Combinația dintre criza energetică și pandemia Covid pot duce la o tragedie globală: 70 milioane de persoane riscă să piardă accesul la electricitate. CNR-CME recomandă spre analiză Raportul IEA „Perspectiva energetică mondială – 2022”

Publicat pe Categorii Semnal, Stiri externe
Prima Pagina Actual Semnal Combinația dintre criza energetică și pandemia Covid pot duce la o tragedie globală: 70 milioane de persoane riscă să piardă accesul la electricitate. CNR-CME recomandă spre analiză Raportul IEA „Perspectiva energetică mondială – 2022”

În urma combinației dintre pandemia Covid și actuala criză energetică, 70 de milioane de persoane care au obținut recent acces la electricitate își vor pierde probabil capacitatea de a-și permite acest acces, iar 100 de milioane de persoane ar putea să nu mai poată găti cu combustibili curați, revenind la mijloace de gătit nesănătoase și nesigure, este una dintre constatările World Energy Outlook (WEO). “Aceasta este o tragedie globală. Și nu ne confruntăm doar cu o criză energetică: multe țări se confruntă, de asemenea, cu o criză a securității alimentare și cu impactul tot mai vizibil al schimbărilor climatice”, se precizează în Raportul International Energy Agency (IEA) „Perspectiva energetică mondială – 2022”.

Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME) recomandă analiza prezentată în raportul IEA, „World Energy Outlook 2022”, considerând ca fiind deosebit de importantă pentru a face lumină asupra unor întrebări și pentru a risipi unele dintre ideile eronate și înșelătoare care au apărut cu privire la această criză energetică.

CNR – CME exemplifică: O idee eronată este aceea că criza de astăzi reprezintă un regres uriaș pentru eforturile de combatere a schimbărilor climatice. Analiza IEA arată că aceasta poate fi un moment istoric de cotitură către un sistem energetic mai curat și mai sigur, datorită răspunsului fără precedent al guvernelor din întreaga lume, precum pachetul Fit for 55 și REPowerEU din Uniunea Europeană.

Preluăm câteva din temele raportului IEA, prezentate de CNR-CME:

  • Este criza un impuls sau un eșec pentru tranziția energetică? Configurările politice mai puternice de astăzi aduc în prim plan un vârf al combustibililor fosili. Pentru prima dată, un scenariu WEO bazat pe configurările politice actuale arată că cererea globală pentru fiecare dintre combustibilii fosili atinge un vârf sau un platou.
  • În frunte cu energia electrică nepoluantă, unele sectoare sunt pregătite pentru o transformare mai rapidă. Investițiile în electricitate nepoluantă și în electrificare, împreună cu rețelele extinse și modernizate, oferă oportunități clare și eficiente din punct de vedere al costurilor pentru reducerea mai rapidă a emisiilor, reducând în același timp costurile energiei electrice de la nivelul lor actual ridicat.
  • Prețurile ridicate ale energiei din prezent subliniază beneficiile unei mai mari eficiențe energetice și determină schimbări de comportament și tehnologice în unele țări pentru a reduce consumul de energie.
  • O creștere uriașă a investițiilor în energie este esențială pentru a reduce riscurile viitoarelor vârfuri de preț și ale volatilității și pentru a ne îndrepta spre un nivel net de emisii zero până în 2050.

Criza energetică promite să fie un moment istoric de cotitură către un sistem energetic mai curat și mai sigur, se concluzionează în Raportul IEA.

Raportul IEA pentru consultare:

Context (Raport IEA)

Criza energetică globală declanșată de invazia Rusiei în Ucraina are implicații de mare amploare pentru gospodării, întreprinderi și economii întregi.

Prețurile pentru achizițiile de gaze naturale au atins niveluri nemaiîntâlnite până acum, depășind în mod regulat echivalentul a 250 USD pentru un baril de petrol. Prețul cărbunelui a atins, de asemenea, niveluri record, în timp ce petrolul a depășit cu mult 100 USD pe baril la jumătatea anului 2022, înainte de a scădea. Prețurile ridicate la gaz și cărbune sunt responsabile pentru 90% din presiunea ascendentă asupra costurilor energiei electrice în întreaga lume. Criza a alimentat presiunile inflaționiste și a creat un risc iminent de recesiune, precum și un profit uriaș de 2 trilioane de dolari pentru producătorii de combustibili fosili, care a depășit veniturile nete ale acestora din 2021. Prețurile mai mari la energie sporesc, de asemenea, insecuritatea alimentară în multe economii în curs de dezvoltare, povara cea mai grea căzând asupra gospodăriilor mai sărace, unde o parte mai mare din venituri este cheltuită pe energie și alimente.

Notă: Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME), unul din membrii fondatori ai organizației mondiale Consiliul Mondial al Energiei, prezintă – sâptămânal – rapoarte de interes pentru companiile membre. În calitate de Partener media al organizației, InvesTenergy își propune să mediatizeze demersul CNR-CME, pe considerentul că rapoartele, studiile internationale sunt de maximă utilitate atât pentru autorități, cât și pentru actorii pieței energiei.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *