Comisia Europeană a declanșat investigație oficială la Transgaz. Au fost piedici în calea exportului de gaze naturale din România către UE? Vezi răspunsul companiei…

Publicat pe Categorii Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Comisia Europeană a declanșat investigație oficială la Transgaz. Au fost piedici în calea exportului de gaze naturale din România către UE? Vezi răspunsul companiei…

Ultima oră, comunicat Transgaz

Procesul de investigare inițiat de Comisia Europeană la Societatea Națională de Transport Gaze Naturale – SNTGN Transgaz nu afectează capacitatea societății de a efectua la timp și în condiții de siguranță a tuturor operațiunilor din domeniul său de competență, transmit reprezentanții companiei, într-un comunicat transmis Bursei de Valori București.

Totodată, fac mențiunea că vor întreprinde cu celeritate toate diligențele necesare pentru asigurarea documentelor necesare Comisiei Europene în acest procesul de investigare.”În considerarea bunelor practici de guvernanță corporativă, SNTGN Transgaz SA, dorește să informeze pe toți cei interesați asupra faptului că, în continuare, compania va întreprinde cu celeritate toate diligențele necesare pentru clarificări și pentru mobilizarea eficace a resurselor și asigurarea datelor, informațiilor, și documentelor de care Comisia Europeană va avea nevoie în procesul de investigații suplimentare inițiat. Demersul Comisiei Europene nu afectează capacitatea SNTGN Transgaz de a-și îndeplini în continuare misiunea, compania fiind un actor responsabil în efectuarea la timp și în condiții de siguranță a tuturor operațiunilor din domeniul său de competență. SNTGN Transgaz acordă atenție și importanță în egală măsură planurilor de dezvoltare a rețelei naționale de transport al gazelor naturale pe teritoriul României, cât și implementării măsurilor adecvate pentru integrarea acesteia cu piața europeană a gazelor naturale, inclusiv — fără a se reduce la — dezvoltarea interconectărilor cu state membre ale UE”, se precizează în comunicat.

Margrethe Vestager, Comisar responsabil cu politica în domeniul concurenței: “Trebuie să investigăm dacă Transgaz și-a folosit în mod abuziv poziția dominantă prin izolarea pieței de gaze din România și prin împiedicarea integrării acesteia în rețeaua europeană de gaze”

Comisia Europeană anunță că a deschis o procedura oficială de investigare pentru a evalua dacă operatorul român al sistemului de transport de gaze naturale, Transgaz, a împiedicat exportul de gaze naturale din România către alte state membre ale UE, se precizează într-un comunicat al Executivului comunitar.

CE va investiga astfel dacă Transgaz a abuzat de poziția sa dominantă pe piață, încălcând normele UE. Deschiderea procedurii oficiale de investigare are loc în urma controalelor efectuate în iunie 2016 în România, scrie Agerpres.

„Comisia Europeană se asigură că, în întreaga Uniune Europeană, consumatorii beneficiază de securitatea aprovizionării cu energie la prețuri accesibile. O piață unică europeană a energiei integrată și competitivă este esențială în acest sens. Prin urmare, trebuie să investigăm dacă Transgaz și-a folosit în mod abuziv poziția dominantă prin izolarea pieței de gaze din România și prin împiedicarea integrării acesteia în rețeaua europeană de gaze”, a declarat Margrethe Vestager, comisar responsabil cu politica în domeniul concurenței, citat de Agerpres.

Investigația CE se va concentra asupra indiciilor potrivit cărora Transgaz a elaborat o strategie de restricționare a exporturilor de gaze naturale din România către alte state membre ale UE. Această strategie ar fi putut fi pusă în aplicare în mai multe moduri, inclusiv utilizând: taxele pentru utilizarea sistemelor de transport legate de interconectare; investiții insuficiente sau întârzieri în construirea infrastructurii corespunzătoare, precum și argumente tehnice nefondate ca pretext pentru a împiedica sau justifica întârzierile în ceea ce privește exporturile, se arată în comunicat.

Dacă ancheta confirmă, comportamentul Transgaz poate reprezenta o încălcare a normelor antitrust ale UE (articolul 102 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene), constituind o restrângere a concurenței și conducând la limitarea alegerii rutei de aprovizionare. Acest lucru ar putea conduce la prețuri mai ridicate și la reducerea securității aprovizionării cu gaze naturale prin scăderea lichidității pe piețele angro de gaz din România. În ultimă instanță, acest comportament ar putea dăuna consumatorilor din UE și ar fi în contradicție cu obiectivele uniunii energetice care vizează o integrare mai profundă și o mai mare securitate a aprovizionării pe piețele energetice europene, apreciază CE.

În vara anului trecut, inspectori ai Direcției Generale Competiție au realizat o investigație în Romania la trei companii din domeniul gazelor naturale – Romgaz, Transgaz și Petrom privind o posibila acțiune de impiedicare a exportului de gaze naturale. Reprezentanții  Transgaz au confirmat acțiunea DG Competition.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *