Comisia Europeană a aprobat proiectul Enel X dedicat bateriilor cu litiu-ion

Publicat pe Categorii Flux energetic, Stiri externe
Prima Pagina Actual Flux energetic Comisia Europeană a aprobat proiectul Enel X dedicat bateriilor cu litiu-ion
  • Proiectul Enel X își propune să dezvolte un software de ultimă generație pentru utilizarea bateriilor, impulsionând valoarea adăugată și contribuția pe care acestea o pot oferi pentru a face sistemele energetice mai durabile prin promovarea integrării regenerabilelor

Enel X, divizia de servicii energetice avansate a Grupului Enel, va fi una dintre cele 17 companii industriale care vor primi o finanțare aprobată de către Comisia Europeană, prin intermediul schemei de proiecte importante pentru interesul european comun (IPCEI), o inițiativă paneuropeană care sprijină lanțul valoric în creștere al sectorului bateriilor din Europa, prin investiții în activități de cercetare și dezvoltare (R&D) și activități First Industrial Deployment (FID).

Proiectul propus de Enel X implică dezvoltarea de instrumente bazate pe tehnologia de învățare automată (machine learning) pentru modelele de predicție a defectelor și modelarea degradării pentru viitoarele generații de baterii litiu-ion. Instrumentele predictive vor avea ca scop extinderea duratei de viață utilă a bateriilor și creșterea siguranței acestora, optimizând în același timp activitățile de operare și de întreținere. Proiectul va fi finalizat până în 2022.

„Bateriile joacă un rol crucial în modelarea viitorului sistemelor energetice, iar noi suntem pe deplin angajați să stimulăm inovația în acest domeniu, cu scopul de a avea echipamente și mai bune pentru procesul de tranziție energetică”, a declarat Francesco Venturini, Head of Enel X. „A face parte dintr-un proiect european atât de important reprezintă o recunoaștere semnificativă a eforturilor și a expertizei noastre, prin care vom contribui la consolidarea unui lanț valoric sustenabil, inovator și avansat pentru baterii în Europa. Proiectul Enel X își propune să dezvolte un software de ultimă generație pentru utilizarea bateriilor, impulsionând valoarea adăugată și contribuția pe care acestea o pot oferi pentru a face sistemele energetice mai durabile prin promovarea integrării regenerabilelor. Prin această inițiativă, putem ajuta la impunerea Europei ca lider digital global în segmentul bateriilor”.În cadrul IPCEI, șapte state membre europene (Belgia, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Polonia și Suedia) vor furniza în următorii ani până la 3,2 miliarde de euro pentru finanțarea întregului proiect, al cărui finalizare este preconizată pentru anul 2031. Proiectul va implica 17 participanți direcți, în mare parte actori industriali, inclusiv Enel X care vor coopera strâns între ei, și parteneri externi, precum întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri) și organizații publice de cercetare din toată Europa.

Enel X este divizia globală de afaceri a Enel dedicată dezvoltării de produse inovatoare și soluții digitale în sectoarele în care energia prezintă cel mai mare potențial de transformare: orașe, locuințe, industrii și mobilitate electrică. Enel X deține poziția de lider în cadrul programelor de echilibrare a rețelelor prin managementul consumului la nivel global, cu peste 6 GW de capacitate de răspuns la cerere, gestionată și repartizată în prezent în America Centrală, de Sud și de Nord, Europa, Asia și Oceania.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *