Comisia Europeană a declanșat o investigație la CE Oltenia. Are îndoieli cu privire la conformitatea planului de restructurare și a schemei de suport. Guvernul şi Consiliul Concurenţei spun că vor continua dialogul cu CE pe acest dosar complex

Publicat pe Categorii Minerit, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Comisia Europeană a declanșat o investigație la CE Oltenia. Are îndoieli cu privire la conformitatea planului de restructurare și a schemei de suport. Guvernul şi Consiliul Concurenţei spun că vor continua dialogul cu CE pe acest dosar complex
  • CE Oltenia este într-o situație dificilă: Până la sfârșitul lunii aprilie, trebuie să achiziționeze certificatele de emisii de gaze cu efect de seră aferente anului 2020. Dacă nu se achită de această obligație, societatea va fi penalizată cu 100 euro/certificat

Veștile nu sunt bune pentru Complexul Energetic Oltenia. Comisia Europeană a declanșat o investigație pentru a evalua dacă sprijinul oferit de Guvernul României pentru planul de decarbonare și restructurare a societății respectă legislația europeană.

Comisia Europeană are îndoieli cu privire la faptul că planul de restructurare şi ajutorul pentru sprijinirea acestuia ar îndeplini condiţiile prevăzute în orientări. Investigaţia aprofundată a Comisiei va examina în special dacă planul de restructurare propus poate restabili viabilitatea pe termen lung a societăţii CE Oltenia într-un interval de timp rezonabil fără continuarea ajutorului de stat și dacă societateaa sau investitorii ar urma să contribuie suficient la costurile de restructurare, asigurându-se astfel că planul de restructurare nu se bazează în principal pe finanţare publică. Totodată, CE va analiza dacă ajutorul este proporţional şi dacă planul de restructurare ar urma să fie însoţit de măsuri adecvate de limitare a denaturării concurenţei create de ajutor, potrivit unui comunicat a Executivului comunitar

Guvernul a acordat CE Oltenia, în februarie 2020, un ajutor de salvare în sumă de 251 milioane de euro, constând într-un aport temporar de lichidități sub formă de împrumut, necesar pentru salvarea companiei aflată în dificultate economico-financiară. Ajutorul a fost autorizat de Comisia Europeană în aceeaşi lună, compania avînd obligația ca, în termen de 6 luni, să prezinte un plan de restructurare sau să ramburseze ajutorul. România a notificat CE, în data de la 4 decembrie 2020, privind un plan de restructurare a societăţii CE Oltenia, după acordarea unui ajutor de stat temporar. Planul de restructurare prevede un sprijin de aproximativ două miliarde de euro (9,93 miliarde lei) pentru CE Oltenia, din care 1,33 miliarde de euro (6,48 miliarde lei) reprezintă sprijin public din partea statului român, sub formă de granturi şi de împrumuturi (inclusiv împrumutul pentru salvare în valoare de 251 de milioane de euro pe care CE Oltenia nu l-a rambursat).

.Deschiderea unei investigaţii oferă României şi părţilor terţe interesate posibilitatea de a prezenta observaţii şi nu anticipează rezultatul acesteia, se precizează în comunicatul Executivului Comunitar.

Reacție la anunțul CE, Guvernul şi Consiliul Concurenţei comunică că vor continua dialogul cu Comisia Europeană pe acest dosar complex.

Având în vedere că, până la sfârșitul lunii aprilie, CEO trebuie să achiziționeze certificatele de emisii de gaze cu efect de seră aferente anului 2020, este deosebit de important să se obţină acordul forului european pentru plata unui ajutor pentru acest scop, se precizează într-un comunicat al Consiliului Concurenței. Pentru nerespectarea obligatiei de achizitie a certificatelor se aplică o penalitate de 100 euro/certificate.

Potrivit Consiliului Concurenței, declanșarea procedurii de investigație este o etapă procedurală în analiza cazului, care permite CE să evalueze mai detaliat aspectele considerate sensibile la acest moment, din punct de vedere al normelor europene în domeniul ajutorului de stat. CE va examina în cadrul procedurii argumentele autorităților romane și ale celorlalte eventuale părți interesate, pentru definitivarea planului de restructurare.

În comunicatul autorității de concurență se dau asigurări: Autorităţile române şi compania vor depune diligenţele necesare astfel încât efortul de restructurare să fie sprijinit nu doar de stat, ci şi de acţionarii privaţi şi creditorii societăţii. În cadrul procesului de restructurare, CEO se va concentra pe activităţile profitabile şi va reduce accelerat emisiile de CO2 prin dezvoltarea de noi capacităţi de producţie a electricităţii pe bază de gaze si energie regenerabilă (fotovoltaic). Se intenţionează ca, în aceste proiecte, să fie atraşi noi investitori alături de stat. Prioritatea pentru guvern este asigurarea viabilității CEO, accelerarea investițiilor necesare în capacități de producere a energiei pe bază de surse regenerabile de energie și gaze naturale, în contextul decarbonării sectorului de producere a energiei electrice și menținerii stabilității sistemului electroenergetic național.

România a transmis Comisiei Europene planul de restructurare al societătii, pentru o perioadă de 5 ani, care cuprinde măsuri tehnice și organizatorice, închiderea/conservarea unor capacități de producție, măsuri investiționale, măsuri organizaționale și financiare, măsuri de protecția mediului, restructurare de personal, însumând un cost total de 3.537,6 de milioane de euro. Pentru implementarea planului de restructurare, CEO urmează să beneficieze de un ajutor din fonduri bugetare în cuantum de 1.326,7 de milioane de euro, la care se aduagă 711 milioane de euro din Fondul de modernizare al UE.

Greenpeace a cerut Comisiei Europene să ancheteze CE Oltenia pe motiv că cere 1 miliard de euro pentru a creste nivelul de poluare

Conform unei analize a Greenpeace asupra planului de restructurare, emisiile totale ale CEO vor crește în 2030, comparativ cu 2020, cu peste 28%. Mai precis, contrar direcției de decarbonare declarate de companie, emisiile anuale totale vor crește în următorul deceniu de la 7 Mt CO2/an în 2020 la aproximativ 9 Mt CO2/an în 2030, cu un maxim de 10.7 Mt CO2/an în 2024.

Planul conține și alte puncte critice care îl fac incompatibil cu cerințele Uniunii Europene. De exemplu, diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră prin agregarea producției de energie din surse regenerabile și gaz cu cea pe bază de lignit nu este compatibilă cu Directiva EU ETS și cu obiectivele Fondului pentru modernizare, pe care CEO speră să îl acceseze. Singura variantă pentru a primi finanțare este retragerea din funcțiune a tuturor capacităților pe bază de lignit, cerută de Greenpeace de mai mulți ani.

„Tot tragem de mânecă Ministerul Energiei și îl atenționăm că modul în care gestionează situația Complexului Energetic Oltenia și tranziția energetică în România este dezastruos pentru oamenii din Gorj și pentru siguranța sistemului energetic național. Decizia de astăzi a Comisiei  ne confirmă îngrijorările. Până la rezultatele investigației, avem următoarele întrebări pentru Ministerul Energiei: Ce va face Guvernul dacă planul de restructurare și decarbonare al Complexului Energetic Oltenia nu va primi aprobarea Comisiei Europene? Care este data la care Guvernul intenționează să elimine cărbunele din mixul energetic?”, Vlad Cătună coordonator campanii Greenpeace România.

De asemenea, România, prin planul propus de CEO și prin lipsa unor politici publice ambițioase de decarbonare, poate rata șansa unei tranziții energetice echitabile și sustenabile pentru zonele afectate, în special zonele miniere din Gorj și Hunedoara. Resursele alocate din Fondul pentru o Tranziție Justă în vederea diversificării economice și pentru recalificarea și incluziunea activă a lucrătorilor vor putea fi accesate atâta timp cât județe precum Gorj își propun să își reducă considerabil emisiile de gaze cu efect de sera, precizează Greenpeace.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *