Comisia Europeană a aprobat planurile României de a compensa parţial companiile mari consumatoare de energie

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Flux energetic
Prima Pagina Energie Electrica si termica Comisia Europeană a aprobat planurile României de a compensa parţial companiile mari consumatoare de energie

Companiile active din sectoarele care se confruntă cu costuri semnificative ale electricităţii şi care sunt în mod special expuse la concurenţa internatională vor beneficia de o schemă de sprijin, respectiv de compensații vor fi acordate prin rambursări parţiale ale costurilor indirecte ETS.

Comisia Europeană a aprobat planurile României de a compensa parţial companiile mari consumatoare de energie pentru preţurile mai ridicate ale electricităţii rezultând din costurile emisiilor indirecte, conform sistemului Uniunii Europene de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS), se arată într-un comunicat publicat de Executivul comunitar, citat de Agerpres. Schema va acoperi perioada 2019-2020, cu un buget provizoriu de aproximativ 291 milioane de euro, potrivit unui comunicat  al Executivului comunitar.

Comisia Europeană a evaluat măsura conform reglementărilor UE privind ajutorul de stat, în special îndrumările privind anumite ajutoare de stat în contextul sistemului UE de comercializare a cotelor de emisii de gaze cu efect de seră post-2012 şi a stabilit că măsura este în linie cu cerinţele din îndrumări, se precizează în comunicat.

În special, schema va evita o creşte a emisiilor globale cu efect de seră în urma relocării companiilor în state din afara UE cu reglementări de mediu mai puţin stringente. Mai mult, Comisia Europeană a ajuns la concluzia că ajutorul acordat este limitat la minimum necesar.

ETS este o piatră de temelie a politicii UE de combatere a schimbărilor climatice, ce include industriile care generează aproximativ 45% din emisiile de gaze cu efect de seră la nivelul UE. Acesta limitează emisiile provenite de la peste 11.000 de centrale electrice, instalaţii industriale şi companii aeriene


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.