Comisia Europeană a aprobat ajutorul de salvare pentru CE Oltenia

Publicat pe Categorii Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Comisia Europeană a aprobat ajutorul de salvare pentru CE Oltenia

Complexul Energetic Oltenia și transportatorul aerian național Tarom primesc ajutoare de salvare cumulate de 287 milioane euro. Comisia Europeană a aprobat, în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, un împrumut de 251 milioane de euro producătorului român de energie electrică pe bază de lignit Complexul Energetic Oltenia (CE Oltenia). Comisia a considerat că împrumutul se limitează la acoperirea nevoilor de lichiditate bine identificate ale întreprinderii, este limitat în timp și că efectele sale pozitive depășesc denaturările concurenței cauzate de intervenția publică.

Normele UE privind ajutoarele de stat, mai precis Orientările Comisiei privind ajutorul de stat pentru salvare și restructurare, le permit statelor membre să sprijine întreprinderile aflate în dificultate, cu condiția, în special, ca măsurile de sprijin public să fie remunerate corespunzător, să fie limitate în timp și ca domeniu de aplicare și să contribuie la îndeplinirea unui obiectiv de interes comun.

România s-a angajat ca, după șase luni, să se asigure fie că împrumutul va fi rambursat integral, fie că CE Oltenia va efectua o restructurare cuprinzătoare pentru a restabili viabilitatea pe termen lung. În caz contrar compania va fi lichidată. CE a constatat, de asemenea, că ajutorul contribuie la un obiectiv de interes comun: va atenua riscul unui proces de insolvență care ar duce la pierderea potențială a 13 000 de locuri de muncă într-o regiune care se confruntă deja cu niveluri relativ ridicate ale șomajului.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *