CNR-CME prezintă Mesajul FOREN 2024: Regiunea are resurse, dar mixul energetic se va modifica esențial, iar harta energetică se va schimba. Este nevoie de investiții de mare magnitudine și de forță de muncă calificată

Publicat pe Categorii Esential, Opinii / Analize, Semnal
Prima Pagina Actual Esential CNR-CME prezintă Mesajul FOREN 2024: Regiunea are resurse, dar mixul energetic se va modifica esențial, iar harta energetică se va schimba. Este nevoie de investiții de mare magnitudine și de forță de muncă calificată
  • România are nevoie de urgență de un program investițional în toate segmentele sectorului energetic, în special în distribuție
  • În regiune, în contextul tensionat actual, cooperarea devine obligatorie, într-un nou concept de colaborare și solidaritate

Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME) transmite Mesajul FOREN 2024 cu speranța că identificarea problematicilor poate ajuta la o abordare realistă a situației actuale a sectorului energiei în România și în regiune.

Prezentăm Mesajul FOREN 2024:

Păstrând tradiția de peste 30 de ani și revenind la Neptun- România, în intervalul 16 – 19 iunie, Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME) a organizat  Forumul Regional al Energiei FOREN 2024. La eveniment au participat peste 400 de specialiști din sectoarele energetice ale țărilor din regiune, reprezentanți ai unor organizații internaționale, inclusiv ale World Energy Council (WEC), parlamentari, reprezentanți ai DG Energy etc. Subiectele de interes s-au înscris în tematica largă propusă de Forum:”Rethinking the future of the world through a secure, clean, and efficient energy”.

 Lucrările Forumului au scos în evidență faptul că provocările aflate în fața sectoarele energetice ale țărilor din regiune s-au amplificat, în primul rând din cauza incertitudinilor identificate și semnalate de liderii din domeniu. Forumul a demonstrat – o dată în plus – că în fața amenințărilor geopolitice și a provocărilor specifice din regiune, sectoarele energetice se apără cu „armele” proprii: regândirea structurii și a scopului lor, accentuându-se rolul lor ”pentru oameni și planetă”, cooperarea pentru o securitate sporită în asigurarea acestui serviciu vital și scurtarea drumului spre o neutralitate netă față de climă. La acestea se adaugă și „umanizarea” energiei prin regândirea „barierei” sectorului cu utilizatorii și prin redefinirea rolului acestora. Tranziția spre neutralitatea față de climă este importantă, dar simpla reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră nu rezolvă complexitatea provocărilor din regiune și nici nu ar trebui să reducă doar la asta contribuția regiunii la stabilitate într-o lume din ce în ce mai complexă, mai instabilă și mai amenințătoare.

Tehnologiile posibil de a fi folosite sunt multiple, diseminabile până la nivelul utilizatorilor, iar necesitatea și urgența de diversificare a producerii de energie a fost subliniată des în contextul revoluției digitale. E nevoie de investiții de mare magnitudine, iar cei interesați să investească sunt conștienți de nevoia de a lua în considerare „înverzirea” lor, pe lângă  criteriile economice și de guvernanță. S-a pus accent pe folosirea corespunzătoare și a energiei nucleare, observându-se schimbarea perspectivei publicului si institutiilor europene, inclusiv a celor financiare, față de aceasta privind energia nucleara. Totuși, există îngrijorări privind lanțul de aprovizionare si insuficiența forței de munca în acest domeniu, în special în zona Europei Centrale și de Est, dar și legate de partea finală a ciclului nuclear, cu precădere dezafectarea instalațiilor nucleare, gestionarea deșeurilor radioactive și depozitarea finală, în siguranță deplină, a acestora.

Regiunea are resurse, dar mixul energetic se va modifica esențial, iar harta energetică se va schimba. Lucrările FOREN au subliniat – o dată în plus – importanța tuturor surselor de energie și a faptului că este esențială o abordare echilibrată a renunțării la utilizarea combustibililor fosili. În context, gazele naturale vor avea, în continuare, un rol critic pe toată perioada tranziției energetice. În plus, trebuie ținut seama de rolul tot mai important al materialelor cum ar fi cupru, litiu, nichel, aluminiu, în viitor concurând, ca necesitate, cărbunele, petrolul și chiar gazele. De aceea, securitatea în alimentare (nu numai cu energie) este atât de importantă.

