Comisia Europeană: Pentru a ne atinge obiectivele energetice și climatice, implementarea surselor regenerabile va trebui să se tripleze până la finele deceniu

Publicat pe Categorii Flux energetic, Opinii / Analize, Stiri externe
Prima Pagina Actual Flux energetic Comisia Europeană: Pentru a ne atinge obiectivele energetice și climatice, implementarea surselor regenerabile va trebui să se tripleze până la finele deceniu

Comisia Europeană a propus reformarea concepției pieței de energie electrică a UE pentru a accelera creșterea energiei regenerabile și eliminarea treptată a gazelor, pentru a face ca facturile consumatorilor să fie mai puțin dependente de prețurile volatile ale combustibililor fosili, pentru a proteja mai bine consumatorii de viitoarele creșteri ale prețurilor și de potențiala manipulare a pieței. Și, nu în ultimul rând, să facă industria UE mai curată și mai competitive, potrivit unui comunicat al CE.

Reforma propusă prevede revizuiri ale mai multor acte legislative ale UE – în special Regulamentul privind energia electrică, Directiva privind energia electrică și Regulamentul REMIT. Acesta introduce măsuri care stimulează contractele pe termen mai lung cu producția de energie nefosilă și aduc în sistem soluții mai curate și flexibile pentru a concura cu gazele, cum ar fi răspunsul la cerere și stocarea. Acest lucru va reduce impactul combustibililor fosili asupra facturilor de energie electrică a consumatorilor, precum și va asigura că costul mai scăzut al surselor regenerabile se va reflecta acolo. În plus, reforma propusă va stimula concurența deschisă și loială pe piețele energetice angro europene, prin sporirea transparenței și integrității pieței, se precizează în comunicat.

Construirea unui sistem energetic bazat pe surse regenerabile va fi nu numai crucială pentru scăderea facturilor consumatorilor, ci și pentru a asigura o aprovizionare durabilă și independentă cu energie a UE, în conformitate cu Pactul ecologic european și cu Planul REPowerEU. Această reformă, care face parte din Planul industrial Green Deal, va permite, de asemenea, industriei europene să aibă acces la o sursă de energie regenerabilă, nefosilă și accesibilă, care este un factor cheie al decarbonizării și al tranziției ecologice.

Pentru a ne atinge obiectivele energetice și climatice, implementarea surselor regenerabile va trebui să se tripleze până la sfârșitul acestui deceniu, susține Comisia Europeană.

Prezentăm comunicatul Comisiei Europene:

Protejarea și abilitarea consumatorilor

Prețurile ridicate și volatile, precum cele observate în 2022, provocate de războiul energetic al Rusiei împotriva UE, au pus o povară excesivă asupra consumatorilor. Această propunere va permite consumatorilor și furnizorilor să beneficieze de o mai mare stabilitate a prețurilor bazată pe tehnologii de energie regenerabilă și nefosilă. În mod esențial, va oferi consumatorilor o gamă largă de contracte și informații mai clare înainte de a semna contracte, pentru ca aceștia să aibă opțiunea de a bloca prețuri sigure, pe termen lung, pentru a evita riscurile excesive și volatilitatea. În același timp, aceștia vor putea în continuare să aleagă să aibă contracte de prețuri dinamice pentru a profita de variabilitatea prețurilor pentru a utiliza electricitatea atunci când aceasta este mai ieftină (de exemplu, pentru a încărca mașini electrice sau pentru a folosi pompe de căldură).

Pe lângă extinderea opțiunii consumatorilor, reforma urmărește în continuare să stimuleze stabilitatea prețurilor prin reducerea riscului de eșec al furnizorului. Propunerea impune furnizorilor să-și gestioneze riscurile de preț cel puțin în măsura volumelor din contractele fixe, pentru a fi mai puțin expuși la creșterea prețurilor și la volatilitatea pieței. De asemenea, obligă statele membre să stabilească furnizori de ultimă instanță, astfel încât niciun consumator să nu ajungă fără energie electrică.

Protecția consumatorilor vulnerabili este, de asemenea, îmbunătățită semnificativ. În cadrul reformei propuse, statele membre vor proteja consumatorii vulnerabili aflați în restanțe împotriva deconectării. De asemenea, permite statelor membre să extindă prețurile reglementate cu amănuntul la gospodării și IMM-uri în caz de criză.

În cadrul propunerii, regulile privind partajarea energiei regenerabile sunt, de asemenea, reînnoite. Consumatorii vor putea să investească în parcuri eoliene sau solare și să vândă surplusul de energie solară de pe acoperiș vecinilor, nu doar furnizorului lor. De exemplu, chiriașii vor putea împărți surplusul de energie solară de pe acoperiș cu un vecin.

Pentru a îmbunătăți flexibilitatea sistemului energetic, statele membre vor fi acum obligate să își evalueze nevoile, să stabilească obiective de creștere a flexibilității nefosile și vor avea posibilitatea de a introduce noi scheme de sprijin, în special pentru răspunsul la cerere și stocare. De asemenea, reforma le permite operatorilor de sistem să obțină reducerea cererii la orele de vârf. Pe lângă această propunere, Comisia a emis astăzi recomandări statelor membre cu privire la progresul inovației, tehnologiilor și capacităților de stocare.

Creșterea predictibilității și stabilității costurilor energetice pentru a stimula competitivitatea industrială

În ultimul an, multe companii au fost grav afectate de prețurile excesiv de volatile la energie. Pentru a spori competitivitatea industriei din UE și pentru a reduce expunerea acesteia la prețuri volatile, Comisia propune să faciliteze implementarea unor contracte pe termen lung mai stabile, cum ar fi acordurile de cumpărare a energiei (PPA) – prin care companiile își stabilesc propriile aprovizionare directe cu energie. și, prin urmare, poate beneficia de prețuri mai stabile ale producției de energie regenerabilă și nefosilă.

Pentru a aborda barierele actuale, cum ar fi riscurile de credit ale cumpărătorilor, reforma obligă statele membre să asigure disponibilitatea garanțiilor bazate pe piață pentru CAE.

Pentru a oferi producătorilor de energie stabilitatea veniturilor și pentru a proteja industria de volatilitatea prețurilor, tot sprijinul public pentru noi investiții în generarea de energie electrică din surse regenerabile și nefosilă inframarginală și obligatorie va trebui să fie sub forma unor contracte pentru diferență(CfD), în timp ce statele membre sunt obligate să canalizeze veniturile excedentare către consumatori. În plus, reforma va stimula lichiditatea piețelor pentru contractele pe termen lung care blochează prețurile viitoare, așa-numitele „contracte forward”. Acest lucru va permite mai multor furnizori și consumatori să se protejeze împotriva prețurilor excesiv de volatile pe perioade mai lungi de timp.

Vor exista, de asemenea, noi obligații pentru a facilita integrarea surselor regenerabile în sistem și pentru a spori predictibilitatea pentru generare.

Acestea includ obligații de transparență pentru operatorii de sistem în ceea ce privește congestionarea rețelei și termenele limită de tranzacționare mai apropiate de timp real.

În cele din urmă, pentru a asigura piețe competitive și stabilirea transparentă a prețurilor, Agenția pentru cooperarea autorităților de reglementare în domeniul energiei (ACER) și autoritățile naționale de reglementare vor avea o capacitate sporită de a monitoriza integritatea și transparența pieței energetice. În special, Regulamentul actualizat privind integritatea și transparența pieței energetice cu ridicata (REMIT) va asigura o mai bună calitate a datelor și va consolida rolul ACER în investigațiile potențialelor cazuri de abuz de piață de natură transfrontalieră. În general, acest lucru va spori protecția consumatorilor din UE și a industriei împotriva oricărui abuz de piață.

Pasii urmatori

Reforma propusă va trebui acum să fie discutată și aprobată de Parlamentul European și de Consiliu înainte de a intra în vigoare.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *