar putea să asigure pe parcursul anului confortul clienţilor casnici de a avea o stabilitate de preţ. Însă, niciun FUI nu cred că ar face greșeala să se bazeze pe piața spot în  activitatea de furnizare,  ar fi o catastrofă. Ştim cu toţii ce s-a întâmplat în 2017, când din cauza unor furnizori care s-au bazat pe tranzacţii pe piaţa spot – care avea la un moment dat un preţ foarte atractiv – au provocat falimente în lanț şi pierderi de sute de milioane FUI”, a precizat Dumbrăveanu, recomandându-le furnizorilor și doar lor se gândească foarte bine când fac analiza preţurilor actuale şi a celor viitoare.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *