Comisia Europeană, pe repede înainte. Are un plan de lucru ambițios pe 2021: 50 de dosare prioritare, 44 de noi propuneri legislative, 41 de legi simplificate

Publicat pe Categorii Opinii / Analize, Semnal, Stiri externe
Prima Pagina Actual Semnal Comisia Europeană, pe repede înainte. Are un plan de lucru ambițios pe 2021: 50 de dosare prioritare, 44 de noi propuneri legislative, 41 de legi simplificate
  • Pactul verde european: Se lucrează la un pachet de măsuri menite să permită reducerea emisiilor cu cel puțin 55 % până în 2030

Comisia Europeană a prezentat planul său de lucru pentru 2021: 50 de dosare prioritare, 44 de noi propuneri legislative, 41 de legi simplificate. Un plan foarte ambițios,care se vrea finalizat într-un timp foarte scurt.

Ieri, Comisia a adoptat programul său de lucru pentru 2021, conceput pentru a face Europa mai sănătoasă, mai echitabilă și mai prosperă, accelerând în același timp transformarea pe termen lung într-o economie mai ecologică, potrivită pentru era digitală. Totodată, CE anunță că va continua să depună toate eforturile pentru gestionarea crizei și pentru a face economiile și societățile europene mai rezistente.

Astfel, pentru anul viitor, Comisia Europaenă are în plan 44 de noi propuneri legislative, finalizarea a 50 de dosare prioritare și 41 de inițiative de simplificare a legislației și să retragă 14 propuneri de legislație.

În perioada imediat următoare, vor fi discuții cu Parlamentul și cu Consiliul European pentru a stabili o listă de priorități comune în baza cărora să se ia măsuri rapide.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a declarat: „Prioritatea noastră maximă va continua să fie salvarea de vieți și mijloace de trai amenințate de pandemia de coronavirus. Am realizat deja multe. Europa este lovită puternic de al doilea val. Trebuie să rămânem vigilenți și să ne intensificăm eforturile, cu toții. Comisia Europeană își va continua eforturile pentru a asigura un viitor vaccin pentru europeni și pentru a ne ajuta economiile să își revină, prin tranziția verde și digitală ”.

Maroš Šefčovič, Vicepreședinte responsabil cu relațiile interinstituționale și previziune, a afirmat: „Deși ne asigurăm că Europa poate gestiona pandemia și impactul devastator al acesteia, continuăm, de asemenea, să învățăm lecții din criză. Prin urmare, prioritățile stabilite în acest program de lucru vor contribui nu numai la redresarea Europei, ci și la reziliența noastră pe termen lung – prin soluții de viitor în toate domeniile politice. Pentru aceasta, vom face cea mai bună utilizare a previziunii strategice, precum și a principiilor noastre legale mai bune – bazate pe dovezi și transparente, eficiente și potrivite pentru viitor”.

Programul de lucru al Comisiei Europene pentru 2021  prevede o trecere de la strategie la realizare în toate cele șase priorități politice.:

  • Pactul verde european

Pentru ca Europa să devină neutră din punct de vedere climatic până în 2050, Comisia va prezenta un pachet de măsuri menite să permită reducerea emisiilor cu cel puțin 55 % până în 2030. Pachetul va acoperi o gamă largă de politici – de la sursele regenerabile de energie la principiul „eficiența energetică pe primul loc”, performanța energetică a clădirilor, precum și destinația terenurilor, impozitarea energiei, partajarea eforturilor și comercializarea certificatelor de emisii.  Comisia va propune, de asemenea, măsuri de punere în aplicare a planului de acțiune al Europei privind economia circulară, a Strategiei UE privind biodiversitatea și a Strategiei „De la fermă la consumator”.

  • O Europă pregătită pentru era digitală

CE va prezenta o foaie de parcurs cu obiective digitale pentru 2030 clar definite, referitoare la conectivitate, la competențe digitale și la serviciile publice digitale. Va propune, totodată, un sistem european de identificare electronică. Strategia industrială pentru Europa va fi actualizată pentru a se tine cont de impactul pandemiei de COVID-19.

  • O economie în serviciul cetățenilor

Comisia Europeană va prezenta un plan de acțiune pentru a pune în aplicare pe deplin Pilonul european al drepturilor sociale, precum și o nouă Garanție europeană pentru copii, care să asigure accesul la servicii de bază, cum ar fi asistența medicală și educația pentru toți copiii.

  • O Europă mai puternică pe scena international
  • Promovarea modului de viață European
  • Un nou elan pentru democrația europeană.

Pentru a realiza o Europă neutră din punct de vedere climatic până în 2050, Comisia Europeană va prezenta un pachet „Fit for 55” pentru a reduce emisiile cu cel puțin 55% până în 2030.

Comisia Europeană va lucra, în forță, în următoarele luni, la revizuirea sistemului UE de comercializare a cotelor de emisii , se va propune un amendament la Directiva privind energia regenerabilă pentru punerea în aplicare a ambiției noului obiectiv climatic pentru 2030. Totodată, se va modifica Directiva privind eficiența energetică pentru a pune în aplicare noului obiectiv climatic. Va fi revizuită Directiva privind impozitul pe energie, Directiva privind performanța energetică a clădirilor și  al treilea pachet energetic pentru gaze pentru a reglementa piețe competitive de gaze decarbonizate. Multe alte măsuri sunt incluse în programul de lucru al Comsiei.

Puteți vizualiza Anexa cu proiectele din programul stabilit pentru 2021:

Ca urmare, toate statele membre UE vor trebui să acționeze în consecință, să-și modifice strategiile, Planurile Naționale Integrate în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice 2021-2030 , să modifice țintele în sensul creșterii acestora, să vină cu modificări legislative.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *