CNU, salvată  6 luni cu un împrumut de 62 mil.lei. Dacă planul de restructurare nu convinge CE, se va trece la lichidarea companiei

Publicat pe Categorii Actual, Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal CNU, salvată  6 luni cu un împrumut de 62 mil.lei. Dacă planul de restructurare nu convinge CE, se va trece la lichidarea companiei

Ministerul Energiei poate  să acorde un ajutor pentru salvare  Companiei Naționale a Uraniului, care se confruntă cu dificultăţi economico-financiare majore, la solicitarea acesteia,  sub formă de împrumut în două tranşe, în limita sumei de 62.000 mii lei, pe o perioadă de 6 luni, se precizează într-o Ordonanță de Urgență propusă spre aprobare Guvernului.

uraniu-cnu

 

Acest ajutor va fi folosit de companie pentru acoperirea  cheltuielilor curente minime de susţinere a activităţilor pentru o perioadă de 6 luni în condiții de siguranță nucleară și de mediu, timp în care se va elabora plan de restructurare. Potrivit OUG, împrumutul se va acorda în două tranșe, după emiterea deciziei de autorizare a Comisiei Europene și pe baza unei analize economico-financiare realizată  de către Eximbank în vederea stabilirii capacităţii de rambursare. Finanţarea ajutorului de stat se asigură de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Energiei.

În cazul în care CNU nu rambursează împrumutul şi dobânzile aferente și nu prezintă un plan de restructurare viabil, statul român va prezenta Comisiei Europene un plan de lichidare al companiei, se prevede în proiectul de OUG elaborat de Ministerul Energiei. Compania are obligaţia să transmită ministerului un plan de restructurare care să demonstreze restabilirea viabilității activității pe termen lung şi să facă dovada asigurării de lichidități prin încheierea de contracte de vânzare-cumpărare la prețul pieței care să asigure desfacerea produselor sale. Statul român va notifica la Comisia Europeană planul de restructurare în termen de 6 luni de la autorizarea ajutorului de salvare, iar ajutorul de stat individual pentru salvare se transformă în ajutor de stat de restructurare care va fi implementat cu respectarea normelor naţionale şi ale Uniunii Europene în materie de ajutor de stat.

În prezent, CNU se află în imposibilitatea continuării activităţii, nemaiavând resursele financiare necesare efectuării plăţilor curente şi desfăşurării activităţii în condiții de siguranță si securitate nucleară şi de mediu astfel asumate de România prin Tratatul Euroatom si Tratatul de funcționare a UE.  Există riscul ca România sa fie nevoită să suporte sancţiuni grave din partea autorităţilor europene şi a instituţiilor de reglementare din domeniul nuclear, ce pot conduce la pierderea credibilității statului, afectând capabilitatea statului român de a mai găzdui sau dezvolta obiective nucleare pe teritoriul său, atenționează reprezentanții Minsiterului Energiei.

CNU reprezintă o componentă strategică a ciclului combustibilului nuclear, asigurând materia primă pentru fabricarea combustibilului nuclear necesar funcţionării unităţilor de la CNE Cernavodă, contribuind astfel la menţinerea stabilităţii Sistemului Energetic Naţional. CNU este unicul producător de pulbere sinterizabilă de dioxid de uraniu (UO2) de pe teritoriul Uniunii Europene calificat de către Societatea Națională Nuclearelectrica.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.