CNR-CME organizează Simpozionul Român al Energiei, 6-8 septembrie. InvesTenergy este partener media

Publicat pe Categorii Evenimente, Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic CNR-CME organizează Simpozionul Român al Energiei, 6-8 septembrie. InvesTenergy este partener media

Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME) organizează Simpozionul Român al Energiei – SIREN 2021, cu tema  “Sectorul Energtic Românesc – Șansa unui nou început”, sub egida Ministerului Energiei, în perioada 6- 8 septembrie 2021.

Multitudinea de factori externi cu impact asupra sectorului energiei din România (criza sanitară și noua viziune europeană a unui sector energetic neutru față de climă) și interni (necesitatea regândirii priorităților investiționale) generează condițiile unei noi viziuni și a unei noi abordări a sectorului, pentru îmbunătățirea dezvoltării acestuia în perspectiva unui nou început. Ritmul tot mai accelerat de transformare a tehnologiilor și apariția noilor tehnologii în sectorul energiei impune readaptarea politicilor aferente, transpuse printr-un cadru legislativ și de reglementare adecvat.

În acest context și coroborat cu misiunea declarată a CNR-CME, s-a considerat utilă organizarea bienală a unui Simpozion Național al Energiei (SIREN) care să analizeze aspect privind tranziția sectorului românesc al energiei către țintele autoangajate de către România ca stat membru al UE și care – prin concluziile rezultate – să poată contribui la realizarea unor decizii corecte, afirmă reprezentanții CNR-CME.

SIREN va fi organizat în anii impari, în timp ce FOREN (Forumul Regional al Energiei) va fi organizat în anii pari.

Subliniind necesitatea organizării SIREN 2021, Iulian Iancu, președintele CNR-CME, a declarat: „Necesitatea și importanța evenimentului este dată de oportunitatea lansării economice la nivelul Uniunii Europene, a relansării economiei europene și a promovării programelor de finanțare și de ajutor, cum sunt Green Deal, Next Generation, Just Transition Fund, inițiate de Uniunea Europeană și la care statele membre sunt, în acest moment, parte. Este necesară redesenarea întregului cadru legislativ, pachetul 55, care presupune schimbarea Legii energiei electrice, a energiei regenerabile, a eficienței energetice, deci, a legislației primare”.

Vorbind despre oportunitățile unice pe care le are România, generate de aceste programe, ca și de interesul manifestat de către marile companii la nivelul României, Iancu a menționat că „România se află acum, pentru prima dată, într-un proces de stabilire a orientării strategice la nivelul autorităților locale. Este prima dată când autoritățile locale, în acest nou context, își creionează și își stabilesc strategiile energetice, strategii de dezvoltare locală și în care, pentru prima dată, apar proiecte de la stocarea de energie cu hidrogen, pompe de caldură de mare dimensiune sau energie geo-termală în strat la mare adâncime, până la proiectele legate de biomasă, legate de off shore wind, legate de conversia gazelor naturale în hidrogen. Deci, toate aceste tehnologii sunt o noutate, toate sunt o prioritate pentru România, toate sunt subiecte ale acestei dezbateri, și credem că în România trebuie să fie o permanentă analiză, dezbatere a acestor teme și oportunități”.

În cadrul intervenției sale, Iulian Iancu a mai subliniat și diferențele dintre FOREN – Forumul Regional al Energiei și SIREN – Simpozionul Român al energiei, ambele evenimente fiind organizate de către CNR-CME și a evidențiat următoarele: „FOREN este patronat de către Consiliul Mondial al Energiei, unde abordăm temele la modul general, teme europene, teme mondiale, dar nu ne-am dedicat exclusiv României. Acum, acest lucru devine o oportunitate, tocmai pentru că aceste subiecte se află pe agendele României și ale Europei. Este o necesitate să avem un simpozion dedicat energiei și mediului economic românesc, SIREN, generat tocmai de aceste teme și oportunități.. SIREN va fi organizat sub patronajul Ministerului Energiei, iar la eveniment participă toate companiile și toți experții domeniului energiei, care vor dezbate noutățile și oportunitățile sectorului”.

Simpozionul SIREN 2021, din 6-8 septembrie 2021, este structurat pe patru paneluri de discuții (sesiuni înseriate):

Panel 1 Politici energetice generale privind tranziția în energie

Panel 2 Programe guvernamentale și Politici Investiționale

Panel 3 Tehnologii inovatoare

Panel 4 Politici comerciale, piață, consumator

„Scopul SIREN 2021 este acela de a sublinia orientarea României către o directie strategică, către viziunea privind strategia energetică, proiectele relevante, oportunitățile de țară, sursele de finanțare, industria de echipamente și, nu în ultimul rând, programul educațional pentru formarea de noi cadre și noi specialiști. Întreaga dezbatere se va concretiza într-un document – sinteză, care va fi pus la dispoziția decidenților economici și politici, precum și a autorităților locale, spre considerare”, a declarat la rândul său Ștefan Gheorghe. director general executiv al CNR-CME.

Ne dorim un eveniment pe cât de interesant, pe atât de util companiilor, specialiștilor și publicului larg, iar CNR-CME invită cu drag la Simpozionul SIREN 2021 pe toți cei interesați să se înregistreze la eveniment prin accesarea link-ului: https://bit.ly/3qZ6nWp


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *