Cod roșu la energie. Maxime istorice la prețul energiei pe piața spot și la consumul de energie. Consumatorii vor fi buni de plată

Publicat pe Categorii Esential, Flux energetic, Info Consumatori, Opinii / Analize, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Cod roșu la energie. Maxime istorice la prețul energiei pe piața spot și la consumul de energie. Consumatorii vor fi buni de plată

Este cod roșu la energie în aceste zile caniculare. Se înregistrează maxime istorice la prețul energiei pe piața spot și la consumul de energie.

Prețul energiei electrice pe PZU cu livrare vineri 30 iulie, depășește 800 lei/MWh, ajungând la 885 lei/MWh (ora 21.00), potrivit datelor OPCOM. Este cel mai mare preț spot înregistrat pe această piață, scrie e-nergia.ro

România este în top, prețul mediu de închidere pe PZU fiind de 131 euro/MWh, la fel ca cel din Ungaria, mai mare decît cel din Bulgaria – 128 euro/MWh și cu mult sub prețul din Germania – 64 euro/MWh și Franța – 42 euro/MWh.

Day-ahead average prices for 2021-07-30

Creșterea de prețuri vine pe fondul unor consumuri record de energie de energie în aceste zile caniculare și a deconectării Unității 2 a CNE Cernavodă. Consumul de energie electrică al ţării a ajuns miercuri la nivelul-record de 8.865 MW, consum instantaneu, în intervalul orar 13:00 – 14:00, a anunţat Transelectrica. Consumul mediu al zilei a fost de 7.503 MW, cu 29 MW mai mare decât consumul mediu din 15 iulie 2021, când a fost înregistrat precedentul record. Şi la nivelul municipiului Bucureşti şi judeţului Ilfov, consumul de electricitate a înregistrat miercuri valori maxime istorice pentru sezonul verii, respectiv un consum instantaneu de 1.470 MW, la ora 15:00. Precedentul record de consum din zona Capitalei şi a judeţului Ilfov, pe timpul verii, a fost înregistrat în data de 30 iunie 2021, când valoarea instantanee maximă a fost de 1.349 MW.

În această perioadă, cu foarte multe lucrări de mentenanță, atât interne, cât și externe, Transelectrica asigură o capacitate transfrontalieră semnificativă cu țările cu care funcționează interconectat – Bulgaria, Ungaria, Serbia și Ucraina – de 2.100 MW la export din România și de 2.250 MW la import în România.

Având în vedere prognoza meteorologică de caniculă, Dispecerul Energetic Național estimează valori similare ale consumului de energie electrică și pentru zilele lucrătoare următoare.

Prim-ministrul Florin Cîțu și ministrul Virgil Popescu nu își fac griji în ce privește explozia prețurilor la energie. Dacă șeful Guvernului spune că este normal ca prețurile să fluctueze într-o economie de piață, ministrul Energiei inistă că preţul energiei electrice în România este printre cele mai mici din Europa.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *