Codul rețelei pentru SNT, varianta 3 – în consultare publică

Publicat pe Categorii Flux energetic, Info Legislativ
Prima Pagina Actual Flux energetic Codul rețelei pentru SNT, varianta 3 – în consultare publică

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE anunță demararea procesului de consultare publică pe marginea celei de-a treia variante propusă de către S.N.T.G.N. TRANSGAZ, pe perioada 19.08.2016 – 12.09.2016,  înainte de adoptarea unui ordin de modificare și completare a Codului rețelei pentru SNT.

platf-echilibrare-300x169-300x169Modificările și completările propuse de către S.N.T.G.N. TRANSGAZ  au ca obiect clarificarea proceselor de alocare/nominalizare a cantităților de gaze naturale în cadrul punctelor de intrare/ieșire în/din SNT și în special problemelor aferente alocării în punctele de intrare din perimetrele de producție și din depozitele de înmagazinare subterană, se precizează într-o notă publicată pe site-ul ANRE.

La începutul lunii august, ANRE a  organizat o întâlnire la care au participat reprezentanții TRANSGAZ și ai producătorilor de gaze naturale din România, având ca obiect analiza celor trei variante de modificare și completare a Codului rețelei pentru SNT. Producătorii de gaze naturale au transmis puncte de vedere în ceea ce privește mecanismele de alocare în punctele de intrare în SNT din perimetrele de producție. Din analiza acestora a rezultat preferința producătorilor de gaze naturale pentru cea de-a treia variantă propusă de TRANSGAZ, respectiv, aplicarea principiului “alocare = nominalizare aprobată” și încheierea unei convenții între operatorul de transport și de sistem și fiecare producător de gaze naturale pentru gestionarea eventualelor diferențe dintre valorile efectiv măsurate ale producției de gaze naturale și cantitatea confirmată de producătorii de gaze naturale în cursul aplicării procedurii de nominalizare, se precizează în nota ANRE.

Totodată, participanții la piața gazelor natural au semnalat ANRE unele deficiențe de ordin tehnic și operațional în aplicarea Codului rețelei pentru SNT.

Citește și ANRE amână implementarea Codului rețelei pentru sistemul de transport gaze până în decembrie 2016


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.