Un alt aspect cu greutate în ansamblul discuțiilor din Forum l-a reprezentat situația forței de muncă calificată din domeniu, constatându-se diminuarea cantitativă și calitativă a acesteia. De aici, necesitatea ca universitățile tehnice să-și diversifice și actualizeze permanent programele de pregătire pentru a răspunde prompt la provocările actuale. De asemenea, având în vedere că rolul tinerilor absolvenți este vital, ei trebuie să fie conștienți de responsabilitățile pe care vor trebui să și le asume și să devină promotori ai programelor de învățare continuă și de colaborare și dialog cu specialiști din domeniul energetic. Acest lucru poate fi foarte eficient doar în condițiile dezvoltării centrelor de cercetare aplicativă pentru industrie în contextul global al revigorării cercetării.

În privința domeniului utilizării energiei, principiul „Energy Efficiency First” implică adoptarea unei abordări holistice care ia în considerare eficiența globală a sistemului energetic integrat, securitatea alimentării și eficiența economică și promovează cele mai eficiente soluții pentru atingerea neutralității climatice pe întreg lanțul de valoare, de la producerea energiei, rețeaua de transport până la utilizatorul final, astfel încât eficiența să fie atinsă atât în consumul primar de energie, cât și la cel final. Totodată, se impun noi reguli de reglementare privind prosumatorii și cooperativele de energie electrică, o gândire mai practică nu numai a drepturilor, dar și responsabilități și obligații, mai ales stocarea.

În privința României, este nevoie de o viziune clară asupra viitorului dorit și acceptat, iar așteptata Strategie a Sectorului Energetic ar putea umple acest gol. Este clar că Romania are nevoie de urgență de un program investitional in toate segmentele sectorului, în mod special în cel al energiei electrice, dar cea mai mare nevoie de investitii se simte in segmentul de distributie a acesteia. Un rol esențial trebuie să-l aibă digitalizarea proceselor și utilizarea inteligenței artificiale în producerea, transportul, distribuția și furnizarea energiei, cu impact asupra eficientizării proceselor. În acest context, ar fi utilă revederea/îmbunătățirea mecanismelor de piață, astfel încât piața să creeze stimulente pentru participanți, în vederea dinamizării investițiilor.

Pentru regiune, în contextul tensionat actual, cea mai importantă concluzie a fost aceea că – inevitabil – cooperarea este nu numai dezirabilă, dar devine chiar obligatorie, într-un nou concept de colaborare și solidaritate. În acest sens, a reieșit creșterea  rolului CNR-CME, acesta devenind unul dintre cele mai active comitete ale Consiliului Mondial al Energiei dintre cele peste 90, câte sunt în prezent.

Rolul WEC și al comitetelor naționale în această lume complexă este important, pentru că istoria energiei face parte din istoria dezvoltării omenirii, iar acest lucru s-a subliniat în contextul aniversării centenarului organizației, unde s-a discutat nu numai despre istorie, dar și despre perspectivele și rolul său pozitiv în deceniile viitoare. Cu atât mai mult sunt utile întâlniri între specialiștii din domeniu, cum s-a dovedit și FOREN 2024, deoarece conștientizarea la nivelul comunității energetice naționale și  regionale  a necesității unei tranziții juste, curate și inclusiv, poate genera idei valoroase privind viitorul.

Cu speranța că identificarea acestor problematici poate ajuta la o abordare realistă a situației actuale a sectorului energiei în România și în regiune, organizatorii mulțumesc pentru participare și vă invită la FOREN 2026, care va fi cea de a 18-a ediție a Forumulului.

Comitetul National Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME) este asociaţie neguvernamentală şi principala organizaţie multi-energetică din România,  membru fondator al Consiliului Mondial al Energiei din anul 1924, partener strategic pentru alte organizaţii, asociaţii şi fundaţii în domeniul energiei şi mediului din România.

Forumul Regional Energiei – FOREN se desfașoară la fiecare doi ani , cu începere din anul 1992 și este organizat de Asociația Comitetul Național Roman al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME).

Consiliul Mondial al Energiei (CME) este principala organizatie mondială în domeniul energiei, înființată in 1924, care cuprinde peste 90 de comitete naționale din peste 3000 de organizatii membre si  a cărei misune este promovarea, asigurarea şi utilizarea sustenabilă a energiei în beneficiul tuturor oamenilor de pe planetă.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *